Wysłany: 2010-07-29, 01:12 Jaka najlepsza oraz najtańsza płyta główna?
Cześć, mojemu ojcu ostatnio popsuł się PC, dlatego wybrałem się do piwnicy po mojego starego PowerMaka G4. Nie sądziłem, że po paru godzinach z moim instruktażem tak spodoba mu się system i praca na Maku, że nie będzie chciał już powrotu do Windowsa
Dlatego też postanowiłem kupić parę części i zbudować Hackintosha w obudowie od G4 - potrzebuję płyty głównej oraz procesora. Myślałem o układzie G31 ze względu na cenę oraz fakt, że podobno jest dobrze obsługiwany przez OS X. Wymagania to micro-ATX oraz zintegrowany układ graficzny, oraz w miarę możliwości jak najbardziej bezproblemowa praca z retailem 10.6. Co do procesora - tani Pentium Dual-Core 1.8 GHz.
Na rynku jest masa płyt G31/G33 i już sam nie wiem który model wybrać - zależało by mi na kupnie używanego modelu, gdyż mam bardzo małe fundusze na całość. A może nie G31, tylko zupełnie jakaś inna platforma?
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-07-29, 10:52
Zintegrowanej grafiki nie uruchomisz pod OSX, więc na pewno nie ominie Cię zakup grafiki na PCI-E.
Z treści rozumiem, że to ma być sprzęt budżetowy, więc będzie to coś na bazie LGA 775:
Płyta gł -> mostek północny w zasadzie każdy Intel'a będzie ok (brałbym od P31/G31 w górę). Natomiast warto zwrócić uwagę na mostek południowy, tzn. od ICH8 w górę. Idealny będzei ICH10R, ale to bardziej przewaga kosmetyczna (jeden kext mniej) niż praktyczna. Uważaj na popularny ICH7 - nie ma obsługi AHCI, bez czego da się żyć, ale tu już różnica jest istotna.
Reszta (LAN i audio) nie powinna sprawić specjalnych problemów.
Wg mnie najlepiej poszukać jakiegoś Asusa np. z serii P5K. Przykład:
Także Gigabyte sprawdzi się dobrze. MSI też może być, choć najczęściej wymagają drobnej poprawki w Biosie.
Ewentualnie może to być starsza płyta na P/G965 + ICH8 ale wtedy nie włożysz w taką płytę nowszych procków niż 65nm (E2xxx, E4xxx). Więc jak w przyszłości będziesz chciał podrasować takiego kompa, to nie będzie już jak.
Procesor -> każdy z rodziny Core będzie dobrym wyborem.
Grafika -> moim zdaniem z rozwiązań tanich, najlepszym wyborem pod OSX jest to co mam w opisie: GeForce 8400GS (polecam wersję z pasywnym chłodzeniem - jest cicho).
Resztę części mam - Geil 1GB DDR2 667MHz, Hitachi 250GB 8MB cache SATA, ATI HD2600XT 256MB. Są to pozostałości po tamtym PC, w którym padła płyta główna. O lepszych płytach pokroju Asus P5K wiem, bo trochę już czytałem na ten temat - jednak mnie interesuje micro-ATX ze względu na chęć wsadzenia całości do obudowy od PowerMaka, a tam po prostu standardowe ATX nie wejdzie bez zaawansowanych modyfikacji. Także rozwojowość płyty nie jest priorytetem, ze względu na fakt iż 775 to i tak powoli nie wspierany socket. A jako, że o płytach micro-ATX za dużo nie ma na forach traktujących o instalowaniu OS X na PC, to spytałem się tutaj, bo może ktoś w Polsce jednak ma postawionego Maka na taniej, budżetowej płycie?
mathieu, Wszystko zależy tak naprawdę od komponentów które są na płycie, najważniejszy jest mostek południowy - tu idealny właściwie jest tylko ICH10R potem starszy ICH7R, inne też dają się uruchomić, ale są niespodzianki w stylu, że aby był sleep to trzeba poprawek do USB itp itd... Następnym kryterium jest układ LAN, pewne modele są wspierane OK, inne nie bardzo. Idealny układ to taki co odpala bez dodatkowych kextów np Marvell 88E8083 czy 8085. Ostatnim elementem układanki jest układ Audio - tzw kodek - i tu najlepiej się spisuje ALC885/889, w następnej kolejności inne ALC 88x jak 882 czy 888/1200. Inne układy też daje się uruchomić, ale wymaga to użycia np VoodooHDA, który czasami może wymagać dodatkowej pracy.
Paradoksalnie, nie ma płyty idealnej, która by zawierała wszystkie komponenty OS X'o lubne, instalował się na niej Retail z małą ilością poprawek do DSDT i żeby sleep/restart/shutdown działał od kopa... W niektórych płytach trzeba mnie, w innych więcej poprawek... Paradoksalnie tak chwalone Gigabyte wymagają wiele poprawek, a są modele ASUS'a które działają niemal bez poprawek, ale nie wszystkie komponenty mają OS X'o lubne i coś trzeba dokładać, a to LAN, Audio, a to modyfikować AppleHDA.
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-07-29, 15:24
witucha0 napisał/a:
Grafa: GMA 3100
Audio: VIA VT1708B (czyli VoodooHDA)
Socket: LGA 775
Chipset: G31/ICH7 (czyli brak AHCI )
Desktopowych GMA nie da się uruchomić. Szanse były tylko ze starym GMA950 i to też nie zawsze. Brak AHCI, niezbyt wygodny audio... jednym słowem - nie warto.
mathieu napisał/a:
ATI HD2600XT 256MB
Może być ciężko z uruchomieniem jest pod Snow Leo. Ale może się uda...
mathieu napisał/a:
O lepszych płytach pokroju Asus P5K wiem (...) jednak mnie interesuje micro-ATX
Jest OK o ile masz wszystko na SATA, a nic na IDE. Bo o ile wiem, to z kontrolerem iTE IT8718 będzie raczej słabo.
Jeśli masz np. DVD na IDE to szukaj płyty z konrolerem JMicron lub Marvell.
...i przeczytaj regulamin na forum, szczególnie dot. podawania linków zewnętrznych
314TeR napisał/a:
idealny właściwie jest tylko ICH10R potem starszy ICH7R, inne też dają się uruchomić, ale są niespodzianki w stylu, że aby był sleep to trzeba poprawek do USB itp itd...
ICH7R to bardzo rzadki okaz i występuje już tylko w dość archaicznych konfiguracjach, a płyty z ICH10R są nadal jeszcze stosunkowo drogie. Więc nie szukałbym na siłę.
A tych niespodzianek bym nie demonizował - to naprawdę nic strasznego. W 90% przypadków wystarczy dodać wpis w com.apple.Boot.plist i po krzyku.
Jak się czyta ten wątek to mam wrażenie, że niektóre płyty od AMD są już bardziej kompatybilne
2600XT tylko do leoparda 10.5. Choć powiem, że wielkiej rónicy pomiędzy leo a snow leo nie ma Najbardziej przyjazne są raczej płyty pod P31. Stare ale jare
_________________ Pentium G620 LGA1155 ASRock H61DE/S3 2x2GB RAM DDR3, Radeon HD5450, Samsung F1 500GB Fortron 350W MDN Windows 7 HP Mac OS X Lion 10.7.3
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.