Wysłany: 2009-12-26, 13:41 Potrzebna pomoc: Snow Leopard na ASUS P5N-E SLI
Witam!
Chciałbym się dowiedzieć czy Snow Leopard pójdzie na moim sprzęcie, oraz czy jeżeli by obsłużył to jaką dystrybucję mi polecacie? Czy jeżeli bym kupił oryginalnego Snow Leopard'a w komputroniku to by odpalił na moim sprzęcie?
Oto mój sprzęt:
ASUS P5N-E SLI (najnowszy BIOS)
Intel Dual-Core E2180 2Ghz
Palit GeForce 8800 GT 512mb (szyna 256 bit)
Kingston 2x1024MB 800MHz DDR2 Non-ECC CL5 DIMM (KVR800D2N5K2/2G)
HDD: 250 gb SATA
D-Link DWL-G122 Wireless G USB Adapter
Karta dźwiękowa: Zintegrowana Realtek HDA
Mysz na USB (A4T EVO Opto Battery Free 013D)
Klawiatura PS/2
Windows 7 Ultimate (chciałbym tak, żeby była możliwość wyboru systemu przy włączaniu PC)
Wyniki z CPU-Z :
Już dość sporo się naczytałem na tym forum, jak i na zagranicznych
W iATKOS v7 (chameleon 1.1) wywala mi Still waiting for root device, ustawienia w BIOSIE zmieniane, DVD podłączone pod SATA0, a dysk pod SATA1. W czasie gdy tak "myśli" słychać charakterystyczne piknięcie po czym chyba dysk się wyłącza (słychać, że komp nagle ciszej chodzi, oraz po dotknięciu obudowy dysku nie czuć że pracuje (Normalnie to lekko drży). Gdzieś wyczytałem, aby odpalić iATKOS'a na mojej płycie głównej wymagany jest Chameleon 2.0, więc go pobrałem lecz nie wiem jak go odpalić. Mógłby mnie ktoś jakoś nakierować?
Partycję podstawową sformatowałęm na FAT32 (20,7 Gb). Załączam filmik:
Kod:
http://www.youtube.com/watch?v=9odPqFp71S0
Pozdrawiam
edit:
To piknięcie jest gdy pokazuje się poraz drugi: "SAM Multimedia: READ or WRITE failed, SENSE_KEY = 0x06, ASC = 0x29, ASCQ = 0x00
Mógłbyś powiedzieć coś więcej?
Jaką dystrybucję wybrałeś, jakie ustawienia w BIOSie, jakie kexty (Jak wgrywać kexty?), jaki kernel, jaki bootloader, itp. ?
Istnieje może jakiś tańszy zamiennik EFI-X'a lub wie może ktoś jak zbudować to cudo (1 klasa technikum elektronicznego )?
_________________ "Nigdy nie rozmawiaj z idiotą. Najpierw zniży Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."
Wypaliłem KALAWAY, boot i niestety Still Waiting for Root Device, a przed tym 3 razy się pojawia: "SAM Multimedia: READ or WRITE failed, SENSE_KEY = 0x06, ASC = 0x29, ASCQ = 0x00" Co to może oznaczać? W dodatku wywalało coś USBAPPLE potem w tej samej linijce jakiś tekst a na koniec coś tam unloaded czy jakoś tak
Poradzi ktoś wkońcu jak odpalić Leosia na moim PC? :>
_________________ "Nigdy nie rozmawiaj z idiotą. Najpierw zniży Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-12-28, 15:32
Dystrybucje, których próbujesz użyć nie zawierają wsparcia dla mostka południowego Twojej płyty głównej. Niestety zestawienie procesora Intel i chipsetów NVidia to w kontekście OSx86 mało wygodny przypadek:
Tu masz dokładniejszy opis i porady
http://forum.osx86.org.pl...evice-vt502.htm
Najlepszym rozwiązaniem jest zmiana płyty na kompatybilną z OS X... takie adaptery pozwalają obejść niektóre z ograniczeń kompatybilności, aby "obejrzeć" system, ale używanie systemu z dysku USB będzie miało ograniczenie w postaci wydajności... Nie mniej możesz dzięki takiemu adapterowi zainstalować system i powalczyć np z doborem kextów do kontrolera HDD. Edytować płytę instalacyjną jest ciężko, ale już zainstalowany system o wiele łatwiej.
Jak dodać kexty do dystrybucji tak, żeby odpalić go przy ładowaniu instalatora o ile coś takiego da się zrobić. Chodzi mi o to, żeby sprawdzić czy fix do mojej płyty głównej będzie działał. Wyczytałem też na zagranicznym forum, że Chameleon 2.0 obsługuje moją płytę główną, a w iAtkos v7 jest Chameleon 1.1, jak można go zmienić?
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.