Wysłany: 2010-06-18, 16:30 Kilka pytań po instalacji Snow Leo 10.6
Witam!
Zainstalowałem na PC Snow Leoparda z DVD Retail-a. Poszło bardzo ładnie Mac ma swój dysk twardy więc problemów z instalacją nie było. Szybka konfiguracja BIOS-a (włączenie AHCI , kolejność bootowania itp.) Bootowanie z Iboot-a , potem płyta ze Snow Leopardem i informacja że wszystko się pięknie zainstalowało i trzeba zrestartować. No i tu problem... Po restarcie system wstać sam nie chce. Okno biosu się zamyka, przygotowuje się do bootowania , ale sam się nie uruchomi. Jeżeli ponownie włoże płytkę z Iboot-em i odpalę Mac-a z jego poziomu system śmiga aż przyjemnie. Poustawiałem już sobie wszystko jak trzeba i pracuje się na nim świetnie Ale co jeszcze ustawić lub czego mu brakuje aby wstawał samodzielnie ? Skrzynkę (komputer) będzie Mac dzielił z Win 7 (na razie dzieli go z XP i muszę jeszcze dodatkowo AHCI wyłączać przy każdym powrocie do Windy). Windows jakikolwiek musi być bo mnie żona z domu wyrzuci ale po zainstalowaniu 7 wiem że problemu z AHCI nie będzie. Bootowanie chciałbym rozwiązać przez wciśnięcie F12 na ekranie Biosu. Tam można szybko wybrać z którego napędu startujemy.
Kolejna sprawa to podgląd zdjęć w Mac-owym "Podglądzie" . Miniaturkę w napędzie lub na pulpicie widać. Jak otworzę w "Podglądzie" - nic ! Biały ekran ! Można go skalować , przesuwać tak jakby był wyświetlany obraz. A nie jest... ? Filmy odtwarza bez problemu.
Mój zestaw to Intel Core 2 duo 3,06 GHz , 4GB Ram DDR3 , 250 GB HDD (na Mac-a) i 2x500 GB na Windowe rzeczy , płyta GIGABYTE EP-45T-UD3LR , grafika NVidia GeForce 9800 GT
Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi. Zaczynam dopiero przygodę z Jabłuszkiem i spodobało mi się
No i tu problem... Po restarcie system wstać sam nie chce. Okno biosu się zamyka, przygotowuje się do bootowania , ale sam się nie uruchomi. Jeżeli ponownie włoże płytkę z Iboot-em i odpalę Mac-a z jego poziomu system śmiga aż przyjemnie. Poustawiałem już sobie wszystko jak trzeba i pracuje się na nim świetnie Ale co jeszcze ustawić lub czego mu brakuje aby wstawał samodzielnie ?
Fakt, na naszym forum nie ma do stawiania retaila z BootCD, więc mogłeś "czegoś" nie wiedzieć. Mój skrócony tutek:
Cytat:
1. Wypalasz i Odpalasz BootCD (bootujesz)
2. On poprosi cię o wyjęcie bootCD i włożenie Retail DVD
3. Instalujesz system (zaznacz to co uwarzasz za stosowne (drukarki itp.), wcześniej formatując Cały dysk w Narzędziu dyskowym na styl partycji GUID i jedną partycję "Mac OS X Extended (Journaled)" (Narzędzia (górny pasek) -> Narzędzia dyskowe)
4. Bootujesz BootCD wyboierając dysk ze świerzym maciem
5. Doinstalowywujesz (z poziomu Mac OS!) Chameleona i potrzebne kexty (robisz pt. 4 i 5 z tego)
6. Cieszysz się systemem
copyman napisał/a:
Bootowanie chciałbym rozwiązać przez wciśnięcie F12 na ekranie Biosu. Tam można szybko wybrać z którego napędu startujemy.
Jeżeli będą systemy na oddzielnych dyskach to ok.
Ogólnie to nie będziesz miał problemów z tą konfiguracją, wiem bo mam (prawie) taką samą (bez "T" - dokładnie ja mam DDR2 a ty masz DDR3)
Pozdrawiam
_________________ MacOS X Lion 10.7.2 64-bit on MSI P55-GD65 (Intel P55, ALC889) | i5-750 2.66 Ghz | G.Skill ECO 4GB DDR3 1600Mhz CL7 | ZOTAC NVidia 9600GT AMP! Edition | Samsung HD103SJ
MacOS X Lion 10.7.2 32-bit on Gigabyte EP41-UD3L (G41 + ICH7R) | Intel Pentium E5300 2.6Ghz | 3GB DDR2 | Palit NVidia GeForce 7600GT | Seagate 7200.12 500GB
MacOS X Lion 10.7.2 64-bit on MacBook Pro 15' Mid-2010 | i5-520M 2.4Ghz | NVidia GeForce GT330M + IntelHD | 4GB DDR3 | Toshiba 320GB 5400rpm
iPhone 4 32GB White + iOS 5.0.1 JB | TL-WR1043ND + OpenWRT (GargoylePL) | NIE POMAGAM NA PW!!! | Snow Leopard 10.6.8 Retail z BootCD | Piszę poprawnie po polsku!
A.D. 1. -> bootowanie - dział z poradnikami
A.D. 2. -> różnica z czasem -> dział z poradnikami
A.D. 3. -> Problem z grafiką - jakiej metody użyłeś do jej odpalenia, czy testowałeś inne?
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4241 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-06-18, 17:02
Odpalenie instalatora z BootCD i zainstalowanie systemu nie wystarczy. Po pierwszym odpaleniu OS X z BootCD nalezy dograc bootloader (chameleon) oraz wymagane kexty.
