Forum OSx86 - instalacja Mac OS X na PC Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Przesunięty przez: man_of_the_oak
2011-12-28, 02:11
Instalacja Mac OS X na Samsung RV511
Conscious 

Wysłany: 2011-12-28, 01:58   Instalacja Mac OS X na Samsung RV511

Witam

Dostałem na święta laptopa - Samsung RV511 i chciałem zainstalować na nim OS od Mac'a. Piszę w tym temacie, ponieważ z tego co wyczytałem 'Lion' jest najnowszym systemem i właśnie taki chciałbym zainstalować.
Na wstępie chciałem zaznaczyć, że moja wiedza komputerowa jest na niskim poziomie, dlatego proszę o wyrozumiałość.

Podam specyfikację laptopa, najlepiej jak mi się uda:

Kod:
1. Symbol modelu laptopa/płyty głównej - Samsung NP-RV511
2. Jaki jest procesor, czy obsługuje instrukcje SSE2, SSE3 -  DualCore Intel i3 380M 2,5Ghz
3. Jaki jest mostek południowy (czyli chipset odpowiedzialny za obsługę napędów HDD i DVD). - Intel Ibex Peak-M HM55
4. Jaki jest dodatkowy kontroler napędów (jeśli w danym przypadku występuje) - brak.
5. Jaka jest karta graficzna - Inter HD Graphics
6. Jaki jest kodek audio - Realtek ALC269
7. Jaka jest karta sieciowa - Realtek PCIe GBE Family Controller i Broadcom 802.11n
8. Jaka jest karta wifi (jeśli w danym przypadku występuje) - Zapewne któreś z punktu wyżej, nie wiem niestety które.
9. Czy napędy są podłączone przez interface SATA czy IDE i jak wygląda układ partycji na dysku docelowym - podejrzewam, że SATA
10. Czy klawiaturę/mysz mamy podłączone przez USB czy PS2. - USB

W razie czego załączam screeny z Menedżera, CPU-Z i Everesta. Mam nadzieję, że to wystarczy, jeśli nie, to proszę piszcie co jeszcze potrzeba.

Niestety to nie wszystko.. Jak pisałem, jestem w tym zielony, dlatego bardzo Was proszę, powiedzcie mi, tak jak laikowi, co mam ściągnąć, jaki/jakie OS kupić(np, czy aby zainstalować Lion, potrzebuję Leopard Snow itp), czy potrzebne będą jakieś 'inne' sterowniki, jeśli tak, to jakie, ponieważ do laptopa dostałem tylko Recovery Disc, więc nie mam nic. Mniej więcej krok po kroku, tak, abym mógł sam to zrobić.

I jeszcze krótkie pytanko - czy mając jeden dysk, mogę mieć Win7 i MacOS na innych partycjach, czy raczej będą się gryźć?

Naprawdę będę wam bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc!

Pozdrawiam!

man_of_the_oak 

Wysłany: 2011-12-28, 02:25   

Conscious napisał/a:
5. Jaka jest karta graficzna - Inter HD Graphics

O ile dobrze pamiętam - mamy tutaj do czynienia z Intel HD 5700 - to bardzo ważna informacja, gdyż w przypadku układów zintegrowanych w nowszych procesorach - próbować uruchomić można jedynie powyższego Intela HD 5700 oraz 3000.

Conscious napisał/a:
7. Jaka jest karta sieciowa - Realtek PCIe GBE Family Controller i Broadcom 802.11n

Musisz to dokładniej sprawdzić - taki zapis praktycznie nic nam nie daje ;-)

Co do innych pytań:

1. Aby zainstalować Mac OS X Lion musisz zakupić Mac OS X Snow Leopard, nie zmienia to jednak faktu, iż ja osobiście polecałbym zostać przy Snow Leopardzie - "Lew" jest w tym momencie niezbyt dopracowany - nadal posiada wiele błędów...
2. Co do partycji - rzecz jasna, możesz posiadać na jednym dysku Windows 7 oraz Mac OS X, musisz jednak pamiętać, aby utworzyć partycje w schemacie GUID, w przeciwnym razie konieczna będzie modyfikacja nośnika z systemem do instalacji na MBR!

