Wysłany: 2012-01-26, 22:11 problem z bootem po aktualizacji snow leopard
Witam!
Jako, iż jest to mój pierwszy post tutaj chciałem się najpierw przywitać
Do instalacji mac os na moim pc podchodziłem parę razy z miernym rezultatem. Wziąłem się w garść, poczytałem sporo na tym i innych forach i w końcu się udało
Do instalacji użyłem płytki iBoot oraz sl retali 10.6.2
Instalacja przebiegła gładko, jedynie co musiałem włączyć grafikę i kartę sieciową (RTL8168D/8111D) po instalacji. Do tego celu użyłem Multibeast 2.1.3.
Wszystko jak do tej pory gra i buczy. Grafika, sieć, dźwięk działa więc jestem wniebowzięty. Robię aktualizację do 10.6.3 i system dalej działa. Robię aktualizację oprogramowania
spod snow leopard i tutaj mam problem. Przy uruchamianiu systemu na chwilę mam szarą planszę z jabłkiem, po chwili ekran robi się czarny i reset komputera. Zaznaczam, iż system uruchamiam system cały czas z płytki iBoot, nie kombinowałem jeszcze z loaderem a hdd. Po poszukiwaniach na forum znalazłem poradę żeby odpalić system z komendą: npci=0x2000 lub 3000. Przy obu komendach system wstaje, widzę biurko na ekranie i zamrożony kursor myszy. System nie reaguje na klawiaturę, kursor ani drgnie. I tutaj bardzo proszę bardziej doświadczonych jak rozgryźć ten problem (łopatologicznie w miarę możliwości )
Do instalacji użyłem płytki iBoot oraz sl retali 10.6.2
Nie ma takiego retaila. Jak już to jakiś restore dla konkretnego maczka, do instalacji na PC niezbyt się nadaje...
shaper napisał/a:
Zaznaczam, iż system uruchamiam system cały czas z płytki iBoot, nie kombinowałem jeszcze z loaderem a hdd.
W ten sposób nigdy nie uzyskasz działającego systemu.
shaper napisał/a:
o poszukiwaniach na forum znalazłem poradę żeby odpalić system z komendą: npci=0x2000 lub 3000. Przy obu komendach system wstaje, widzę biurko na ekranie i zamrożony kursor myszy.
Fartnęło Ci się, npci służy do czegoś innego :P Gigabyte (zwane u nas Gigafailem) ma problemy z USB i trzeba robić rollback kextów - stąd niedziałanie urządzeń wejściowych.
To Twój pierwszy post, więc dostajesz to co wyżej, zamiast kosza. Jeśli następne będą świadczyć o niezapoznaniu się z instrukcją obsługi forum, kosz już będzie
_________________ Snow Leopard 10.6.8 Retail on Lenovo ThinkPad R61i 8932-FDG - This one is resting in peace now.
Lenovo ThinkPad Edge E420s 4401-6YG | Core i5-2430M | HM65 | Intel HD 3000 | Conexant CX20590 | Realtek RTL8111/8168B | Intel Centrino 1000 Nie licz na prywatne konsultacje via PW/GG! | Piszę poprawnie po polsku! | Precz z dystrybucjami na vanilliowym sprzęcie! ~Hack 'em all!~
Napisałem o pomoc w konkretnej sprawie w dziale pierwsze kroki. Czytać czytałem to co powinienem i system jakoś działał tylko sprawa się rypła po aktualizacji. Myślałem, że ktoś pomoże przywrócić go do życia, może sprawa jest banalna. Ale najprościej odesłać do faq lub google niż próbować jakoś pomóc. Z moich obserwacji większość zapytań tutaj kończy się odesłaniem do tutków i pierwszych kroków dlatego to forum powoli umiera.
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4241 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2012-01-28, 18:54
shaper napisał/a:
Z moich obserwacji większość zapytań tutaj kończy się odesłaniem do tutków i pierwszych kroków
Nie będziemy przepisywać setki razy tego co spisaliśmy w tutkach - po to one właśnie powstają abyśmy sobie nie strzępili języka - no chyba że chcesz załatwić kilka płatnych etatów to mogę powtarzać to samo w kółko.
shaper napisał/a:
dlatego to forum powoli umiera.
Tak ?! Jakoś nie zauważyłem, ilość userów ciągle rośnie.
Słuchaj jeżeli ludzie nie potrafią wyciągnąć wniosków i nie umieją czytać ze zrozumieniem to od razu stają okoniem i psioczą na moderacje. Ludzie zlustrujcie sie sami !
Instalacja 10.6.0/3 + aktualizacja do 10.6.8 + przed rebootem po aktualizacji 10.6.8 podmiana kextów odpowiedzialnych za USB (IOUSBFamily.kext + IOUSBMassStorageClass.kext) na te z 10.6.4 i reboot. Po zawodach.
Na pewno padnie pytanie a z kąd mam wziąć te kexty... To odrazu żebyś nie płakał odpisuje - wygoogluj (tak, tak... wygoogluj), wyciągnij je z combo update 10.6.4 za pomocą pacifista lub flat package editora, poproś kogoś z forum o podesłanie albo po prostu wybierz USB Rollback w badziewnym MultiBeast, który może Ci rozwalić system bo instaluje ukryte rzeczy.
O i już lepiej Wielkie dzięki. Instalkę snow leopard retail przyznaję, że ściągnąłem z torrenta tylko po to żeby zobaczyć czy mi to wogóle ruszy. Ale skoro nie ma takiego retaila 10.6.2 to nie będę się z tym bawił tylko zamówię oryginała. Wtedy zacznę walkę.
Jeszcze raz dzięki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.