Bez zbędnego owijania w bawełnę, postawiłem system przy użyciu Multibeast, efektem tego było, brak funkcji usypiania, niedziałający EIST i brak zaufania do tego oprogramowania...
Próbowałem również narzędzia oswaldiniego, niestety u mnie powoduje bliżej nieokreślony konflikt - wiesza system, nikt nie wie o co chodzi...
Przyszedł czas na własnoręczne "zrobienie" działającego, sprawnego OSa, a co za tym idzie mam pytania następujące:
Jak by mi ktoś odpowiedział, zaakceptował, lub poprawił każdy z podpunktów, będę wdzięczny jak nie wiem co ))
Przyjmujemy ze mam czysty 10.6.0 z doinstalowanym na to MacOSXUpdCombo10.6.5.
1) instaluję Chameleon 2.0 RC5 r643
2) do utworzonego katalogu Extra wrzucam:
- DSDT.aml - przygotowane dla mojej płyty głównej
- plik com.apple.Boot.plist z poniższą treścią, dla pewności dodam jeszcze informację z lokalizacją do DSDT i smbios
3) w Extra, tworzę katalog KextStore i wgrywam do niego poniższe kexty, jesli czegoś brakuje, lub jest niepotrzebne proszę wyprowadzić mnie z błędu, chodzi o to czy są tam pliki niezbędne żeby system wstał już samodzielnie, działało w nim usypianie, zarządzanie energią itd, być może brakuje mi tam jakiegoś NullCPU, SleepEnablera - czekam na podpowiedzi na to pytanie bo jest ono chyba najistotniejsze.
4) Po wszystkim, używając KextUtility, poprzez przeciągnięcie powyższych kextów na okno programu, "autoryzuje" je, tworzy mi się plik Extensions.mkext i katalog Extra przybiera poniższą formę.
Co do mkexta, to wystarczy wrzucić kexty do KextStore i odpalić paczkę z załącznika.
Reszta - uprawnienia i tworzenie Extensions.mkext - zostaną zrobione automatycznie.
Zawodny nie zawodny, chłopak się stara. Szkoda, że tego nie potrafisz docenić. Moim zdaniem spokojne wypróbuj własną drogę. Każdy z nas na początku szedł własną drogą. Teraz gdy są przetarte szlaki próbuj sam i tak masz łatwiej.
@rzooff, już poprawilem posta, faktycznie cos sie posypało z [img]
@jaro27, zgłoś problemy oswaldiniemu, opisz dokladnie co sie dzialo, w jakiej kolejnosci instalowales itd.
@laborman, mam nadzieję, że ta aluzja nie była kierowana do mnie, jestem w stałym kontakcie z kolegą oswaldini, próbujemy ustalić co się dzieje, teraz czekamy na sprawdzenie narzędzia przez inne osoby.
Waracjąc do mojego posta z samej góry, poprawiłem linki do zrzutów ekranu, będę wdzięczny za wszelkie sugestię.
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-11-25, 13:25
Jeśli masz kexty w folderze Extensions, to nie ma sensu tworzenie pliku Extensions.mkext - on i tak nie będzie używany.
Jeśli chesz aby kexty wczytywały się z mkext'a, to zmień nazwę folderu z Extensions np. na KextStore i wtedy będzie to działać.
@rzooff, jak byś był uprzejmy opowiedzieć mi na pkt. 3, szczególnie odnośnie jego zawartości, czego mi tam brakuje itd
oraz potwierdzenie czy resztę robię poprawnie, dzięki za uwagę z Extensions.mkext
@laborman, no tak
Kurdę, niby prawie idealny config mam, a tyle się już z tym motam...
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Wracam!
No coś się ruszyło, w końcu.
sprawa wygląda tak, że nie mam sieci i dzwięku.
dodatkowo mam jakiś blady/rozjaśniony ekran, musze wejsc ustawienia monitor - kolory by zrobil sie normalny
e/e oraz s/l/e odświeżone, refresher genialny - dzieki rzooff
czego mogą powodem byc te problemy, wklejam zrzut ekranu i pozdrawiam
Wysłany: 2010-11-25, 22:51
meeron napisał/a:
sprawa wygląda tak, że nie mam sieci i dzwięku.
Sieci nie masz, bo kext R1000 masz chyba w jakimś dziwnym miejscu.
Powinien być on wewnątrz kext'a IONetworkingFamily, w folderze Plugins. W załączniku masz gotowca - wrzuć go do KextStore i zapuść X-tra Refreshera.
Audio pewnie nie masz bo nie wykonałeś patchowania HDA. Robi się to przy pomocy dwóch linijek wklepanych w terminal (od drugiego "sudo" jest druga):
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4241 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-11-25, 22:54
1. RealrekR1000 u mnie nie dzialal !! Uzywam lnx2mac - zero problwmow
2. znalazlem chyba winowajce. jednak kernel 10.5.0 na bootcd !! jestem w trakcie kolejnych testow. z tym ze meeron nie uzywa mojego bootcd... chyba ze najnowszy iboot jest tez na kernelu 10.5.0 !
Wysłany: 2010-11-25, 23:12
Aha - dobrze wiedzieć.
U siebie zauważyłem, że na kernelu 10.4.0 działała mysz na BlueTooth (MM), a przy kernelu 10.5.0 już nie. Więc obstawiałbym, że jednak są jakieś cyrki związane w jakiś sposób z USB.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.