Wysłany: 2010-04-27, 23:59 MacOSx86 na Sony VAIO VGN-FW41M
Witam,
jestem bardzo początkujący... dużo informacji tutaj, to dla mnie totalny kosmos, a więc przed rozpoczęciem pracy, chciałem prosić Was o odpowiedź, czy mój notebook nadaje się dla OSx86.
Model notebooka: Sony Vaio VGN-FW41M
1. Procesor:
Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P8700 @ 2.53GHz
x86, x86-64, MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4.1
2. Płyta główna:
Sony VGN-FW41M_H
3. Chipsety Model mostka północnego i południowego:
North Bridge Intel Cantiga GL40/GM45/GM47/GS45/PM45
South Bridge Intel 82801IM ICH9M
4. Karta sieciowa ethernet:
Marvell Yukon 88E8055 PCI-E Gigabit Ethernet Controller PCI
PCI\VEN_11AB&DEV_4363&SUBSYS_9035104D&REV_14
5. Karta sieciowa wi-fi:
Intel(R) WiFi Link 5100 AGN
PCI\VEN_8086&DEV_4232&SUBSYS_13018086&REV_00
6. Dźwięk:
Nie mam pojęcia, czy są to karty zintegrowane. Ale skoro w notebooku, to chyba tak?:)
ATI Radeon HDMI @ ATI RV710/730/740 - High Definition Audio Controller PCI
HDAUDIO\FUNC_01&VEN_1002&DEV_AA01&SUBSYS_104D2E00&REV_1001
7. Grafika Model:
ATI Mobility Radeon HD 4650 512mb, 1xHDMI out, DSUB out
8. Dyski SATA/ATA. Układ partycji w szczególności podać: logiczna, podstawowa czy rozszeżona:
BD MATSHITA BD-CMB UJ130AS ATA Device
HDD TOSHIBA 500gb MK5055GSX na SATAII
Partycje:
9. Pozostałe Tu podaj pozostały sprzęt jaki posiadasz podłączony do komputera, np. karty tv, czytniki kart itp.
Czytnik kart pamieci:
Ricoh RL5C592 Memory Stick Bus Host Adapter
Ricoh RL5C822 SD Bus Host Adapter
Kamera:
Sony Visual Communication Camera
Bluetooth:
Generic Bluetooth Adapter
Klawiatura i mysz
Standardowa klawiatura PS/2
Mysz zgodna z PS/2
Podałem, mam nadzieję, wszystkie dane i proszę o wyrażenie swojego zdania, czy na tym sprzęcie da radę uruchomić MacOSx86? Ew. jaką dystrybucję polecacie? Może iDeneb (podobno największa baza kextów)?
Co dodatkowo zrobilibyście z partycjami? Żeby mi się Win7 nie wysypał?
Bardzo proszę Was o cenne porady i nie odsyłanie mnie do googli ani wyszukiwarki forum, ponieważ dużo się naczytałem, ale nie chcę walnąć jakiegoś babola na początku. Proszę mnie zrozumieć.
Ogólnie sprzęt warty spróbowania... a teraz potencjalne problemy:
sucat napisał/a:
5. Karta sieciowa wi-fi:
Intel(R) WiFi Link 5100 AGN
Nie uruchomisz jej - a przynajmniej jeszcze nie teraz... obejście to albo wymiana tej karty na kompatybilną (całkiem prosta sprawa) lub użycie karty na USB.
sucat napisał/a:
7. Grafika Model:
ATI Mobility Radeon HD 4650 512mb, 1xHDMI out, DSUB out
A to największa zagadka... bo tak naprawdę to czort wie... nowe iMac'i mają niektóre wersje mobilne radeony, a przynajmniej tak wynika z device id... ale czy akurat ten model 4650 da się odpalić to chyba tylko netkas będzie wiedział...
