Witam
Zamiast "standardowego" BoodCD użyłem nawcomModCD...
1
zaznaczyłem ...
2
wszystko pięknie system się od razu uruchamia bez ModaCD z dźwiękiem, grafiką niby wszystko ładnie pięknie ale....
po update do 10.6.5 KP (brak foto) ... instalacja od nowa... postanowiłem tym razem nie aktualizować i zobaczyć co i jak działa.
Okazuje się, że brak sieciówki, po odłączeniu zasilania jakby bateria padła (chyba coś z kextem jak widać na fotce), Time Machine niby działa ale po przywróceniu już system nie działa.
Wgrałem AppleBCM5787MEthernet.kext do Extensions użyłem Kext Utility restart i....
3
ten sam obraz był po update tylko jeszcze były te wszystkie rzeczy co sie ładują co widać z -v.
Dodam, że odpaliłem system przez nawcomModCD i niby ethernet jest widoczny pobiera IP itp ale się niełączny.
Proszę o jakieś rady i wskazówki.
P.S Ogólnie polecam nawcomModCD bo naprawdę kawał dobrej roboty (nie trzeba dogrywać tych podstawowych kextów jak i od dźwięku i grafy , bootlodera - wszystko robi sie przy instalacji Retail) ale muszę to jeszcze dopracować u siebie.
Niepotrzebnie zaznaczyłeś Wired i Wireless Lan przy instalacji, intela 5100 nie da się odpalić (nie ma nawet eksperymentalnych sterów), natomianst na BCM5787/5784 mam sprawdzony sposób.
Obstawiam też, że SleepEnabler mógł spowodować pad systemu po updacie - najlepiej go nie wgrywaj. Jak odpalisz PM należycie, to sleep również zacznie działać - przynajmniej jest taka możliwość.
Odnośnie broadcoma, to powiem Ci jak ja go odpaliłem:
1. Najpierw kext stąd
2. Jeśli nie zadziała, to wtedy fix do DSDT zapewniający wykrywanie urządzenia PCI. Nie będę go opisywać bo masz go podanego na tacy w DSDTSE
Aha, nie pokazuj zdjęcia ekranu z "musisz ponownie uruchomić komputer", bo nikt Ci nie powie, skąd się KP bierze! Uruchamiasz system z -v i masz komunikat, a tak to równie dobrze możesz poszukać wróżki. Podpowiem, że na tym forum jej nie ma.
_________________ Snow Leopard 10.6.8 Retail on Lenovo ThinkPad R61i 8932-FDG - This one is resting in peace now.
Lenovo ThinkPad Edge E420s 4401-6YG | Core i5-2430M | HM65 | Intel HD 3000 | Conexant CX20590 | Realtek RTL8111/8168B | Intel Centrino 1000 Nie licz na prywatne konsultacje via PW/GG! | Piszę poprawnie po polsku! | Precz z dystrybucjami na vanilliowym sprzęcie! ~Hack 'em all!~
Wgrałem AppleBCM5787MEthernet.kext do Extensions użyłem Kext Utility restart i....
co robię źle?
[ Dodano: 2010-12-25, 13:30 ]
Zacząłem od nowa według poradnika z BootCD tylko, aktualizacje zrobiłem do 10.6.5 i stanąłem na... ostatniej cześci !Extra (nie moge wykonać komendy jak i jakies cuda sie dzieją jak mam podać hasło)
Wgrałem AppleBCM5787MEthernet.kext do Extensions użyłem Kext Utility restart i...
U mnie ta wersja, jak i wersja z Update 1 z tematu który podałem powodowały KP.
Stabilna i działająca okazała się dopiero wersja Update 2: dla 10.6.3 wzwyż, chyba bez update'a się nie obejdzie, jeśli chcesz odpalić tę kartę.
Dzięki za szybki odzew. Odnośnie spacji ładna wtopa . Jakby ktoś wiedział o co chodzi z tym errorem po wpisaniu hasła ? Odnieśnie wifi ta karta jest gabarytowo za duża :(. Zakupilem broadcoma BCM94321MC. A czy działać będzie to zobaczę jak przyjdzie
Witam ponownie
Może trochę kombinuje i sprawdzam ale instalacja z nawcomModCD to dla mnie piękna sprawa bo nie trzeba bawić się z grafiką, dźwiękiem, resetem biosu, klawiaturą itp. a wszystko działa jak trzeba.
SleepEnabler odznaczony przy instalacji jak kolega radził.
Problem cały czas polega na tym, że aktualizacja powoduje KP :( i nie wiem co jest przyczyną bo nic nie dogrywam.
oto foto..
Przy instalacji z BootCD chcąc wygenerować EFI String w EFI Studio nie ma mojej grafiki 130M a w wersji nawcom pięknie ją instaluje i widzi GT 130M
Jakieś sugestie? Jest jakaś szansa? Czy mam się "męczyć" z wersją BootCD i dogrywać kexty i modyfikować wszystko od podstaw.
Problem w tym, że nie do końca wiadomo, co i gdzie ten ModCD modyfikuje.
Zobacz, czy masz katalog /Extra, jak tak, to podaj jego zawartość. Zawartość podkatalogu /Extensions (lub KextStore) też podaj.
Jeszcze gwoli ścisłości - czy po instalacji/aktualizacji uruchamiasz system z cd czy też startuje bez płyty? Nawcom chyba dorzucił do swojego modCD chameleona, ale nigdy tej płytki nie używałem, toteż pytam.