Odnosząc się do reszty - czytaj forum, a następnie zadawaj pytania odnoszące się do konkretnych problemów - rzecz jasna, w odpowiednim dziale! :-)

Powodzenia!

PS Z tego co widzę, nie jest nazbyt różowo - jesteś w stanie uzyskać QE/CI, lecz niestety bez możliwości zmiany rozdzielczości...

Precz z dystrybucjami na vanilliowym sprzęcie!  | Piszę poprawnie po polsku!

Conscious 

Wysłany: 2011-12-28, 03:00   

Właśnie mój problem polega na tym, że każdy posługuje się nieznanym mi językiem (np. GUID, QE/CI itp) więc czytanie forum kompletnie nic mi nie mówi :(

Nie wiem też skąd mam wziąć lepsze informacje na temat grafiki oraz karty sieciowej. menedżer, everest oraz cpu-z podają tylko takie informacje jakie wypisałem.

PS. Coś czuję, że ciężko z tym będzie hehe.

PPS. Dzięki za odpowiedź.

man_of_the_oak 

Wysłany: 2011-12-28, 03:33   

Conscious napisał/a:
Właśnie mój problem polega na tym, że każdy posługuje się nieznanym mi językiem (np. GUID, QE/CI itp) więc czytanie forum kompletnie nic mi nie mówi :(

Ależ wszystko mamy na forum - wystarczy poszukać w stosownym dziale ;-)

http://forum.osx86.org.pl...acych-vt526.htm

Conscious napisał/a:
Nie wiem też skąd mam wziąć lepsze informacje na temat grafiki oraz karty sieciowej. menedżer, everest oraz cpu-z podają tylko takie informacje jakie wypisałem.

O ile mnie pamięć nie myli - SIW winien Ci takowych informacji udzielić:

Kod:
http://www.dobreprogramy.pl/System-Info-for-Windows-SIW,Program,Windows,13062.html

Conscious napisał/a:
PS. Coś czuję, że ciężko z tym będzie hehe.

Niestety, z laptopami praktycznie zawsze jest zabawa, szczególnie, jeśli wykorzystują technologie nieobecne w Macach ;-)

Conscious 

Wysłany: 2011-12-28, 04:03   

Tak na Twoje oko.. Większa jest szansa na to, że będzie to działać, czy raczej większa, że będzie dużo problemów z zainstalowaniem, a potem mogą być problemy z obsługą, sterownikami itp. albo co gorsza nie pójdzie wcale? Bo jakby nie patrzeć OS kosztuje, czasu też na to 'trochę' potrzeba.. Więc, warto? Dodam, że chcę mieć Mac OS tylko dla własnego widzimisię, nigdy tego nie miałem, całe życie tylko Windows :)

Jutro dodam resztę info, dzięki za linki.

man_of_the_oak 

Wysłany: 2011-12-28, 04:48   

Powiedzmy tak - ja osobiście nie byłbym w stanie pracować na systemie, w którym nie mam możliwości ustawienia natywnej rozdzielczości - a tak byłoby, gdybyś uruchomił Mac OS X na tym sprzęcie.

Jednakże - jeśli Ci to nie przeszkadza - reszta podzespołów wygląda nader obiecująco ;-)

Decyzja należy do Ciebie~

Ja jednak (pomińmy tutaj kwestię stosowności sprzedaży prezentu świątecznego :-P ) - rozważyłbym zakup czegoś innego, szczególnie, że jest to nowy sprzęt, więc nic nie stracisz - możesz jedynie zyskać świetny system, którym bez wątpienia jest Mac OS X, a tak - zmarnujesz potencjał sprzętu, korzystając na nim z Windows ;-)

Conscious 

Wysłany: 2011-12-28, 12:18   

No ta rozdzielczość mnie jakoś zniechęca szczere mówiąc. W takim razie chyba muszę dać sobie na razie spokój, a w zamian zacząć pochłaniać wiedzę z forum, w poszukiwaniu innego sprzętu :)

Bardzo dziękuję Ci za pomoc i cieszę się, że znalazłem to forum, bo zaoszczędziło mi to sporo nerwów zapewne :D !

Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz do tematu