Wysłany: 2010-08-31, 12:49 Instlacja macos na dell vostro 3700
Witam, to mój pierwszy post na tym forum, a zakładam go, bo niestety jestem słabo obeznany w temacie.
Chciałem zainstalowac macos, ale nie za bardzo wiem od czego zaczac. Uzywalem juz szukajki, ale niestety nie rozumiem polowy slow w tutkach. Jaki system mam wybrac i od czego powinienem zaczac? Mam ochote postestowac sobie macos, ale nie za bardzo mam jak i dlatego chce zainstalowac na moim vostro.
Moj konfig:
-i5-430m
-gf gt330m (czy pisane reszty jest istotne?)
no to oprocz tego co napisalem we wczesniejszym poscie to:
karta wifi: Broadcom dw1520 wireless-n half-mini
karta sieciowa: realtek rtl8168/8111d family pci-e gigabit ethernet nic
dysk: seagate moentus 320gb 7200rpm
chipdet: prawdopodobnie hm57 (jak sprawdzic?)
to chyba najwazniejsze, reszta rzeczy niekoniecznie musi od razu dzialac. po prostu chce macosa przetestowac, jak mi sie spodoba to moze zainwestuje w kompa apple
Pomógł: 233 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4437 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-08-31, 16:16
Nie wiem jak z wifi, ale resztę powinno dać się uruchomić.
Zabierz się od razu do Snow Leo, najlepiej w możliwie najnowszej wersji. Jeśli będziesz próbował instalacji wersji poniżej 10.6.3 to trzeba będzie użyć modyfikowanego kernela i potem update.
Także przydać Ci się może flaga busratio - zerknij tu:
http://forum.osx86.org.pl...hlight=busratio
W każdym razie przeczytaj najpierw dokładnie poradnik "Jak zacząć" (link masz wyżej i w moim podpisie) i ogólnie warto też rozejrzeć się w naszym dziale z poradnikami.
Powodzenia!
juz troche czytalem tych poradnikow, ale niestety - jak na razie ilosc informacji mnie przytlacza. musze znalezc troche wolnego czasu, zeby to wszystko ogarnac. o ile w windowsie w miare sie orientuje, to na temat macos i linuxa nie wiem prawie nic.
Dell 3700 vostro płyta głowna Intel i5-430M (2x 2,26 GHz) wg parametrow taktowania należy wpisac busratio=20
u mnie ruszyło! dokladny opis jest na stronie
Kod:
http://www.insanelymac.com/
Po instalacji nie dziala USB oraz touchpad który podobno rusza pod sterownikami od HP
Drugi problem kext do karty graficznej to "VoodooHDA_with_volume_control_fix_vostro_3700.kext.zip"
na stronie viki niestety nie moge go ściągnąć czy komuś sioę udało?
Instalowałem odrazu na Iatkos V3 2 do wersji 10.6.3 obyło się bez wersji 10.6.2
parametry na starcie busratio=20 -f -v
Pozdro!
Linki zewnętrzne podajemy w formie CODE. Proszę zapoznać się z regulaminem forum!
Wysłany: 2011-02-07, 23:09
gajger napisał/a:
Drugi problem kext do karty graficznej to "VoodooHDA_with_volume_control_fix_vostro_3700.kext.zip"
Z całą pewnością nie jest to kext do karty graficznej.
Sterowniki do touchpad'a HP to też jakieś herezje. HP nie daje sterowników pod OSX do touchpadów
Niedziałające USB oznacza wyłącznie tyle, że ów poradnik (nie wiemy zresztą jaki ?) jest raczej wątpliwej jakości.
Dzieki za info szukam jakiejkolwiek info jak odpalic usb i touchopada
W wypadku instalki iATKOS S3 v2 włączylem w custom ps2 voodo USB musialem wylaczyc bo wysypala sie instalka.
Ma ktos jakis pomysl co zrobic? Help me:)!
DST nie zainstaluje bez kursora. Przychodzi mi do głowy KextUtility.v2.3.2 i zaladowac AppleACPIPS2Nub + ApplePS2Controller a nie voodo.
Wysłany: 2011-02-08, 22:42
Napisz po kolei i konkretnie o co chodzi. Nie wiemy ani, co dokładnie powybierałeś przy instalacji ani, co dokładnie się dzieje.
Czy masz dokładnie taką samą konfigurację jak sixsixsix ?
Ponizej moja ściąga:
obyło się bez wersji Iatkos 10.6.2 wystartowalem z wersji 10.6.3
Nie moge znaleść VoodooHDA_with_volume_control_fix_vostro_3700.kext.zip
i nie wiem jak poradzic sobie z Keyboard/Trackpad : Synaptics 7.2 works out of the box, basic tapping via 10.5.6 Synaptics Trackpad Enabler
* Install Method : iboot portable 10.6.2 (search: iPortable_Snow_x86_Installer) on external USB, Apple update to 10.6.3 on a desktop with Gigabyte P35-DS4 Board, then back.
