Witam! Kiedyś już wielokrotnie mi pomogliście w temacie OSx, ale ośmielę się jeszcze raz poprosić o pomoc x)
Kiedyś dostałem od was link do zmodyfikowanego biosu pod moją płytę główną i po zflashowaniu wszystko chodziło. Niestety z powodu pewnych problemów musiałem pewnego dnia wgrać nową wersję bios'a. Teraz chcę wrócić do SnowLeo ale nie zrobiłem kopii zapasowej tego biosu, a strony z linkami juz wygasły, w google jakieś ruskie strony z nim wychodzą ale tez linki powygasały. Jeśli ktoś ma może jeszcze zmodyfikowaną wersję tego biosu to będę niezmiernie wdzięczny.
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-05-10, 10:34
A co dokładnie chcesz instalować?
Jakby, co to mogę Ci zmodyfikować Bios. Tylko trochę się pozmieniało przez ostatni czas i w większości przypadków da się obejść problemy bez flashowania Biosu. Tylko to dotyczy instalacji Retail'a przy użyciu spreparowanego odpowiednio BootCD (czyli nie dystrybucji).
Wersję Retail SnowLeoparda(10.6.2) chcę instalować jeśli o to chodzi
W sumie myślałem by to zrobić teraz tak, że zainstaluje VMware, przygotuje dysk USB(pen 16gb) i z niego zainstaluje Snow'a. I mam kolejne pytanie, chciałem się tym razem przesiąść na stałe na SL ale mam RAID z dysków i teraz pytanie czy mogę jakoś tak zrobić by SL działał na nim? Mam dostęp akurat do dysku zew. 1Tb więc mogę zrobić Backup i ew. rozwalić cały ten raid i zrobić od nowa pod SL, nie wiem w sumie dlatego tutaj proszę o radę. Oczywiście windows tez tam mógłby gdzieś być, czasem się jednak przyda także dualboot będzie wskazane.
Albo ew. tak jak wcześniej, najpierw iAktos i z niego SnowLeo. Tylko co z tym Raidem zrobic?
Hmm, w takim razie jakiś sposób, tak jak mówiłem, np. zmontuje nowy raid przy pomocy narzędzi dyskowych od apple, czy na tym potem da radę windowsa postawić również?
zmontuje nowy raid przy pomocy narzędzi dyskowych od apple, czy na tym potem da radę windowsa postawić również?
Nie...
Windows jest inwalidą... i nie potrafi sam budować "soft raidów" więc musi być popychany protezami w postaci takich rozwiązań... Wszystkie inne *nix'owe systemy potrafią same zbudować soft raid bez konieczności wspierania od strony chipsetu.
Aha, no to w takim razie jak postawie raid apple'owy to będę mógł tam mieć tylko SnowLeo + np. Ubuntu tak? A Windows'a w tym wypadku np. na innym dysku. Chyba, że RAID może przysporzyć jakieś duże problemy z systemem. Zależy mi w sumie na tym by działał i nie było żadnych ekranów śmierci itd.. Tak bym mógł komfortowo przenieść się już na stałe z „inwalidy” na OSX’a.
I prośba do rzooff’a – jeśli faktycznie mógłbyś mi zmodyfikować bios to byłbym bardzo Ci wdzięczny. Tutaj link do najnowszego biosu mojej płyty http://download1.msi.com/...exe/7514v1A.zip
hmm? Ja go stosuje po to by mieć jeden wielki dysk i zysk w postaci prawie 2krotnej szybkości przesyłu danych na dysku...
Ale widzę ze chyba ogólnie się źle zrozumieliśmy. Zapytałem tylko czy jeśli raid będzie postawiony Softowo tak jak mówiłeś to czy istnieje możliwość instalacji również tam innego systemu choćby Ubuntu(bo teraz mogę zainstalować inny system mając 2 dyski połączone w RAID 0). I tylko o to zapytałem, a w sprawie problemów to chciałem się upewnić czy Hackintoshe nie mają jakiś większych problemów z stabilnością na tym(nie wiem sterowniki czy coś).
Zapytałem tylko czy jeśli raid będzie postawiony Softowo tak jak mówiłeś to czy istnieje możliwość instalacji również tam innego systemu choćby Ubuntu
RAID dostępny na popularnych płytach głównych jest RAIDEM zrobionym WYŁĄCZNIE dla windows.
