Walczę już z tym któryś dzień. Po instalacji wspomnianego w temacie SL wszystko poza GTX260 działa.
Przerobiłem już poradnik:
Nvidia
i wszystkie opcje -oprócz 5:dopisywanie sekcji grafiki DSDT czy podmiana Biosu karty graficznej____ tego nie próbowałem ) -, które są w nim wymienione powodują "panic kernel"
próbowałem już nawet użycia bezpicznych opcji w BIOS + zmiana na AHCI, ale ciągle jest to samo.
Kończą mi się pomysły, a chciałem jedynie sprawdzić sławetny FCP i nie mogę go zainstalować.
_________________ Asus_P8Z68-V_PRO;i7 2600k;16GB DDR3 Kingston 1600; EVGA_GTX285;mysz i klawiatura USB
Pomógł: 193 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 3691 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-08-12, 20:50
Ja nie widze zadnego KP !
Na grzyba Ci VoodooPS2SynapticsTouchPad oraz ApplePS2TrackPad ?
Zle dobrane kety podczas instalacji. Wpakuj na poczatek NullCPUPowerManagment albo jakiegos Disablera, nie instaluj nic do Lanu, Audio czy Wifi, tylko minimum jakie jest potrzebne !
i co dalej...... ????
przy poprzednich kilku - nastu instalacjach był komunikat "panic kernel"
[ Dodano: 2010-08-12, 21:53 ]
oswaldini napisał/a:
Ja nie widze zadnego KP !
Na grzyba Ci VoodooPS2SynapticsTouchPad oraz ApplePS2TrackPad ?
Zle dobrane kety podczas instalacji. Wpakuj na poczatek NullCPUPowerManagment albo jakiegos Disablera, nie instaluj nic do Lanu, Audio czy Wifi, tylko minimum jakie jest potrzebne !
podczas instalacji systemu zaznaczam jedynie bootloader+obsługa NTFS+klawiatura PS2. Nie bardzo rozumiem o czym piszesz ale biorę to za dobrą monetę.
_________________ Asus_P8Z68-V_PRO;i7 2600k;16GB DDR3 Kingston 1600; EVGA_GTX285;mysz i klawiatura USB
Pomógł: 193 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 3691 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-08-12, 20:59
Zaopatrz sie w wiedze to nie bedzie problemu. Po prostu nie wiesz co wybrac podczas instalacji. Na czuja to se mozesz... Juz napisalem wyzej co masz zrobic, minimalna liczba kextów - bez audio, lanu, wifi, zbednych bzdur jak PS2 ktorego nie uzywasz, ma byc cos do chipsetu, chameleon, kernela nie wybieraj zadnego - zainstaluje sie vanillowy, zaznacz opcje Graphic Enabler (moze nie zadzialac grafa, z jednym zotac'em mialem tak ze odpalal tylko na NVEnablerze), koniecznie NullCPUPowerManagment i wio
nie jest idealne bo robilem na szybciocha ale odpalic powinno, ew dodac jak nie odpali - Intel SATA/IDE
bios ustaw odpowiednio !!! AHCI, itd ! zobacz moj tutek o P5Q, sa tam standartowe ustawienia
EDIT:
Najrad napisał/a:
podczas instalacji systemu zaznaczam jedynie bootloader+obsługa NTFS+klawiatura PS2. Nie bardzo rozumiem o czym piszesz ale biorę to za dobrą monetę.
Błagam zacznij czytać, z zerowa wiedza nie postawisz OSXa. Jak nie bedziesz mial zadnej wiedzy nie bedziemy w stanie Ci tez pomoc bo brak jakiejkolwiek plaszczyzny porozumienia !
Wielkie dzięki. Czytam cały czas... W dzień pracuję Win7+CS4 więc dopiero wieczorami mogę liznąć wiedzy z waszego forum, ale obiecuję że się poprawię.
[ Dodano: 2010-08-13, 08:29 ]
Zrobiłem tak jak sugerowałeś - poza opcją EHCIacquire\UHCIreset bo takowej znaleźć nie mogę.
Zaznaczyłem NVEnabler i ..... tu są zrzuty:
Próbowałem wszystkich kombinacji, oczywiście POJEDYNCZO. Zacząłem od kolejnych opcji w sekcji VGA/Nvidia/.....
Później pomieszałem te kombinacje z właczaniem Graphic Enablera .
następnie.... za każdym razem instalowałem system od nowa .... pobrałem EFIstudio_GTX i wykonałem opisaną czynność z dodaniem do com.apple.boot.plist, po restarcie zwis.
Następnie - po instalacji od nowa systemu - spróbowałem NVenablera w formie kextu:
pierwszy raz z zaznaczonym Graphic enabler
drugi raz z odznazczonym GE. bez skutku.
W tej chwili zainstalowałem - dopiero w tej chwili - wersję retail - grafika 1024x768, brak dźwieku.
Instalowałem z poradnika
oswaldiniego do Asusa PQ
Teraz muszę poczytać skąd pobrać jakieś sterowniki do karty - może tak ruszy.
@314TeR
Masz rację trochę pokory mi się przyda.... jak człowiek 20 lat siedzi w komputerach to mu sie wydaje, że wszystko wie. Od trzech dni tylko czytam nie dotykajac instalki i zaczynam coraz wiecej rozumieć.
Wreszcie dotarło do mnie że sterowniki sa w macu tylko trzeba go zmusić do zidentyfikowania karty.
@ oswaldini
Twoja metoda "na szybko" działa, poza oczywiście GTX260 .
Wysłany: 2010-08-16, 16:17
To spróbuj wywalic NVEnablera a zastosuj -pci1 + Graphics Enabler, standardowe rozwiazanie, powinno zaskoczyć jak nie to trzeba wygenerowac customowy EFI String
Gdy użyłem EFIstudio 1.1_GTX i wygenerowałem co trzeba zapisując do com.apple.Boot.plist system nie wstaje wyświetlając komunikat " wyłacz komputer...."
Wieczorem spróbuję zainstalować zgodnie z sugestią -pci1 i GraphicEnabler
może mam coś w BIOSIE nie tak? Sam już nie wiem.
W sumie nie wytrzymałem.... zrobiłem jak sugerowaqł Oswaldini. Wszystkie opcje jak sugerował, tylko zamiast NVEnabler zaznaczyłem GraphicEnabler. Efekt:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.