Witam Forumowiczów; Jest to mój pierwszy post na forum.
Config: Płyta- MSI P-55 GD-85 bios v1.1 link http://eu.msi.com/index.p...70&prod_no=1977
Proc- Intel Xeon X3440
Dysk- Samsung sataII f3
Pamięci- A-Data 4 GB 2000X
Grafika karta tymczasowa- Ati X-1300 Pro
Jak więc widzicie, sprzęt najnowszy i może dlatego kłopoty:
Próbowałem zainstalowac: IPC Universal 10.5.6
IPC Intel 10.6.2
Hazard 10.6.2
Niestety, w każdym przypadku nie ładuje się instalator; kernel panic, błąd ACPI: nieznany. Zmieniałem ustawienia w biosie (mam zalecane), odpalałem z różnymi flagami, bezskutecznie. Chciałem sprawdzic, czy nie jest to sprawa biosu, ale jest nowy kłopot: w Evereście, różne wersje, w zakładce tools nie ma pozycji do zczytania tablic ACPI. Spróbowałem z Ubuntu: 8.04 w ogóle się nie odpalił, 9.10 odpalił, zainstalowałem acpidump, otrzymałem DSDT.dat i foo.dsdt. Niestety, acpixtract stwierdził że nie ma tam tablic ACPI...
Szukałem w internecie; o tej płycie nie ma wzmianki! Najbliższa GD-80, została z powodzeniem wykorzystana do postawienia SL 10.6.2. Może nasze forum, będzie pionierem w rozszyfrowaniu tej płyty i pomyślnej instalacji Snowa. Liczę więc na pomoc, gdyż ja nie mam doświadczenia w instalacj OSXa.
Trochę trwało, bo ściągałem Ubuntu 9.04... W sumie niepotrzebnie. Distro nie chciało się odpalić. Z opcjami: noapic nolapic otrzymałem komunikat: 'BIOS bug, local APIC #0 not detected' Z tym biosem jest ewidentny problem. Niemniej jednak Ubuntu 9.10 działa, a także z windowsem 7 nie było żadnego problemu(na windowsie, zresztą mam zainstalowane Vmware, a tam IPC-Intel 10.6.2.)
Bios mam najnowszy dostępny (1.1)
Co do czytania więcej: od forum Tonymacx86 zacząłem tę przygodę. Zresztą Płytki bootujące mam właśnie od Tonymacx'a. Są to: Tonymacx86 P55BootCD MSI oraz najnowsza Tonymacx86 P55BootCD beta3.
Dziękuję RZOOF za dsdt i BootCD. Spróbowałem BootCD na distrach wymienionych w moim pierwszym poście. Niestety: komunikat ten sam: 'nie znajduje drivera dla tej platformy ACPI'
Myślisz że jak kupię (zdobędę) Retaila, to coś zmieni? Bo to są koszty...
Pomógł: 233 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4435 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-03-10, 10:46
Ale przecież pisałem:
rzooff napisał/a:
+ Snow, tylko w oryginalnej wersji (tzw. Retail), a nie distro.
Distro ruszyłoby pewnie dopiero po modyfikacji biosu.
Ale obecne dystrybucje Snow są kiepściutkie i mogłoby utknąć w innym miejscu, więc nie ma co drążyć tematu.
Dzisiaj jest 13, zatem problemy;
Długo trwało zanim udało mi się ściągnąć obraz Retaila (7,23GB) wybrałem .iso żeby nie mieć problemu z nagrywaniem. Wypaliłem w Nero 8.X... Instalacja jednak nie ruszyła. Sprawdziłem obraz, a na nim tylko support z Windowsem, czyli Boot Camp, wielkości 900 Mb. Sprawdzałem w Power ISO i Ultra ISO. Czyli wygląda to na trefny obraz. Pod Mac'iem płyta nawet się nie uruchamia.
I moje pytanie: czy w Snow'ie, zainstalowanym w Vmware da radę wypalić obraz? (teraz bym wypalał już .dmg) Oczywiście narzędziem dyskowym. Podkreślam że przy moim konfigu, SL działa bardzo sprawnie.
@oswaldini nie mogę się zgodzić z tym co napisałes;Tiger.jpg jest to .iso dobrego obrazu widzianego przez Power ISO, natomiast Leo.jpg to to jest obraz który uważam za uszkodzony.Ma on 7.23GB.
Oczywiście stosowałem boot CD. Natomiast ponawiam pytanie: czy ktoś wie, czy na virtualu można nagrać DVD DL? Jezeli nikt tego nie robił, to sprawdzę to praktycznie, ale puki co wolę się upewnić.
Jednak @oswaldini, zwracam honor! Jak się użyje odpowiedniego programu, to wyczyta się wszystko. Program IsoBuster, a screen to Snow.jpg.
Na nagranie płyty, w systemie virtualnym, chyba nie ma szans. Na dysku wirtualnym, chyba nie operuje się plikami większymi niż 2 GB. A poza tym narzędzie dyskowe nie chciało mi wykryc płytki cdrw.
@rzooff i @oswaldini Dziękuję za pomoc, a szczególnie za spreparowaną płytkę bootującą, pod mój komputer. Za drugim podejściem udało mi się wypalić obraz Retaila; instalacja ruszyła! Pozostało mi jeszcze kliknąć "pomógł" dla rzooffa. No to trzeba teraz jeszcze poczytać i zabieram się za instalację...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.