Na wstepie nadmienie ze system Windows jest mi w zasadzie obcy zawsze robie i robilem cos przy Linuxach najczesciej Ubuntu & Fedora natomiast w tym systemie napotkalem na pewien problem mianowicie :
Instalowalem kilkakrotnie iAtkosa starajac sie dobrac odpowienie kexty tak aby system dzialal w miare ok no i po kilku(nastu:P) probach system dziala stabilnie oczywiscie sa pewne problemy : ATI Mobiliti Radeon 3470 <- to jest bolaczka.. no ale ja nie o tym.
Mam problem z zainstalowaniem kexta, podczas kolejnej istalacji iAtkos zapomnialem wybrac VoodooPS2Controller, system zainstalowal sie i chcialem dodac go recznie (oczywiscie zaopatrzylem sie w mysz&klawiatura USB oraz przy okazji w starej daty komputer stacjonarny aby przegladac fora podczas instalacji
Tak wiec :
1. Wg opisu na forum - do S/L/E - nadanie uprawnien, czyszczenie cache <- Nie dziala
2. Kest Utility - drag&drop na ikone programu, pisze ze instaluje, czysci cache w S/L/E w /Extra/E <- nie dziala
3. Kext Installer - instaluje, pisze ze mam trzymac kciuki i zrobic restart <- kext nie dziala
Dodam, ze nie instaluje jakiegos egzotycznego kexta tylko takiego ktory dodany podczas instalacji distro dziala od strzalu ;/
System z powodzeniem zaktualizowany do Mac OS X 10.6.5 ale problem jest nadal.
Chcialem zaczac rozgryzac temaz z moja karta graficzna aby chociaz zwiekszyc rozdzielczosc (na nic wiecej nie licze) z kextem RadeonHD i recznie dodanym EDID no ale jak ja mam problem z instalka kexta od touchpada i klawiatury no to z czym do ludzi :P
Prosze o jakas wskazowke ... moze byc sekundnik
P.S. Nie podalem dokladnej specyfikacji wedlug wymogow forum poniewaz wydaje mi sie, ze nie ma to wplywu na geneze mojego problemu natomiast zobowiazuje sie uzupelnic ja i z biegiem czasu jesli chcialby ktos uzyskac pomoc dptyczaca instalacji opisze ja tutaj. Nie wiem jeszcze wszystkiego ale licze ze sie dowiem i komus pomoge.
W trakcie instalacji VoodooPS2 nie polecam zaznaczania Trackpad Plugin - kiedy są pluginy i do trackpada i do myszki, całe PS2 wariuje
Zrobilem tak jak pisales, cos jest nie tak ;/ dalej nie widzi <- jest jakis ogolny problem w uruchomieniu kextow nie dodanych podczas instalki ;/ mam tak samo z preview i iPhoto kiedys zainstalowalem iDeneb 1.4 i dzialalo ok teraz widze same miniaturki zdjec tak wiec generalnie :
Zadne kexty nie chca sie dodawac - moja karta byla kiedys widziana jako ATIXXXX z zaladowanym kextem(oczywiscie zlym ale jakos ja rozpoznawal a teraz tylko GPU No kext Loaded) - cos nie gra w temacie ladowania kextow mam 2giego takiego samego lapka i zrobilem na szybko taka sama instalke nie dodajac VoodooHDA oczywiscie dodajac go recznie tak jak pisalem nie chwyta a na 2gim lapku (tez F5SL-dokladnie taki sam) jak dodam tego kexta podczas instalacji to gra muzyczka az milo ...
P.S. Z racji mojej wykonywanej pracy mam dostep do ok 40-50 modeli notebookow i uwierzcie mi na 60% z nich testowalem rozne distro : iDeneb, iAtkos, iPC, Leo4All <- zawsze cos nie dzialalo to jakos stawialem na tyle aby byl to komputer "do internetu" wiadomo pakuja tak chipsety SiS'a WiFi intela i raczej cos z tym zrobic to kaplica.. ale cholera zeby sie kext nie chcial dodac?!?! Reasumujac :
1. Zaden kext dodany po instalacji nie chce sie uruchomic.
2. Preview i iPhoto wyswietlaja miniaturki a duzych zdjec nie. (kiedys dzialalo!)
Wgraj AppleACPIPS2Nub do Extra. I zacznie działać. Oczywiście napraw uprawnienia etc.
