Hey witam
Jestem tutaj nowy na forum troche sobie poczytalem o instalacji hacintosha na pc i mnie to troche przerazilo ale postanowilem przedewszystkim zapytac czy jest sens na moim sprzecie takowy instalowac moja konfiguracja to:
PROCESOR : INTEL(R) CORE(TM)2 QUAD CPU Q8200 @2.33GHz
PLYTA GŁÓWNA : PEGATRON CORPORATION
KARTA SIECIOWA : Realtek RTL8168D/8111D Family PCI-E Gigabit Ethernet NIC (NDIS 6.20)
CHIP SET : ICH10R
kARTA GRAFICZNA : nVIDIA GEFORCE GTX 470
kontroler audio : REALTEK HIGH DEFINITION AUDIO 10EC 088
od razu dodam ze mam winde na dysku ale specjalnie mi na niej nie zalezy takze moge zainstalowac czysty mac z mozliwoscia doinstalowania windy w razie czego. Drugie pytanie dotyczy ukladu partycji do tego cleu jakie byscie do tego proponowali oraz jaka dystrybucje wybrac .
polecam szczególnie iATKOS S3 v2 jeśli byś miał problemy z retail ponieważ sam je miałem
Stopien skomplikowania instalacji Retail'a jest odwrotnie proporcjonalny do wiedzy użytkownika na temat komputerów systemów itp itd... Retail to cała filozofia używania OSx86, a nie sam sposób stawiania... umiesz postawić samemu Retail'a i wiesz dla czego działa, to umiesz sobie poradzić niemal z każdymi problemami przy aktualizacjach i codziennym używaniu systemu. Dobrze skrojony retail niczym nie różni się od tego samego retail'a na maczku... no poza jedną kwestią... hackintosh'a możesz sobie złozyć dokładnie takiego jakiego chcesz, a maczka możesz wybrać tylko spośród paru modeli.
u mnie Retail miał błędy i nie mogłem nawet włączyć instalacji :P a teraz mam iATKOS S3 v2 i nie ma żadnych problemów. możne to wynika z złej wersji która ściągałem ponieważ nie wiedziałem gdzie ale teraz mi działa i jestem szczęśliwy
_________________ stary :P
Intel® ATOM™ N270 (1.60 GHz / FSB 533 MHz / L2 cache 512 kB) , Chipset Intel® 945GSE + ICH7M , RAM 1 GB (1 GB x 1) / max. 2 GB DDR2 , Karta graficzna Intel® GMA 950 Współdzielona z pamięcią RAM , 160 GB (SATA, 5 400 rpm) , Audio HD (High Definition) , Sieć WLAN 802.11 b/g/n
Sieć LAN 10 / 100 Mbps
teraz nowy apple air 13,3 xD
Pomógł: 108 razy Wiek: 15 Dołączył: 12 Gru 2009 Posty: 1511 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-12-11, 17:25
dm16 napisał/a:
u mnie Retail miał błędy i nie mogłem nawet włączyć instalacji :P a teraz mam iATKOS S3 v2 i nie ma żadnych problemów. możne to wynika z złej wersji która ściągałem ponieważ nie wiedziałem gdzie ale teraz mi działa i jestem szczęśliwy
Retaila się nie ściąga, tylko kupuje w sklepie
_________________ MacOS X Lion 10.7.2 64-bit on MSI P55-GD65 (Intel P55, ALC889) | i5-750 2.66 Ghz | G.Skill ECO 4GB DDR3 1600Mhz CL7 | ZOTAC NVidia 9600GT AMP! Edition | Samsung HD103SJ
MacOS X Lion 10.7.2 32-bit on Gigabyte EP41-UD3L (G41 + ICH7R) | Intel Pentium E5300 2.6Ghz | 3GB DDR2 | Palit NVidia GeForce 7600GT | Seagate 7200.12 500GB
MacOS X Lion 10.7.2 64-bit on MacBook Pro 15' Mid-2010 | i5-520M 2.4Ghz | NVidia GeForce GT330M + IntelHD | 4GB DDR3 | Toshiba 320GB 5400rpm
iPhone 4 32GB White + iOS 5.0.1 JB | TL-WR1043ND + OpenWRT (GargoylePL) | NIE POMAGAM NA PW!!! | Snow Leopard 10.6.8 Retail z BootCD | Piszę poprawnie po polsku!
