Procesor : Intel Core i7 2630QM
Chipset : Intel HM65
Karta graficzna : NVIDIA GeForce GTX 460M
Dysk : Seagate ST95005620AS
Ram : 8 GB (nie wiem jakie bo na allegro kupiłem i dołożyli 4 gb)
Witam! Pytanie mam, czy przy w/w konfiguracji sprzętowej możliwe jest zainstalowanie mac os na moim laptopie. Jeśli tak to którą wersję próbować postawić?
Pozdrawiam gwizdekk
Asus G73sw (TZ219D-8)
intel core i7 @ 2GHz x86, x86-64, MMX, SSE, SSE2, SSE3
intel mobile express chipset sata ahci cintroller (PCI\VEN_8086&DEV_1C03&SUBSYS_11F71043&REV_05) - sry ale tylko tyle pisze :(
brak dodatkowego
mobile nvidia geforce 460 m
Realtek RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet NIC
Atheros AR9285 Wireless
Seagate Momentus XT ST95005620AS 500 GB
Nagrywarka dvd samsung model moge podac jesli taki niezbeny jest
klawa, touchapad
Postępowałem wg tutoriala. Jednak nie włączyła mi się nawet instalacja (ekran z logiem jabłka :P )
Wpierw wykrzaczyło się na karcie sieciowej komunikat "Apple RTL8169 Ethernet : Unknow hardware version ID 2c000000".
Wyłączyłem Lana i spróbowałem jeszcze raz. Tym razem masakra. Coś jakby gwałciło mojego laptopa , wydawał z siebie dźwięki przeraźliwego cierpienia. dobrze że miałem
przy sobie słuchawki to się trochę uspokoiło, a preinstall leciał dalej. Do czasu. Znowu zacięło go. No to wyłączyłem wszystkie urządzenia, które oczywiście mogłem. Znów to samo ,
daje zdjęcie może coś z tego będziecie wiedzieć bo ja nie mam pojęcia o co chodzi.
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4241 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-12-23, 12:46
Rozumiem, że instalacja przebiegła do końca i teraz odpalasz zainstalowany system z BootCD ?
1. Na tym sprzęcie musisz udawać MacBookPro8,x i do takowego załadować plistę do zarządzania energią. W 10.6.8 nie ma plist do iMaców serii 12 i MBP serii 8. Trzeba je wyciągnąć z systemów lub updateów pod te serie maców.
2. Nie powiem nic o Kernel Panicu bo nie widzę całości
3. Nie musiałeś wyłączać LANu, po prostu nie znał DevID, nic nie szkodzi.
4. Aby odpalić zarządzanie energią na tym lapku trzeba zmodyfikować BIOS albo używać SpeedSteppera aby odpalić bez NullCPUPowerManagament.
Nie, wg tutorial powinien się włączyć szary ekran z logiem appla , a później to z dyskiem itd. Ale on się zawiesza zaraz przed tym szarym ekranem. Mam wersje od iAktos gdzie instalacja się włącza nawet wszytko się instaluje ale nie chce się później zbootować z hdd. Od razu restart. Według tutoriala (dvd z retailem + bootx ) wogole instalacja nie chce ruszyć.
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4241 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-12-23, 13:09
gwizdekk, w takim razie czeka Cię dedykowane rozwiązanie pod Twój sprzęt. Ew zobacz jeszcze czy zaskoczy na iBoot + Retail od tonymacx - nie używaj tylko do postinstalacji MultiBeast'a bo Ci zrobi sieczkę z systemu.
Wysłany: 2011-12-23, 13:43
gwizdekk napisał/a:
A ten retail skad wezmę ?
Właściwe miejsce to sklep (Apple Online Store). Nie wnikam jakie masz podejście i nie dyskutujemy o tym na forum. Zalecam jednak kupić oryginał bo 129zł nie jest ceną zaporową. Każde distro to pirat.
gwizdekk napisał/a:
nie wiem czy w regulaminie forum można wstawiać linki zewnętrzne
Można, w tagach code. iBoot w dziale download, trzeba się zarejestrować aby pobrać.
Hehe zdążyłem wygooglować, ale nie zdążyłem się zarejestrować, byłeś szybszy a link działa bez rejestracji. Dzięki. Zobaczymy czy ten iBoot coś pomoże. Dam znać jak coś
[ Dodano: 2011-12-23, 14:11 ]
Tym razem pojawiło się logo appla ale zaraz wyskoczyły napisy i znowu crash. Tym razem taki komunikat na końcu wiersza :
"BSD processed name corresponding to current thred : kernel_task".
Wcześniej coś pisało o touchpadzie, na początku że passed a później jakiś błąd. Co ciekawsze wyświetlił się komunikat z appla, żeby wyłączyć/zrestartować komputer.
[ Dodano: 2011-12-23, 14:24 ]
PS Ta z tych Kęt hahaha jaki ten świat mały do Brzeszcz niedaleko
[ Dodano: 2011-12-23, 15:38 ]
a może chodzi o to, że Snow Leopard za stary i musiałbym spróbować Liona?
1. Na tym sprzęcie musisz udawać MacBookPro8,x i do takowego załadować plistę do zarządzania energią. W 10.6.8 nie ma plist do iMaców serii 12 i MBP serii 8. Trzeba je wyciągnąć z systemów lub updateów pod te serie maców.
G73** są na Core i pierwszej generacji... do nich pasują medele 6.x jak pamietam, natomiast problem w tych sprzętach to UEFI, więc konieczne jest parchowanie go lub AICPM, oraz problem z ncpi...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.