Wielki browarek za pomoc ! po wgraniu AppleACPIPS2Nub dziala klawiatura i touchpad !!!
Byc moze podpinajac sie pod ten watek ktos z Was wie jak zmusic ATI Mobiliti Radeon 3470 do zmiany rozdzielczosci i wyswietlania zdjec?
- Wyedytowalem EDID z RadeonHD niestety kexta nie laduje ( nie wiem czy przez zla instalacje czy przez samego kexta) instalowalem na wszystkie sposoby i lipa.
- Co zrobic aby wyswietlaly sie zdjecia? Zazwyczaj to dzialalo a tu tylko same miniaturki?
Ogólnie Mobilne Radeony HD nie działają w pełni w OS X. W chameleonie może uda Ci się ustawić odpowiednią rozdzielczość, ale chyba więcej nie osiągniesz.
O QE/CI zapomnij.
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
Ogólnie Mobilne Radeony HD nie działają w pełni w OS X. W chameleonie może uda Ci się ustawić odpowiednią rozdzielczość, ale chyba więcej nie osiągniesz.
O QE/CI zapomnij.
Instalujac MacOsX na tym kompie (ASUS F5SL) nie liczylem na nic wiecej typu QA/QE to abstrakcja na tym lapku i na chwile obecna nie mam nawet na to nadzieji. Jedyne czego bym chcial to wymusic natywna rozdzielczosc matrycy czyli 1280x800 !! Jesli to sie uda zajme sie naprawieniem Sleep/Reboot/Shut Down bo robia KP ale to jest kosmetyka mysle(nawet jak nie to niech nie dziala sprawdzi partycje po KP i sie uruchamia mam to gdzies)
Do rozwiazania dzisiejszej nocy :
- Zmiana rozdzielczosci na 1280x800
- iPhoto musi wyswietlac zdjecia w pelnym ekranie a nie same miniaturki. Jesli ktos wie cos w tym temacie chetnie pomoc przyjme.
iPhoto, Preview i wiele innych programów nie będzie poprawnie działać bez wsparcia ze strony karty graficznej (QE/CI).
Ogólnie na sprzęcie z mobilnym radeonem, OSX to tylko ciekawostka do oglądania. Do pracy / rozrywki się nie nada.
Co do KP, to zrób screena z komunikatami o błędzie to może będzie widać co powoduje problem.
iPhoto, Preview i wiele innych programów nie będzie poprawnie działać bez wsparcia ze strony karty graficznej (QE/CI).
Ogólnie na sprzęcie z mobilnym radeonem, OSX to tylko ciekawostka do oglądania. Do pracy / rozrywki się nie nada.
Co do KP, to zrób screena z komunikatami o błędzie to może będzie widać co powoduje problem.
Zrobie jak padnie i uruchomie aparat, zaraz dopisze to co podales. Problem jest taki, ze jak zainstalowalem iDeneb 1.5.1 widzial po instalce moja karte jako ATI4560 (chyba) w kazdym razie widzial ja jakos bo w tej chwili tylko GPU ATI 256MB i wtedy dzialal Preview i iPhoto tak wiec da sie to zmusic do dzialania skoro dzialalo.. ;/// Na instalce iDened 1.5.1 spokojnie dzialaly fotki, filmy w mpg tak wiec mysle sobie ze tutaj brakuje czegos ;/
[ Dodano: 2010-12-02, 18:43 ]
Po edycji wykonanej w nastepujacy spodob :
terminal -> sudo su -> haslo
nano /Library/Preferences/SystemConfiguration/com.apple.Boot.plist
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.