Wysłany: 2010-07-19, 15:54 Kernel Panic w połowie instalacji
1. AMD Athlon 6000+ , wspiera SSE2,3
2. Asrock alivedual-esata2
3. nForce3 250 , nForce 3 MPC
4. Karta Realtek RTL8168B/8111B Family
5. -
6. C-Media CM6501 Like Sound Device, zintegrowana
7. Gigabyte GeForce 9800GT OC 1024
8. 10 GB ATA [chce na nim na probe zaistalowac]
9. Raczej nic, 2 nagrywarki DVD , jeden LIte on ATA, 2 LiteOn SATA
Moj problem polega na tym iż w połowie instalacji, pojawia się kernel panic.
Tak jak na zdjęciu poniżej.
Da sie coś z tym zrobic czy winny jest nforce 3 z mojej płyty ?
Przeczytałem FAQ, nie znalazlem zadnej odpowiedzi chocby troche nawiazujacej do tego problemu
Płyta przechodzi test spojnosci danych przed instalacja, ale nagram jeszcze raz tym razem najwolniej jak sie da, moze pojdzie. Niestety nie znam nikogo kto by mial MAC'a, a chce system przetestowac, bo planuje zakup macbook-a, ale przed tym tak jak mowilem chce dokładnie przetestowac system
Jutro rano dam odpowiedz, ale w miedzy czasie jakby ktos mial jakies pomysly... bo niezgodnosc sprzetu jakos nie wydaje mi sie powodem, jesli instalator zastarrtował i rozpoczal prace.
Jaki masz HDD i jak masz go podłączonego... Włączałeś/wyłączałeś AHCI w BIOS'ie?
rsc-pl napisał/a:
bo niezgodnosc sprzetu jakos nie wydaje mi sie powodem, jesli instalator zastarrtował i rozpoczal prace.
Masz AMD + stary, wręcz bardzo stary nForce z złączem AGP, a to wystarczający powód żeby w ogóle nie wystartowała instalacja. Teraz trochę zimnej wody... raczej nie odpalisz VGA, więc jeśli nawet pokonasz problemy i zainstalujesz system, to i tak nie będzie on daleko od tego jak powinien. Obejrzeć możesz, ale niczego ekscytującego się nie spodziewaj.
tak jak mowilem, teraz odpalamm to na innej plycie glownej - msi k9n neo v2, tu jest chipset nForce 520 czyli nie taki az stary.
314TeR napisał/a:
z złączem AGP
oraz PCI-E, taka dziwna plyta przejsciowa dla mnie byla miedzy starym 7600GT pod AGP a 9800GT, no i karte jak widac w 1 poscie tez mam na PCI-E , na AGP juz takich geforce dawno nie robia
oraz PCI-E, taka dziwna plyta przejsciowa dla mnie byla miedzy starym 7600GT pod AGP a 9800GT, no i karte jak widac w 1 poscie tez mam na PCI-E , na AGP juz takich geforce dawno nie robia
rsc-pl napisał/a:
10Gb dysk seagate, jest pod ATA.
A masz dysk na SATA? Tu ewidentnie jest problem z kextem do obsługi DVD/HDD na ATA.
Wot i faktycznie, przeleciałem szybko i widząc 9800 pomyślałem ATI Radeon 9800 - właśnie na AGP.
Jeśli zwalczysz problemy z HDD, to jest szansa aby OS X w miarę przyzwoicie działał.
PS Zawsze możesz spróbować użyć przejściówki ATA->USB
Racja, problemem był dysk ATA, pożyczyłem dysk SATA i zainstalował się bez problemu.
Natomiast teraz system nie wstaje, ładuje się do momentu znikniecia logo apple, pokazuje się kursor i szare tło, kursorem moge ruszać ale nic pozatym się nie dzieje.
Zainstaluje jeszcze raz, może jakiś zły sterownik wybrałem..
EDIT:
Niestety czego bym nie wybrał, nie startuje, po zniknieciu logo apple jest niebieskie tlo, ktore plynnie przechodzi w szare, pojawia sie kursor, jeszcze chwile cos z dysku doczytuje i stoi.
Na bootloaderze chameleon 2 w ogole nie wychodiz poza logo apple, jak ładuje a w trym tekstowy [-v] nie da sie wejsc.
Zmieniłem jedna opcje w biosie i.... ODPALIŁ... i kolejny problem.
Film pokazowy, dzwiek był wszystko fajnie ... po filmie ... "przed włączeniem, podłacz swoją klawiature"
Przy instalacji wybierałem PS2 Voodoo...
jest jakiś sposób na uaktywnienie PS2 z linii komend przy starcie? Nie chciałbym od nowa instalowac skoro system juz wstaje..
Masz klawiaturę i mysz na PS/2? czy mix... nie mniej obawiam się że lepiej jakbyś zorganizował sobie klawiaturę/mysz na USB i dokończył instalację, a następnie dorzucił/naprawił kexty do PS/2.
mam mysz na USB, klawiature na PS2.
Ale podlaczylem tez stara mysz na PS2, bo czytalem na jedym forum ze nie mozna robic "miksów", lecz tez klawiatury nie wykryło.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.