* OsX Version : 10.6.3 - legacy or chocolate (32Bits and 64bits) - Chameleon RC4 Bootloader.
* CPU : Intel i5-430M (2x 2,26 GHz). Cinebench 11.5 render = 1.74
* Graphic card : Nvidia 330M - QE/CI work - Resolution 1600x900. Works native with GraphicsEnabler=yes. Cinebench 11.5 OpenGL = 15.5 fps
* Graphic card / HDMI : works, tested fullHD on Panasonic Plasma, Dual/Extended monitor=o.k., hotplug=o.k., no sound transfer
* RAM : 3 Gb DDR3
* Hard disk : 320Gb WD SATA (due to version, newer models get 500 MByte).
* DVD-RW : Works out of the box.
* USB : Works out of the box.
* LAN : Works out of the box. ( 10.6.4 update breaks LAN ! )
* Firewire : IEEE 1394 @ 400 Mbps - Works out of the box.
* Keyboard/Trackpad : Synaptics 7.2 works out of the box, basic tapping via 10.5.6 Synaptics Trackpad Enabler, no gestures yet.
* Internal Sound : works with VoodooHDA_with_volume_control_fix_vostro_3700.kext.zip
* Wireless : Dell Card can be replaced by full size Apple Airport Card or compatible to work out of the box. Full size card fits!
* Bluetooth : DellBluetoothHCI.1.2.pkg
* Card Reader : works out of the box (sometimes, DELL uses different chipsets, some work, some not. Ricoh don´ t works yet).
* Power management : doesn't work yet. Battery Time = approx. 100 min
* (Deep) Sleep / Hibernate : found working SleepEnabler.kext for deep sleep, see post #281 for setup and download
* ShutDown/Reboot : Works. ( shutdown works with DSDT.sml from knowledge thread )
* Kext used : VooDooBattery | SleepEnabler.kext #281 |
* Not working parts : Internal WIFI ( Airport card works )
* Tested Software / Working : File Vault, Cinema 4D, Logic Studio + NI Complete, Adobe Collection + Lightroom 3, iLife working well
* Tested Software / NOT Working : Parallels 5 & VM Ware - KP and full system reboot when try to start a VM.
* Recommended Firmware : F9
* Hints : at 10.6.2 start boot problems may occur. try busratio=20 cpuratio=20 cpu=2. after 10.6.3 update no additional flags needed.
* Thread / knowledge collection : [23]
Install Method : iboot portable 10.6.2 (search: iPortable_Snow_x86_Installer) on external USB, Apple update to 10.6.3 on a desktop with Gigabyte P35-DS4 Board, then back.
Radziłbym to olać i zainstalować retaila przy użyciu BootCD (jest o tym poradnik).
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
OK to fakt iboot to bez sensu bo nie odpalam "maca" przez winde tylko przez F8
Przejde do konkretow łatwiej bedzie co jest i co nie działa:)
Zainstalowana wersja Iatkos 10.6.3
odpalam przez parametry busratio=20 -v
kiedy wpisze tylko busratio=20 nie działa mi touchpad... wymiękam i nie wiem o co chodzi..
USB się sypało przy instalacji musiałem je wyłączyć.
Czy moge je odpalic przez DSTD i w jaki sposób?
I jak wpisac busratio=20 w LIBRARY/SYSTEM/PREFERENCES/com.boot.plist
Jesli napisalem cos nie tak z nawami to soory pisze z pamieci.
WIFI nie działa
siec bedzie jak zrobie update do wersji 10.6.4 reszta OK
Wysłany: 2011-02-09, 16:14
Insalenymac to forum a nie poradnik. Można na nim znaleźć różne poradniki, lepsze i gorsze... Pominając, że ten zacydowany, wygląda na napisany w chwili radości po pierwszej instalacji , to nie opisuje on instalacji iAtkos'a. Więc trudno zgadnąć o co Ci chodzi....
Cały czas nie wiemy, co wybrałeś przy instalacji?
Co to znaczy, że USB się sypało i co rozumiesz jako jego "wyłączenie"?
busratio ma zastosowanie przy modyfikowanym kernelu - na takim oparty jest instalator w iAtkosie. Po instalacji masz już vaniliowy kernel...
W każdym razie flagi dopisać możesz do ...Boot.plist tam gdzie masz pozycję Kernel Flags.
Poza tym tego plist'a należy trzymać w Extra, a w systemie trzymać wersję nietkniętą.
Zdania o iBoot w ogóle nie rozumiem. Jakie F8? Niby jak miałbyś odpalać Mac OS przez Windows?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.