Wysłany: 2010-08-03, 10:39 instalacja ideneb 1.5.6 na Gigabyte GA-965p-s3
Witam, prosze o pomoc w instalacji macosa na tej plycie głównej, do tego mam gf 6500 512ramu jeden dysk na sata i naped dvd na ata,
Po skonczonej instalacji mac sie nie odpala z parametrem -v pojawia sie blad (w tej chwili nie pamietam jaki, ale zaraz sprawdze)
Uprzejmie prosze o pomoc w instalcji bo w googlu jest troszke poradnikow ale po angielsku niestety a to juz dosc wysokie progi :(
Dziekuje za pomoc
Dziekuje za pomoc, ale instalka nie idzie niestety, co dziwne za pierwszym razem instalacja poszla do konca i pokazalo ze ok, byl problem z odpaleniem, zastosowalem sie do poradnika, i nie zaznaczalem praktyczni nic poza jezykiem polskim, dysk wyczyscilem, zalozylem od nowa partycje i mac chce mi sie instalowac teraz okolo 3.5 godziny :( a pierwsza instalka zajela okolo 40 minut :(
Moze poradzicie na dobry poczatkek co mam zaznaczyc, jakie kexty, drivery ??
Dziekuje bardzo za pomoc.
Plyta głowna to: Gigabyte GA-965p-s3
vga geforce 9500 512ramu
dysk na sata
naped optyczny na ata
reszta standart
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-08-03, 19:02
miastek napisał/a:
nie zaznaczalem praktyczni nic poza jezykiem polskim
Oczywiście dobrze jest zaznaczyć minimum, ale pewne rzeczy są niezbędne. Zwykle wybrać trzeba przynajmniej kexty do chipsetu - w przypadku Intelowych zwykle chodzi o AHCIPortInjector i/lub IntelPIIXATA...
Witam z rana,
niestety z wlaczonym AHCI w biosie instalka tez idzie cholernie dlugo, powiem tak zostawilem kompa na nocke z instalka i teraz stala na 3 godziny i 5 minut :(
puszczam po raz kolejny instalacje tym razem zaznacze tak jak rzoff pisze chipset intela
Mam tylko do zaznaczenia jak na screenach
Kod:
http://pokazywarka.pl/wi3iv5/
po zaznaczeniu 2 opcji dotyczacych ahci instalka po 10 minutach pokazuje juz 2 godziny i 20 min, na duuuzo slabszym laptopie postawilem maca w niecala godzine :(
heh racja macos X naped to nagrywarka DVD LG podpieta pod kanal ide (ATA) na mastera.
Kurde dziwna sprawa w poniedzialek poszla instalka do konca (bylo ze ok) ale nie odpalala i zamiast dokladnie obadac puscilem drugi raz instalke, i idzie wooono strasznie a za pierwszym razem instalacja zajela okolo 1h
Dziekuje za pomoc
moj sprzet to :
Plyta : Gigabyte GA-965p-s3 bios f8
procek: p4 3,0
ram 1,5 GB
hdd na sata
vga GF 9500 512MB
w biosie ahci wlaczone
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-08-04, 11:10
Czy napęd DVD jest w porządku? Sprawdź też sam nośnik, wypal jeszcze raz (jak najwolniej)...
Nawet na wolniejszym sprzęcie, godzina to max. jak na instalacje OSX, nie mówiąc już o 3 godzinach.
Ustal też na jakim kontrolerze masz ATA - może tu jest jakiś problem?
tak naped na 100% jest okprobowalem juz na 2 plytach i jest dokladnie tak samo :(
Zmienilem dysk twardy, teraz mi instalaja zatrzymuje sie i pokazuje ze zostalo czasu 15 min i koniec :(
distro to IPC 10.6.5
Szukam ideneba 10.6.5 ale nigdzie nie moge znalesc:(
moze jakis link na priva ?
Dziekuje
[ Dodano: 2010-08-05, 11:14 ]
Witam po malej przerwie.
Nadal walka sie nie konczy :(
czy mam ustawione ahci czy nie instalka idzie baaardzo dlugo
w tej chwili probuje innej dystrybucji (hazard 10.6.2) ale niestety mam tak samo, dysk tez wymienialem (myslalem ze hdd jest uszkodzony)
Jestescie w stanie mi troszke pomoc ?
AHCI jest dla dysku sata... i dla OS X musi być włączony... natomiast podejrzewam że problem jest z kontrolerem ATA i nagrywarką na niej. Chipset to 965 a on nie ma już intelowskiego kontrolera, tylko jakiś dokładany. Te dokładane nie są zbyt kompatybilne z OS X, ale nie w tym rzecz... masz płytę gigabyte a ona ma BIOS Award'a a on ma przypadłość resetu bios'u jak nie masz poprawionego DSDT lub wgranego stosownego kexta... Czy przypadkiem po pierwszej nieudanej próbie nie zresetował Ci się BIOS? Jeśli tak, to szukaj w nim problemu bo widać jest jeszcze gdzieś jakaś opcja która powoduje takie zachowanie...
Witam, po małej przerwie, nie radzac sobie z ta instalacja, pobralem distro iDeneb v1.6 10.5.8 Lite Edition i ta juz sie instaluje, ale wlasnie mam problem z resetem biosu, nie moge znalesc na to lekarstwa a wiem ze byl temat poruszany.
Dziekuje Wam za pomoc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.