Wysłany: 2010-07-02, 16:26 Instalacja snow leoparda iAtkos S3 - problem
Witam. Jestem zainteresowany instalacja Mac os X snow leopard. Moj komputer bedzie w stanie dzialac dobrze pod dystrybucja iAtkos S3 10.6.4. Jest to netbook Acer aspire one ZG5. Posiada niestety karte atheros, ale widzialem, ze w iAtkosie dodano odpowiedni fix dla tej karty i dziala ona juz od poczatku, tak samo jak touchpad itp. podobne rzeczy, z ktorymi byl problem jeszcze nie tak dawno temu.
Sciagnalem iAtkosa i probowalem utworzyc bootowalny instalator na pendrive, poniewaz acer aspire one nie posiada napedu dvd. Uzylem UltraIso, cala operacja zapisu obrazu wazacego okolo 4,3 GB przebiegla ultra szybko w przeciagu kilku sekund (az dziwne...). Na pendrivie rzeczywiscie znajduja sie pliki. Zadowolony zrestartowalem komputer z wsadzonym pendrivem, w biosie mam ustawione, aby najpierw staral sie bootowac z wymiennych nosnikow, jezeli wykryje. Owszem zaczal cos mielic, "Searching for boot device", powtarzala sie w szybkim tempie ta informacja i w pewnym momencie zatrzymalo sie. Skorzystalem wiec z szany odczytania co bylo napisane pod ta informacja, bo za szybko wczesniej przewijaly sie slowa przez caly ekran. Informacja ppod "searching boot device" byla taka, ze informowala mnie o tym, ze znaleziony zostal obraz utworzony za pomoca ultraiso oraz nastepnie bylo napisane "ultraiso rok zalozenia firmy - 2010". I na tym skonczylo sie moje marzenie o posiiadaniu mac os x... . Niestety nie jestem w stanie zainstalowac chameleona, poniewaz nie mam innego komputera niz aspire one, na ktorym jest tylko i wylacznie windows xp. No a slyszalem, ze do instalacji chameleona potrzebny jest macintosh. Jak dobrze zrozumialem - ten chameleon to aplikacja umozliwiajaca boot mac'a na komputerze z bios'em. Tylko nie bardzo orientuje sie co teraz mam poczac w sytuacji, jaka mam i gdzie umiescic tego chameleon'a. Jakas drobna pomoc ? Bylbym wdzieczny.
Bylo juz przeczytane . Po prostu interesuje mnie dlaczego, kiedy zgralem obraz plyty instalacyjnej na usb drive, to nie chce odpalic kreatora instalacji systemu os x. Czytniki zewnetrzne dla netbookow sa dosc drogie, ale jest chyba taka przejsciowka na zwykle dvd i podlacza sie to do usb w komputerze, a normalnie wychodzi zasilanie do napedu dvd i chyba tasma magnetyczna. Nie wiem, widzialem cos kiedys, ale nie jestem pewien czy to to, o co mi chodzi. Jestem beatmakerem, zalezy mi na mac'u z powodu Logic Pro <marzyciel>
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-07-02, 19:48
"Normalny" chameleon nie działa z CD, dlatego iatkos podobnie jak inne dystrybucje posiada tzw. bootcd czyli inną wersję bootloadera. Nie ma więc szans by taka instalka odpaliła Ci z USB.
Raczej nie widzę szans na jakąś walkę z tego typu dystrybucją bez zewnętrznego DVD.
Rozwiązaniem jest:
1) dostęp do innego komputera z Mac OS X (może byc i hackintosh i oryginalny maczek) + pendrive/zewn dysk min. 8GB + oryginalny Mac OS X (Retail)
2) postawienie najpierw Mac OS w wirtualnej maszynie (jest na forum opis) + pendrive/zewn dysk min. 8GB+ oryginalny Mac OS X (Retail)
I potem:
http://forum.osx86.org.pl...-dvd-vt1283.htm
Albo
3) Wydaje mi się, że gdzieś czytałem o jakimś distro chodzącym z USB -> google. Może to będzie najprostsze?
Czyli jak bo juz zglupialem. Aby zainstalowac maca u siebie na netbooku potrzebuje drugiego kompuera z macintoshem i zewnetrznego napedu dvd do swojego netbooka? Nie moge absolutnie nic zrobic pokladu windowsa xp nawet dysponujac zewnetrznym napedem dvd? Konieczny jest drugi komputer z maciem ?
Wystarczy napęd DVD na usb zewnętrzny. Jak takiego nie masz to postaw OSX na VMWare pod windowsem i spod takiego systemu zrobisz sobie bootowalnego pena. Przecież o tym napisał ci rzooff.
Płyty ISO z OS X czy dystrybucją nie przerobisz żadnym programem aby się uruchomiła z klucza USB. Można przygotować uruchamialny klucz z instalacją OS X, ale to trochę się robi inaczej, wide poradnik jaki dostałeś wyżej do przeczytania.
W Twojej sytuacji najprościej jest podłączyć zewn. DVD na USB... nie musi być to napęd dedykowany dla netbook'a, może to być zwykły napęd z PC + adapter ATA->USB z allegro za parę, paręnaście zł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.