Nazwa tematu nie jest może do końca trafna, ale po głowie chodzi mi podkręcenie procesora oraz grafiki. Normalnie na Windows 7 oba układy robiły to same w zależności od paru czynników, m.in. tego czy zasilacz jest podłączony oraz potrzeb aplikacji. Wydaje mi się że na iAtkos s3 v2 komponenty ustawione są na najniższe wartości, bo w "ten mac..." oraz "cpu-x" pokazuje mi wartość 1.2 GHZ (Procesor T6600 2.2GHZ), a sam laptop jest wręcz zimny (podczas korzystania z systemu ms był że tak powiem letni ). Grafika ma domyślnie 2 tryby, oszczędnościowy (wartość procesora graficznego coś około 200mhz) oraz ten wydajniejszy coś około 800 mhz. Oczywiście nie chce wszystkiego walnąć na maxa, bo bym się poparzył próbując zrobić coś na laptopie, ale procesor na jakieś 1.8 ghz i grafikę 500 mhz może dałoby radę Jest jakiś program?
Pomógł: 8 razy Wiek: 16 Dołączył: 13 Wrz 2009 Posty: 172 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-08-09, 12:37
Ok, wielkie dzięki Sam przed instalacją "oesa" wyłączyłem speedstepa, ponieważ pomyślałem że funkcja ta działa jedynie na windowsie, a wyłączenie jej automatycznie włączy najwyższe osiągi . Mam już poprawnie wyświetlające się informacje w "mój mac..".
Wysłany: 2010-08-09, 16:34
Jak to? Nadal nie działa?... Przecież po włączeniu funkcji w biosie taktowanie wyświetla się poprawnie, a wydajność zwiększyła się podwójnie Nadal jest nie tak ? Jak z tą grafiką? Ktoś ma jakieś pomysły?
Wysłany: 2010-08-09, 22:10
Hmm... nie do końca wiem o co chodzi z tymi DSDT. Do czego potrzebne mi są te parametry "CSTInfo" i "CPULimit" skoro wszystko działa tak jak należy? Zamierzany efekt osiągnąłem i do tego zwiększyłem wydajność aż dwukrotnie
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4241 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-08-09, 22:45
CiastekPL napisał/a:
Do czego potrzebne mi są te parametry "CSTInfo" i "CPULimit" skoro wszystko działa tak jak należy? Zamierzany efekt osiągnąłem i do tego zwiększyłem wydajność aż dwukrotnie
1. działanie PM (SS) sprawdzasz w Snowie za pomocą MSR Tools (tylko w systemie odpalonym w 32 bitach !) lub sprawdzając stany w IORegu.
2. Możesz mieć zmiane częstotliwości - ale na screenie CPU pracuje z max czestotliwością
3. Jezeli nie masz wymaganych stanów w IORegu tzn ze np nie działa Ci stepowanie napiecia na poszczególnych czestotliwościach - co za tym idzie masz mniej mocy ale z aku ubywa tyle samo pradu = szybciej pada bateria !
4. Może wrzuciles jakieś kexty do PM ? Voodoo Power lub Voodoo Power Mini ew jeszcze coś innego ? Z tym że nawet jeśli to powinny się pojawić stany w IORegu
Grafika - temat na osobny topic ! 1 problem = 1 post, nie robimy prywatnych wątków !
PS: ja bym się pobawil w wygenerowanie EFI Stringa z wyciągnieciem NVCAPa z biosa grafiki i ew jego poprawa. Pełno info na necie...
PSS: tylko CI się wydaje że wszystko działa jak należy...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.