Trochę wyjaśnienia. Są dwa rodzaje RAID, sprzętowy, np za pomocą dedykowanego kontrolera (np taki jak w mojej stopce) oraz programowy. Różnią się tym, że w przypadku #1 za obsługę dysków odpowiedzialny jest chip na kontrolerze i systemu nie obchodzi jak i na czym on zapisuje, to w przypadku #2 za operacje zapisu odczytu odpowiedzialny jest CPU i system operacyjny. Jak wiadomo kontrolery RAID są drogie, więc stworzono sposób aby to system sam potrafił stworzyć RAID bez użycia dedykowanego sprzętu, okupione to jest spadkiem wydajności, bo w obciążenie spada na CPU, ale działa. Tak potrafi OS X, jak i BSD na bazie którego powstał wraz z całą rodziną Linuxów. Natomiast Windows potrafi to zrobić jedynie w wersji Serwer i to delikatnie mówiąc "kulawo". Aby zwykli użytkownicy windows mogli korzystać z dobrodziejstw RAID które łaskawie MS im odmówiło, producenci płyt (m.in intel) stworzył tzw fake RAID, czyli taki tryb pracy zwykłego kontrolera SATA, aby po wspomożeniu systemu specjalnym sterownikiem, ów zobaczył "jakby" jeden dysk. Niestety to jest oszustwo, bo tak naprawdę są to wciąż dwa osobne dyski, odpalenie np Linuxa Live pokaże prawdę. Niestety soft raid'y są ze sobą nie kompatybilne, tzn na soft raidzie stworzonym dla Windows można postawić jedynie windows, tak samo jak zrobi się to z poziomu linux'a to na tych dyskach będzie działał jedynie linux, tak samo jest z OS X.
Matro napisał/a:
I tylko o to zapytałem, a w sprawie problemów to chciałem się upewnić czy Hackintoshe nie mają jakiś większych problemów z stabilnością na tym(nie wiem sterowniki czy coś).
Nie ma problemu ze stabilnością, kontroler ustawiasz w AHCI i RAID tworzy się z poziomu OS X, ale jest trochę zabawy. Jak wiesz OS X do rozruchu używa EFI, a nie BIOS i niestety trzeba trochę pokombinować z ręczną instalacją chameleonów na wszystkich dyskach ale daje radę.
Wysłany: 2010-05-12, 12:28
W załączniku masz Bios. Tradycyjnie zaznaczam, że biorę odpowiedzialność jedynie za pozytywne skutki jego użycia
Choć ogólnie, to moim zdaniem lepiej użyć BootCD, w którym poza standardową zawartością należy umieścić plik dsdt.aml (też znajdziesz w załączniku do postu) i wtedy nie trzeba modyfikować Biosu. W tym dsdt masz już wszystkie podstawowe poprawki + oczyszczenie z wszelkich "warnings" i "remarks".
Niezależnie odtego, czy użyjesz modyfikowanego biosu, czy nie, to sobie ten plik potem wrzuć do Extra.
Dziękuję Ci za bios i plik DSDT. Zainstalowałem Snowa i wszystko działa, zadnego errora , KP nic nie miałem x) Wszystko smiga jak powinno x) jedyny problem akutalnie mam z zamykaniem/resetowaniem/usypianiem ale myślę, że w końcu znajdę i coś na to x)
Wysłany: 2010-05-18, 09:48
Bardzo proszę.
Rozwiązania problemów o których piszesz są opisane w moim tutorialu (patrz stopka). Tylko uważaj, bo do każdej wersji systemu musi być inna wersja SleepEnabler.kext (-> netkas.org)
hej
czy po podniame BIOSu na ww. win7 w dalszym ciągu będzie działał bez reinstalacji? chcę na początek wrzucić iAtkos'a S3 zanim ew. za retaila się wezmę, więc z tego co rozumiem bez podmiany BIOSu nie pójdzie
_________________ C2D E7200 (SSE2-4) / MSI NEO3-FR v1.0 (P45/ICH10R) / GF 8800GTS / 4GB RAM / 40GB ATA / DVD SATA / Audio ALC888 / WiFi TL-WN350GD (Atheros 5211)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.