Forum OSx86 - instalacja Mac OS X na PC Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Jakiego OSX86 na AMD/ATI
spluker 

Wysłany: 2010-09-01, 17:20   Jakiego OSX86 na AMD/ATI

Jestem nowy na tym forum więc skorzystam z okazji, żeby oficjalnie powiedziec wszystkim cześć.

CZEŚĆ WSZYSTKIM :mrgreen:

Jestem też całkiem nowy jeśli chodzi o stawianie OSX na PC i pomimo faktu, że niezmiernie bym chciał to zrobić to praktycznie nic o tym nie wiem (a także im wiecej czytam tym mniej rozumiem.. :D ).
Próbowałem wcześniej postawić OSX86 własnoręcznie i w sumie utknąłem w momencie "still waiting for root device"

Ogólnie, chciałbym postawić stabilny, działający OSX na moim PC i byłbym niezmiernie wdzięczny jeśli moglibyście mi doradzić, które distro jest dla mnie najlepsze, jakich kextów potrzebuje i ew. jakie komponenty bym wymienic w moim kompie, zeby to wszystko udało się dobrze pożenić.

Dystrybucja, która próbowałem zainstalować do tej pory to 'iPC OSX86 Leopard 10.5.6' ( [!CIACH] )

Moj PC to:

CPU - AMD Athlon 2,7Ghz x2 7750 Black Edition (Jedyny procek AMD w technologii Phenom na dwoch rdzeniach)
RAM - Gskill DDR2 2X1GB 5-5-5-15 800mhz
Płyta Główna - ASUS M2A-VM HDMI
CHIPSET - ATI RS690/RS690M
GPU - Sapphire ATI Radeon HD 3870

Czy ktoś ma jakiś pomyśł co mógłbym w tej kwestii zrobić?

Jeśli potrzebujecie innych inforacji, żeby określić co jest grane dajcie mi znać.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrawiam,

Tomek

oswaldini 
Gigabyte stinks !

Wysłany: 2010-09-01, 19:46   

Chipset - bedzie problem...
Grafa - bedzie problem...

Ciezki sprzet ze wzgledu na mobo. Nie orientuje sie w temacie chipsetów ATI
Na grafie bedzie problem uzyskać QE/CI chyba max uzyskasz rozdzielczosc pelna o ile sie nic nie zmienilo

DLA OSÓB, KTÓRE NIE POTRAFIĄ CZYTAĆ POWIĘKSZAM TREŚĆ - NIE POMAGAM NA PW, NIE LICZCIE NA ODPOWIEDŹ, NIE MAZAĆ MI SIĘ DO RĘKAWA, ŻE NIE ODPISUJE - MACIE PROBLEM, PISAĆ NA FORUM

spluker 

Wysłany: 2010-09-02, 00:12   

Z tego co patrzyłem, to ten iPC ma wgrane stery do 3870 i 3870 x2 ale jesli to by bylo jedyna rzecza dzielaca mnie od postawienia OSX na moim kompie to bym pomyslal o czyms bardziej przystepnym z rynku wtornego, albo chociazby bym poprostu ja wyjal (chyba naprawde bym byl gotow zrezygnowac z karty graf :D )

Co do chipsetu to szczerze powiedziawszy, spodziewalem sie tego ale w sumie nie mialem z tym klopotu do tej pory bo za daleko nie zaszedlem (jak wspomnialem "still waiting for root device" i tyle).

No i ogolnie sprawa ogolnie pozytywna jest tez to, ze z czystej ciekawosci wsadzilem dokladnie te sama plytke do laptopa kolegi (jakis 4letni rozklekotany ACER!) i wszystko poszlo jak po masle (odpalilem Live a potem setup i wszystko wydawalo sie smigac, poza dzwiekiem i netem ale to chyba kwestia doszlifowania systemu juz)

Takwiec,

Jakies porady odnosnie moich przyszlych klopotow z chipstetem RS690 ? :-?

rzooff 
iKapć

Wysłany: 2010-09-02, 09:48   

spluker napisał/a:
iPC ma wgrane stery do 3870 i 3870 x2

To nie znaczy, że one działają. iPC to przyzwoite distro, jeśli chodzi o bazowy system, ale niestety większość sterowników do grafiki nie działa.

spluker napisał/a:
Co do chipsetu to (...) nie mialem z tym klopotu do tej pory bo za daleko nie zaszedlem (jak wspomnialem "still waiting for root device" i tyle).

Still waiting... to właśnie kłopot z chipsetem.
http://forum.osx86.org.pl...evice-vt502.htm
Dopóki tego nie przeskoczysz, to nic nie skórasz.

spluker napisał/a:
wsadzilem dokladnie te sama plytke do laptopa kolegi (jakis 4letni rozklekotany ACER!) i wszystko poszlo jak po masle

Bo to nie zależy od płytki z systemem, tylko od konfiguracji na której ją odpalasz. Więc to nie ma nic do rzeczy, w przypadku Twojego kompa.
| Jak zacząć | Jak zrobić listę konfiguracji sprzętu | DualBoot: Mac OS X & Windows | Snow Retail by rzooff | Jak uruchomić kartę graficzną NVidia | Piszę poprawnie po polsku!

spluker 

Wysłany: 2010-09-02, 12:08   

rzooff napisał/a:
Still waiting... to właśnie kłopot z chipsetem.
http://forum.osx86.org.pl...evice-vt502.htm
Dopóki tego nie przeskoczysz, to nic nie skórasz.

Aha, w takim razie co mogę zrobić, żeby ten problem przeskoczyć oprocz tego co moge sie dowiedziec w linkach z forum? Może znacie jakies distro które by ruszyło z tym chipsetem?

Ew. Moglibyscie mi polecic jakas nie za droga plyte glowna pod AM2+ z chipsetem, ktory bedzie ok. (najlepiej ASUS bo mam 100% zaufanie)

Dzieki :)

edit:

Sprawidzilem sobie tez na wiki.osx86project.org ze z moja plyta glowna udalo sie odpalic dystrybucje XxX x86 10.5.6 Rev 1 natomiast moj procesor i karta graficzna dzialaja bez problemow na iPC ktory juz mam. Powinienem sie sugerowac, ktoras z tych informacji czy nie koniecznie? Tak czy inaczej sciagam wlasnie distro wymienione wyzej.

Jeszcze raz dziekuje :)

edit2:

Udalo mi sie odpalic setup XxX OSx86 10.5.6 Universal Final v2, co prawda wykrywa mojego AMD 2,7Ghz 7750 jako Intel Core Due 2,7Ghz ale pisze ze wszystkie rdzenie sa wiec chyba to nie jest zaden powod do obaw co?

Jak bede mial jakies dalsze klopoty to dam znac. Tylko, ze z tego co slyszalem to dystrybucja XxX nie jest juz dalej updatowana. Czy powinienem sie tym specjalnie przejomowac?

Odpowiedz do tematu