Wyciagnalem wszystkie te rzeczy dla twojej płyty z programu Kakewalk i zmienilem nazwe Extensions na KextStore po czym wygenerowałem nowy mkext. Zainstaluj chameleona i do /Extra wrzuć zawartość załącznika. DSDT juz poprawione, jest poprawka do HDEF i LegacyHDA. Jezeli kozysztasz z 10.6.3 musisz wrzucic jeszcze AppleHDA z 10.6.2. Do grafiki zastosowany Graphics Enabler.
Nie wiem czy power Managment odpali od kopa. Jesli chcesz sprawdzic czy jest ok przegladnij moje poradniki o modyfikacji DSDT
AHCI da sie wlaczyc juz po zainstalowaniu windowsa. Masa opisów w googlach.
Dzięki za pomoc ! Z czasem sobie poradziłem. Po prostu szukałem nie tam gdzie trzeba Ale już jest o.k. Co do reszty... cóż , nie jest to takie proste jak myślałem. Trudno się przestawić z Windy , w której się całe niemal życie siedzi , na Mac-a Ale damy radę Jestem cierpliwy i uparty więc myślę że coś z tego będzie. Windę 7 właśnie postawiłem na ustawieniach biosu jak do Mac-a Śmiga aż miło ! Teraz kolej na jabłuszko. Myślę że zainstaluję je od nowa, póki jeszcze nie dograłem mu wszystkiego. Z "Podglądem" nie wiem co jest , bo na przeglądarce grafiki Xnviev jest o.k. Postawię zaraz jabłko od nowa i zobaczymy ! Jeszcze raz dzięki !
No i kicha ! Postawiłem Snieżka i po dodaniu Chameleona pooooleciało wszystko, aż się BIOS zdenerwował. Wg tutoriala nie mogę znaleźć opcji odznaczania uprawnień. Była na drugiej partycjii a nie tej gdzie jest Snow. A przy instalacji na jednej partycji też tego nie było. Stawiałem już Mac-a na kilka sposbów - zawsze kończy się tak samo. Tak dla dokładności nie napisałem że mam retail-a 10.6 Czy szukać nowszej dystrybucji retaila? Oprócz tego że odpalam ją z Iboot-a nic więcej mi się tam nie dzieje. Czy jeżeli nie przeszkadza mi takie bootowanie są jakieś inne powody dla których trzeba instalować Chameleona i kexty ? Z tym ostatnim może być wogóle problem , bo nie idzie utworzyć folderów w Extra ... Czy taki system jaki teraz mam jest mniej funkcjonalny ?
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4241 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-06-19, 16:47
Ehh copyman,
1. bootujesz Mac OS X za pomocą iBoota lub BootCD (moge podrzucic dedyka pod Twoja mobo)
2. instalujesz OS X
3. odpalasz OS X za pomocą iBoot/BootCD
4. Instalujesz chameleona min v2 RC4 (polecam pre 8 lub AsereBLN)
5. wchodzisz do katalogu /Extra
6. usuwasz zawartosc /Extra
7. NIE TWORZYSZ RECZNIE TAM PLIKÓW tylko kopiujesz do katalogu /Extra pliki z zipa ktorego Ci podesłałem
8. Reboot i juz mozesz odpalac bez iBoot/BootCD
Zobacz sobie na moj tutek do serii P5Q (link w podpisie) i popatrz jak tam wygląda kolejnosc instalowania. (pomijasz generowanie DSDT bo juz Ci wysłałem odpowiednie !)
Wiesz co czekaj, zrobie CI instalator Powiedz mi tylko jakiej rozdzielczości uzywasz
EDIT: instalator juz zrobilem, napisz mi tylko jakiej rozdzielczosci uzywasz to dodam wpis i Ci go wyslę !
No robiłem też dokładnie jak napisałeś ! Po wrzuceniu plików do EXTRA system nie wstaje bez I-boota a bios się mocno zdenerwował Ale przywraca sam ostatnią poprawną konfigurację więc wszystko pasuje Wiem że dla Was - specjalistów moje pytania mogą sie wydawać głupie i śmieszne Sam też się udzielam na forum technicznym i wiem jak to jest ! Ja po prostu stawiam Mac-a z ciekawości i żeby popracoować trochę na tym systemie. Dzięki za cierpliwość ! A płyta do bootowania chyba nie jest niezbędna bo z Iboota ładnie startuje. Chyba z ma ona jeszcze jakieś inne zastosowanie ?
Pozdrawiam !
[ Dodano: 2010-06-25, 23:22 ]
Zainstalowałem 10.6.3 - efekt ten sam po Chameleonie i skopiowaniu plików zgodnie z instrukcją Oswaldini-ego bios wywalał się po każdym uruchomieniu ... Co ciekawe Podgląd też nie działał ! To go potraktowałem aktualizacją do 10.6.4 i ... ŚMIGA ! Wszystko pięknie działa ! Bootuje się z HDD (przez F12 wybieram system) i podgląd nawet działa ! Nie potrafię tego wyjaśnić szczerze powiedziawszy Myślałem i po cichu liczyłem że wywali się po aktualizacjii albo nawet w jej trakcie . A tu niespodzianka ! Nic się nie zacina , nie zwiesza , nie muli Podoba się jabłko ! Dzięki za wskazówki i pomoc ! Nurtuje mnie tylko jedna rzecz. Obrobiłem fotkę w Photoshopie CS3 na Mac-u i otwarłem ją potem w Windzie... Zupełnie inna kolorystyka ! Czy trzeba do Mac-a instalować jakieś profile kolorystyczne do monitora? Czy potrzebna jest kalibracja oddzielna dla Windy i Mac-a ?
[ Dodano: 2010-06-26, 01:24 ]
Heh... wystarczyło profil w ustawieniach monitora zmienić ! Jest idealnie !
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.