Mam problem z odpaleniem OS Xa na swoim blaszaku (jak czytałem posiadam bardzo niesprzyjającą konfigurację - wymieniona w stopce). Kiedy wreszcie przeszedłem przez pierwszy etap - instalację, pojawiły się problemy z uruchomieniem (dystrybucja: iPC OSx86 Leopard 10.5.6 Intel/AMD).
Wybierając "mój" minimalny zestaw: kernel Voodoo, AppleNForceATA nForce drivers, kexty do grafiki, kilka fiksów (np. PS/2) przy próbie odpalenia z samą opcją "-v" system zatrzymuje się na
Kod:
InterfaceNamer: no network interfaces, could not update platform UUID
Czekałem ponad godzinę ale nic z tego Czy karta sieciowa jest wymagana do odpalenia systemu?
Z kolei próbując uruchomić z opcją "-f", "-x", lub na dwóch ostatnich wymienionych jądrach dostaję natychmiastowo KernelPanic.
Spotkał się ktoś z ww problemami i wie jak je rozwiązać? Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Wysłany: 2010-08-25, 15:46
Ogólnie jestem zielony w tym temacie, ale proponuje zabootować z "-s", usunąć kext odpowiedzialny za karty sieciowe, odświeżyć cache i zobaczyć czy znowu się wykrzaczy jeśli będzie ok, to siecią zająć się poźniej.
_________________ ZOTAC IONITX-G-E SYNERGY
Intel Atom 330 @1.8Ghz
ION GF9400m
iAtkos S3 v2 - SL 10.6.4
przy próbie odpalenia z samą opcją "-v" system zatrzymuje się na...
Poprosimy o screen całości komunikatów. Problem nie zawsze jest w ostatniej linijce.
sebcioz napisał/a:
dostaję natychmiastowo KernelPanic.
Nie zgadniemy się co je powoduje, jeśli nie przestawisz nam komunikatów konsoli j.w.
sebcioz napisał/a:
Wybierając "mój" minimalny zestaw: kernel Voodoo, AppleNForceATA nForce drivers, kexty do grafiki, kilka fiksów (np. PS/2)
Z całą pewnością nie jest to minimalny zestaw. Ogólnie do grafiki lepiej nic nie wybierać, a w Twoim przypadku nie ma czego wybierać - o ile wiem, nie ma do niej sterowników, więc i tak jesteś skazany na tryb Vesa.
Boję się też o te "kilka fixów". Przypuszczam, że poza PS2 żaden więcej nie jest Ci potrzebny...
Jeśli chcesz pomocy, to napisz dokładnie i konkretnie wszystko, co powybierałeś.
przy próbie odpalenia z samą opcją "-v" system zatrzymuje się na...
Poprosimy o screen całości komunikatów. Problem nie zawsze jest w ostatniej linijce.
Nie da się teraz tego odtworzyć - system przy każdym starcie odświeża listę kexów co powoduje kernel panica.
rzooff napisał/a:
sebcioz napisał/a:
dostaję natychmiastowo KernelPanic.
Nie zgadniemy się co je powoduje, jeśli nie przestawisz nam komunikatów konsoli j.w.
rzooff napisał/a:
Ogólnie do grafiki lepiej nic nie wybierać, a w Twoim przypadku nie ma czego wybierać - o ile wiem, nie ma do niej sterowników, więc i tak jesteś skazany na tryb Vesa.
No nie wierzę, pod linuksem kompilowałem moduły do kernela tego głównego, najnowszego sterownika i banglało zawsze.
rzooff napisał/a:
Boję się też o te "kilka fixów". Przypuszczam, że poza PS2 żaden więcej nie jest Ci potrzebny...
Gdzieś wyczytałem, że voodoo lepiej działa z seatbeltem. Bez niego jest to samo.
Cała lista kexów:
Kod:
http://gist.github.com/549711
Zdziwiłem się, że jest tak dużo dziwnych, IMO niepotrzbnych. Coś czuję, że przede mną długie godziny sprawdzania, który powoduje błąd.
Tak na moje oko, to nie jest to problem związany z kext'ami, tylko z samym kernelem.
Doradziłbym popróbować z inną dystrybucją, najlepiej taką, która jest przeznaczona wyłączni dla AMD (a nie Intel/AMD).
Z drugiej strony, wcześniej pisałeś o innym komunikacie, który wskazywałby, że wtedy byłeś znacznie bliżej szczęścia. Ale bez screenu nic więcej nie wywróżę.
rzooff napisał/a:
No nie wierzę, pod linuksem kompilowałem moduły do kernela.
A co do ma do rzeczy? Bo Mac OS to nie jest Linux. Jak nie ma sterowników pod OSX do danej karty to nic nie wymodzisz. Niestety o ile mi wiadomo, to do tej karty sterowników nie ma. BTW - OSX, w przeciwieństwie np. do Linuxa, opiera się o zasadę mikrojądra. Więc sterowniki są bytem osobnym.
Kernel Voodoo 9.5.0 odpowiada wersji systemu 10.5.5. W przypadku wyższej (iPC to 10.5.6) następuje problem z niezgodnością wersji kernela i seatbelt.kext. To co wybrałeś - jak najbardziej słusznie - to w zasadzie nie żaden fix, tylko podmiana na oryginalny kext z 10.5.5.
Zawartością /S/L/E się nie przejmuj. Po pierwsze, grzebiąc tam można sobie napytać biedy. Po drugie kexty zbędne w niczym nie przeszkadzają - nie są ładowane do systemu.
Tak na moje oko, to nie jest to problem związany z kext'ami, tylko z samym kernelem.
Hell yeah, pierwszy post napisany na MacOSie Chodzilo oczywiscie o kernel, zmienilem na Qoopz 9.8 i system dziala.
rzooff napisał/a:
Niestety o ile mi wiadomo, to do tej karty sterowników nie ma.
Niestety to prawda, aktualnie dzialam na rodzielczosci 1024x768 .
1. Jest sposob na ustawienie na sile wyzszej (gdzies obilo mi sie o uszy ze tak, teraz juz nie pamietam gdzie)?
2. Zauwazylem, ze uruchamiajac system z opcja -x, caly interfejs dziala duzo sprawniej (bez problemu przewijam okienka itp.). Podejrzewam, ze jest to spowodowane wylaczeniem cieni, animacji(?). Da sie ustawic by system dzialal podobnie w trybie normal? #EDIT Samo się tak zrobiło
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.