Wysłany: 2010-07-27, 21:30 Jaka edycja, karta graficzna zinegrowana?
Witam
Posiadam następującą konfigurację
1. Intel core 2 duo e4300 (SEE od 1-3)
2. Asrock G41C-GS
3. Mostki
- Northbridge: Intel G41
- Southbridge: Intel ICH7
4. Sieć
- PCIE x1 Gigabit LAN 10/100/1000 Mb/s
- Realtek RTL8111DL
- Supports Wake-On-LAN
5. Wifi -
6. Dźwięk Model.
- 5.1 CH HD Audio (VIA VT1705 Audio Codec) - zintegrowana
7. Grafika Model. Intel Graphics Media Accelerator X4500
8. Dyski: 2 dyski SATA, co do rodzaju partycji pewien nie jestem
Stąd też moje pytanie, mianowicie jaka edycja będzie pod ten sprzęt najlepsza, wstępnie wybrałem ideneb?
Czy karta graficzna zintegrowana nie będzie stanowiła problemu?
System miałbym zamiar zainstalować na osobnym dysku twardym (na obecnym posiadam Win XP & Windows 7), mogę go podpiąć zaraz przy tym albo na czas pracy przy macu w ogóle podmienić (only mac) .
Na wstępie, małe upomnienie, prosimy zapoznać się z regulaminem i linki podawać w znacznikach [code]...
A w sprawie meritum - zapoznaj się z działem FAQ/poradniki... Tam masz opisane co musisz wiedzieć, jak podawać specyfikację aby była czytelna dla wszystkich... Mało kto ma chęć szukać za Ciebie co masz w komputerze aby udzielić Ci odpowiedzi... rozumiesz o co nam chodzi?
PS Grafika nie ruszy... możesz o niej zapomnieć...
Ogólnie uznałem, iż większa specyfikacja będzie raczej zbędna mimo tego dziękuje za zwrócenie uwagi.
Jednak jak się domyślałem karta graficzna zintegrowana będzie barierą nie do pokonania, stąd też miałbym pytanie jaka karta graficzna ze średniej półki cenowej będzie najbardziej odpowiednia w przyszłości pod Maca (HD 4850/4870 czy może ukierunkować się w stronę Geforce)?
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-07-28, 12:29
Co grafy, to j.w. czyli coś musisz dokupić. Co - to już zależy czego oczekujesz i jakie środki chcesz przeznaczyć. GeForce praktycznie wszystkie od serii 8xxx w górę działają dobrze. Z ATI trzeba wybadać konkretny model (akurat 4850 i 4870 powinny śmigać). Za to karty ATI są, na dzień dzisiejszy, nieco bardziej wydajne.
Ogólnie specyfikacja OK. Nie jestem pewien tylko jak z audio, ale jest szansa, że da się go odpalić przez VoodooHDA.
Reszta to, że tak powiem standard. Do instalacji wystarczy, to co znajdziesz w poradnikach na forum. Spokojnie możesz zainstalować retaila.
Dasz radę na tym postawić OS X pod warunkiem że dołożysz kompatybilną VGA - ale to już wiesz.
Co do wyboru VGA - możesz poobserwować i poczytać wątki na forum - od niedawna wiadomo że karty ATI 5670, 5750, 5770 i 5870 będą w maczkach a co za tym idzie w hamac'u też je odpalisz. Jedynie czytaj które modele mają potwierdzone działanie, żeby nie natrafić na jakąś minę. I raczej 4850/4870 już sobie odpuść - wydajnościowo to samo co 5770 a jednak 5770 jest zdecydowanie nowsza i mniej prądożerna.
Co do stawiania systemu jak masz dwa HDD i jeden możesz przeznaczyć na naukę stawiania OS X, to tak zrób... obecny dysk z danymi w ogóle odłącz i testuj tylko na dedykowanym. Potem jak zajdzie potrzeba postawienia wielu systemów na jednym, to też jest taka możliwość, łącznie z przeniesieniem systemu z obecnego dysku na nowy.
Co do wyboru VGA - możesz poobserwować i poczytać wątki na forum - od niedawna wiadomo że karty ATI 5670, 5750, 5770 i 5870 będą w maczkach a co za tym idzie w hamac'u też je odpalisz. Jedynie czytaj które modele mają potwierdzone działanie, żeby nie natrafić na jakąś minę. I raczej 4850/4870 już sobie odpuść - wydajnościowo to samo co 5770 a jednak 5770 jest zdecydowanie nowsza i mniej prądożerna.
Różnica cen/wydajność też jest znacząca
Chodziło mi właśnie czy 4850 nie okaże się miną.
Cytat:
Co do stawiania systemu jak masz dwa HDD i jeden możesz przeznaczyć na naukę stawiania OS X, to tak zrób... obecny dysk z danymi w ogóle odłącz i testuj tylko na dedykowanym. Potem jak zajdzie potrzeba postawienia wielu systemów na jednym, to też jest taka możliwość, łącznie z przeniesieniem systemu z obecnego dysku na nowy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.