W każdym razie chyba warto zaryzykować i spróbować. Teraz jeśli obawiasz się "rozsypania" winodwsa na dysku, to nie pozostaje Ci nic innego jest testowa instalacja na zewnętrznym dysku USB, ewentualnie nawet dużym kluczu USB... i przetestowanie.
iDeneb'a nie polecam, bo obawiam się że nie odpalisz pod 10.5.x VGA... jeśli już to tylko jakaś nowa dystrybucja Snow Leopard'a właśnie ze względu na wsparcie do karty graficznej...
PS Karta muzyczna to Realtek 262, identyczny były w jakiś maczkach, więc da się i tę odpalić, więc tak naprawdę wszystko zależy od VGA. Poszukaj w necie tylko pod kątem uruchomienia karty graficznej - tego konkretnego modelu w wersji mobility... jeśli się da, to działaj, jak nie... to na razie zostaje Ci czekanie... bo bez sprawnie działającej VGA, zabawa w Mac OS X, to jak lizanie cukierka przez papierek.
wracam... nie mam dobrych wieści:(
walczę od 3 dni, ale za słaby w uszach chyba jestem...
1. Podczas próby zainstalowania na dysku zewnętrznym z MacOS z maszyny wirtualnej, to instalacja siadała na 3/4 i pokazywało, że zostało 22min do końca... no i tyle... i tak już zostawało (tak zawsze było, kilka razy próbowałem). Oczywiście dysk zewnętrzny przygotowany jak trzeba. (tak mi się przynajmniej wydaje)
2. No, ale nie poddawałem się. Ściągnąłem BootCD by rzoof dla SnowLeo i lipa ponownie. Zatrzymuje się na czymś takim i stoi, kiedy uruchomię z -v:
kiedy uruchamiałem bez '-v', to znikał kameleonek, pojawiało się siwe tło... i stałooo...
czy to wina radeona? czy jak?
Jeśli masz kłopoty z zainstalowaniem metodą OSInstall.mpkg, to możesz spróbować jeszcze tak:
http://forum.osx86.org.pl...-dvd-vt1283.htm
Nie mniej wcześniej czy później będziesz musiał zmierzyć się z problemem jaki masz na screenie #2.
Taki obraz oznacza że OS X rozpoznał VGA, ale nie zainicjalizował jej poprawnie. Teraz musisz jakoś ją odpalić, np poprzez dodanie GraphicsEnabeler'a do com.apple i przebudować BootCD, lub przygotować sobie dysk wg sposobu jak wyżej...
Da się tyle że bez akceleracji Rozdzielczość można uzyskać
_________________ Pentium G620 LGA1155 ASRock H61DE/S3 2x2GB RAM DDR3, Radeon HD5450, Samsung F1 500GB Fortron 350W MDN Windows 7 HP Mac OS X Lion 10.7.3
Tak jak napisałem wyżej, ja nie wiem czy da się odpalić tę kartę...
Wg oficjalnych informacji:
Kod:
http://www.apple.com/imac/specs.html
Apple wstawia dwa modele kart ATI do najnowszych iMac'ów:
* ATI Radeon HD 4670 graphics processor with 256MB of GDDR3 memory
* ATI Radeon HD 4850 graphics processor with 512MB of GDDR3 memory
Z tego co czytałem są to wersje mobility (ale głowy za to nie dam)... iMac'i te zostały wypuszczone po premierze 10.6.2, więc obsługi tych układów należy się spodziewać dopiero w 10.6.3, lub specjalnej edycji Mac OS X 10.6.2 10C2234 dostarczanej z tymi iMac'ami.
Przydało by się zweryfikować informacje na temat mobility radeonów... to co było mówione jeszcze na początku tego roku, może być już nieprawdziwe...
Wygląda na to że problem z HD 4650 został jakoś rozwiązany.
Niestety jako jedyna wersja działająca u mnie to 10.5.2 i po załadowaniu tego kextu, system już się nie podnosi.
Laptop taki sam jaki ma sucat
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.