Forum OSx86 - instalacja Mac OS X na PC Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
iATKOS panic
w!lq 
w!lq

Wysłany: 2010-12-19, 12:19   iATKOS panic

Witam wszystkich, gdyż jest to mój pierwszy post i mam nadzieję, że nie ostatni...

Podczas instalacji dostaję taki oto błąd:

panic cpu 0 - po uruchomieniu instalatora z cpus=1
panic cpu 1 - po uruchomieniu instalatora bez cpus

iatkos s3 v2

mój komp:

Procesor: C2D E8400 3GHz
Płyty główna: EVGA NF66
Chipset: nForce 650i ULTRA SPP
Mostek Południowy: nForce 650i ULTRA MCP
Pamięć fizyczna: 3072 MB DDR2-800
Karta Graficzna: Gigabyte GeForce 9800 GT
Karta dźwiękowa: zintegrowana zgodna z High Definition Audio Controller
Karta sieciowa: nVIDIA nForce
DVD: ATA/IDE - podpięte jako master
HDD: Seagate 200 Gb ATA/IDE - podpięty jako slave jedyny dysk 2 partycje 40 i 160 obie mac
Klawiatura oraz Mysz - USB

Podczas instalacji różne kombinacje z bootloaderem i pozostałymi opcjami.
Za każdym razem instaluje się do pewnego momentu ... pisze, że zostało 18 min ... i foto

Jeśli nic się nie da z tym zrobić to mam jeszcze 10.6.3 retail ... próbować czy na tej konfiguracji mac nie pójdzie?
Z góry dzięki za wszelakie informacje.

w!lq

P.S.
Mały update po dzisiejszej "walce"
Instalator przeszedł RAZ do końca po wpisaniu na początku parametru "-x" jednak kiedy nastąpił ponowny rozruch dostaję informację aby ponownie uruchomić kompa i tak w kółko.
Próbowałem z bootCD ale podobnie jak kilku kilegów z DVD/IDE tylko szybki przebłysk i restart i restart i ...
Kolejnym razem po wpisaniu parametru "arch=i386" instalacja umarła po ok 90% i przy samoistnym restarcie dostałem ... still waiting ...
Jeśli uruchamiam bez -x to ciągle to co na zdjęciu ...

Więc jak na razie nadal nic ... jakieś propozycje?

Pozdrawiam

rzooff 
iKapć

Wysłany: 2010-12-19, 22:36   Re: iATKOS panic

w!lq napisał/a:
Instalator przeszedł RAZ do końca po wpisaniu na początku parametru "-x" jednak kiedy nastąpił ponowny rozruch dostaję informację aby ponownie uruchomić kompa i tak w kółko.

Wygląda na to, że nie wybrałeś tego co trzeba.
Przeczytaj porządnie o podstawach:
http://forum.osx86.org.pl...czac-vt1023.htm
Przeczytaj też tam, co zrobić, żeby się dowiedzieć co powoduje problem... inaczej nie zgadniemy co się dzieje.
| Jak zacząć | Jak zrobić listę konfiguracji sprzętu | DualBoot: Mac OS X & Windows | Snow Retail by rzooff | Jak uruchomić kartę graficzną NVidia | Piszę poprawnie po polsku!

w!lq 
w!lq

Wysłany: 2010-12-24, 18:44   

Witam ponownie.
Walka trwa nadal ...
Udało mi się zainstalować 10.6.3 Retail na bootcd nawcom'a na dysku sata (slot1) z dvd (IDE). Instalacja przebiegła pomyślnie po wyłączeniu praktycznie wszystkiego podczas instalacji (odznaczone: karta graf, muzyka i inne kontrolery). Bootcd uruchamiany bez żadnych parametrów.

Sorrki za foto, ale chciałem na szybko uwiecznić ten moment ...
Jednak radość nie trwała długo, ponieważ po ponownym uruchomieniu z bootcd i wybraniu tym razem uruchomienia z dysku otrzymałem:

W międzyczasie doczytałem na jednym z ekranów, że nie znaleziono ACPI, więc w jednej z prób uruchomienia wyłączyłem w biosie ACPI i dostałem to w odpowiedzi:

Po kilkunastu min. wszystko zamarło i zero reakcji.
Nie wiem co dalej z tym zrobić.
Próbowałem uruchomić z bootcd z parametrami: -x -v -F arch=i386 cpus=1 maxmem=2048 (razem i z każdym z osobna)
Instalowałem również system z: -x (też się zainstalował, ale nadal nic)
Dodam tylko, że podczas instalacji, gdy próbuję dodać którykolwiek ktext z instalatora (czy to nForce, czy SATA, czy cokolwiek) to wywala mi instalator na różnym etapie (ok 20%, 70% i max 90% postępu instalacji) - najczęściej jest to po prostu reset kompa.
Próbowałem również iATKOS s3 v2, jednak drugi raz nie udało mi się go zainstalować (najdalej doszło do ponad 90% i czasie ok 7 min do końca instalacji - instalowany z: -x i wyłączonymi opcjami j.w - cokolwiek dodane = reset)
Powinienem z tym walczyć czy jednak nie dane mi ... ?
Jeśli jest ktoś z okolic śląska, kto byłby w stanie pomóc, to ja chętnie :)

Pozdrawiam i życzę wszystkim zdrowych, pogodnych i Wesołych Świąt
w!lq

[ Dodano: 2010-12-26, 23:58 ]
Witam raz jeszcze.
iDeneb ... i również nic. Podmieniłem dysk na SATA, ale efekt taki, że udało mi się zainstalować retail'a bez użycia: -x. Nie zmieniło to jednak faktu, że po ponownym uruchomieniu nadal to co na wcześniejszych zdjęciach. Wnioskuję, że na tej płycie to raczej nie da rady, albo po prostu nie wiem jak ... Pytanie trochę z innej strony, bo nie wiem czy zakładać do tego osobny temat (jeśli tak to powiedzcie to przeniosę) ... Jeżeli na tej płycie nie, to na jakiej, tak aby reszta sprzętu mogła być użyta? Była by to dla mnie ostateczność, ale jestem w stanie zmienić płytę. Czytałem tu o Asusach i MSI. Jest teraz temat, ale on zszedł na "nowego" kompa z i5/i7 a u mnie C2D.
Za rady i uwagi z góry dziękuję ... jeśli ktoś chciałby u mnie zmierzyć się z moją obecną płytą to ja nadal jestem zainteresowany - mam dokładnie taką:
EVGA
(mam teraz urlop więc jestem do dyspozycji ;) )
Pozdrawiam
w!lq

Odpowiedz do tematu