_________________ Snow Leopard 10.6.8 Retail on Lenovo ThinkPad R61i 8932-FDG - This one is resting in peace now.
Lenovo ThinkPad Edge E420s 4401-6YG | Core i5-2430M | HM65 | Intel HD 3000 | Conexant CX20590 | Realtek RTL8111/8168B | Intel Centrino 1000 Nie licz na prywatne konsultacje via PW/GG! | Piszę poprawnie po polsku! | Precz z dystrybucjami na vanilliowym sprzęcie! ~Hack 'em all!~
Pomógł: 108 razy Wiek: 15 Dołączył: 12 Gru 2009 Posty: 1511 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-12-26, 12:29
wieniu26 napisał/a:
Czy mam się "męczyć" z wersją BootCD i dogrywać kexty i modyfikować wszystko od podstaw.
Osobiście nie ufam żadnemu auto-instalatorowi, i na KP chyba widzimy efekty jego pracy. Dlatego też zrobiłem ten tutek, wszystko się robi ręcznie ale przynajmniej wiadomo co ewentualnie szwankuje Zrób tak jak jest to opisane w poradniku, ale dopiero po zakończeniu wszystkich prac zrób update do 10.6.5, ponieważ jakbyś zrobił zamiast 10.6.4 10.6.5 od razu => obudziłbyś się bez USB
wieniu26 napisał/a:
Przy instalacji z BootCD chcąc wygenerować EFI String w EFI Studio nie ma mojej grafiki 130M a w wersji nawcom pięknie ją instaluje i widzi GT 130M
Ładnie, z tego co wyczytałem, to ostatnie wydanie Nawcom Mod CD miało krytyczny błąd dotyczący disablera - być może to właśnie jest przyczyną Twoich problemów.
Jakkolwiek weź się za "zwykłe" boot cd bez żadnych modów, przynajmniej będziesz wiedział co, gdzie i po co ruszałeś po instalacji.
Btw. Mnie po updacie do 10.6.5 usb się nie wysypało :P
Pomógł: 108 razy Wiek: 15 Dołączył: 12 Gru 2009 Posty: 1511 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-12-26, 12:55
Astarael napisał/a:
Btw. Mnie po updacie do 10.6.5 usb się nie wysypało :P
Chodzi o to że w BootCD z tutka jest kernel z 10.6.4 i jeżeli połączy się go z systemem 10.6.5 wyjdzie brak USB
Astarael napisał/a:
z tego co wyczytałem, to ostatnie wydanie Nawcom Mod CD miało krytyczny błąd dotyczący disablera - być może to właśnie jest przyczyną Twoich problemów.
To raczej nie Disabler, ani SleepEnabler.......
_________________ MacOS X Lion 10.7.2 64-bit on MSI P55-GD65 (Intel P55, ALC889) | i5-750 2.66 Ghz | G.Skill ECO 4GB DDR3 1600Mhz CL7 | ZOTAC NVidia 9600GT AMP! Edition | Samsung HD103SJ
MacOS X Lion 10.7.2 32-bit on Gigabyte EP41-UD3L (G41 + ICH7R) | Intel Pentium E5300 2.6Ghz | 3GB DDR2 | Palit NVidia GeForce 7600GT | Seagate 7200.12 500GB
MacOS X Lion 10.7.2 64-bit on MacBook Pro 15' Mid-2010 | i5-520M 2.4Ghz | NVidia GeForce GT330M + IntelHD | 4GB DDR3 | Toshiba 320GB 5400rpm
iPhone 4 32GB White + iOS 5.0.1 JB | TL-WR1043ND + OpenWRT (GargoylePL) | NIE POMAGAM NA PW!!! | Snow Leopard 10.6.8 Retail z BootCD | Piszę poprawnie po polsku!
......
Jeszcze gwoli ścisłości - czy po instalacji/aktualizacji uruchamiasz system z cd czy też startuje bez płyty? Nawcom chyba dorzucił do swojego modCD chameleona, ale nigdy tej płytki nie używałem, toteż pytam.
Startowanie systemu z dysku jak i z CD ten sam efekt czyli KP po aktualizacji. Dodam, że aktualizacja 10.6.4 jak i 10.6.5 powoduje to samo. Dorzucony jest chameleon ale nie pamiętam teraz wersji (nie wiem czemu ale nie mogę go odnaleźć zainstalowanego na dysku)
Pozostaje mi MoodCD i "od nowa" wszystko wgrywać. Pewnie wyjdzie nowy nawcommodcd to może sprawdzę.
Nie będę zakładał nowego tematu odnośnie mojej instalacji z BootCD. Nie chcę zaśmiecać forum więc ewentualne problemy związane z os'em na moim sprzęcie będę opisywał tutaj więc proszę o wyrozumiałość i oczywiście o pomoc .
Dzięki i pozdrawiam
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-12-27, 10:44
oswaldini napisał/a:
Nie zrobileś odstępu pomiędzy Extrensions.mkext a /Extra/KextStore !!
Nie tylko...
Jeszcze zamiast "1" (cyfra jeden) jest wpisane "l" (literka l)...
Więc przypuszczam, że po prostu nie generujesz mkexta i stąd bierze się wiele problemów
Ok już się bardziej obeznałem w temacie
Zainstalowałem z BootCD i aktualizacja bez problemu, chameleon kilka kextów i działa grafika , dźwięk, klawiatura -pad, problem mam jeszcze z tym DSDT :( i smbios więc jeszcze tego nie ładowałem do Extra.
Teraz jestem na etapie wymiany wifi bo własnie przyszła ale..... nie ma autoryzacji w biosie :( . Już przeszperałem ruskie stronki znalazłem małe co nieco na ten temat pod Y550.
Jak będzie ktoś zainteresowany i ma problem z inna karta wifi w Y550 niech da znać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.