Wlasnie instalowalem iatkos s3 fajnie wszystko poszlo zainstalowalo sie wszystko ale po wznowieniu prosi mnie o retart i tak w kulko poczytalem troche o tym i nie wiem codokladnie to powoduje z kart mam tylko graficzna podlaczona do plyty moze ja odlanczyc i wpiac pod vga jest jeszcze procek skad pobrac patcgh lub jakis karnel z wsparciem dla niego jesli takowe istnieje wszystko inne mam odlanczone albo mam cos z partycjami
partycje mam takie
/dev/sda1 ntfs zastrzezone przez system
/dev/sda2 ntfs
/dev/sda3 ntfs
/dev/sda4 hfs+
nie czasem potrzebuje partycji fat 32 ??
niestety na Retaila trochę za slaby szczerze jestem :P dlatego wole potrenować na tym to potem będę mógł się bawić w oryginalny :P
[ Dodano: 2010-12-11, 17:34 ]
z tego co pamiętam do instalacji mac potrzebna jest partycja Fat32
_________________ stary :P
Intel® ATOM™ N270 (1.60 GHz / FSB 533 MHz / L2 cache 512 kB) , Chipset Intel® 945GSE + ICH7M , RAM 1 GB (1 GB x 1) / max. 2 GB DDR2 , Karta graficzna Intel® GMA 950 Współdzielona z pamięcią RAM , 160 GB (SATA, 5 400 rpm) , Audio HD (High Definition) , Sieć WLAN 802.11 b/g/n
Sieć LAN 10 / 100 Mbps
teraz nowy apple air 13,3 xD
AsereBLN v 1.1.9 (+do wyboru mam PCI_EFI v 10.6, Slice,AnVAL Loader, Chameleon v2 RC5/RC4)
Patches
/Extra directory
fakesmc
Disabler
RTC
RTC (+ RTC 32bit)
EVO Reboot (+ do wyboru mam Sleep enabler,usb,uuid)
Drivers
Main Hardware
wczesniej zaznaczylem na pale chameleon v2 rc5 oraz w driverach VGA tak mi sie wydaje bo szczerze nie pamietam dokladnie
[ Dodano: 2010-12-11, 18:48 ]
teraz znowu pozainstalowaniu default nic nie zaznaczajc (dystrybucja to iATKOS s3 v2)
juz nie prosi o retsart ale wyskakuje znaczek zakazu i wciaz sie laduje bez zmian wyslal bym wam srenn z parametru -v ale pisze na laptopie a na piecu mam cleen disk i nie mam jak za bardzo
odpiolem grafe i przelonczylem na VGA i pokazuje mi jak odpalam z parametrem -v can't get kextd port nie wiem o co chodzi za bardzo
A jak zaczac to czytalem i dalej nie mam rozwiazania[/u]
[ Dodano: 2010-12-11, 21:24 ]
tez nie pomoglo okey rzooff masz racje nie przeczytalem dokladnie zwracam ci honor co do kextow mam zaznaczyc tylko jeden z dzrewka okeyto ominolem
[ Dodano: 2010-12-12, 00:36 ]
podam dla jasnosci kofiguracje kompa:
IPIEL-LA3 (Eureka3)
Intel Core 2 Quad Q8200 2.3GHz
NVIDIA Asus ENGTX470
Integrated Intel GMA X4500 HD graphics
Integrated Realtek ALC888S
Gigabit 10-Base-GT Realtek 8111DL
DVD+/-R/RW 16X 12X +/-DL LS 12X RAM SuperMulti SATA
usb klawa i mysz
a zaznaczam to w opcjach instalacji:
Boot loader - Use Chameleon v2 RC5
Boot loader Options - 32bit boot
-Graphics Enabler
USB - usb fix
PATCHES - fakesmc
- disabler
- RTC-RTC
MODIFIED KERNELS - qoopz 10.3.0
DRIVERS :
MAIN HARDWARE - SATA/IDE - Intel SATA/IDE
po instalacji os-u i wznowieniu uruchamiam z parametrem v nie widze zadnego karnel panic po prostu computer sie wylancz automatycznie (nie retartuje tylko na twrdo wylancza nie wiem o co chodzi za bardzo za sugestie dziekuje a wrecz czekam z niecierpliwoscia z gory dziekuje
[ Dodano: 2010-12-12, 00:56 ]
podam dla jasnosci kofiguracje kompa:
IPIEL-LA3 (Eureka3)
Intel Core 2 Quad Q8200 2.3GHz
NVIDIA Asus ENGTX470
Integrated Intel GMA X4500 HD graphics
Integrated Realtek ALC888S
Gigabit 10-Base-GT Realtek 8111DL
DVD+/-R/RW 16X 12X +/-DL LS 12X RAM SuperMulti SATA
usb klawa i mysz
a zaznaczam to w opcjach instalacji:
Boot loader - Use Chameleon v2 RC5
Boot loader Options - 32bit boot
-Graphics Enabler
USB - usb fix
PATCHES - fakesmc
- disabler
- RTC-RTC
MODIFIED KERNELS - qoopz 10.3.0
DRIVERS :
MAIN HARDWARE - SATA/IDE - Intel SATA/IDE
uklad partycji:
/dev/sda1 hfs+ mac boot
/dev/sda2 ntfs win7
/dev/sda3 ntfs
po instalacji os-u i wznowieniu uruchamiam z parametrem v nie widze zadnego karnel panic po prostu computer sie wylancz automatycznie (nie retartuje tylko na twrdo wylancza nie wiem o co chodzi za bardzo za sugestie dziekuje a wrecz czekam z niecierpliwoscia z gory dziekuje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.