Forum OSx86 - instalacja Mac OS X na PC Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
problem z bootem po aktualizacji snow leopard
shaper 

Wysłany: 2012-01-26, 22:11   problem z bootem po aktualizacji snow leopard

Witam!
Jako, iż jest to mój pierwszy post tutaj chciałem się najpierw przywitać :-D
Do instalacji mac os na moim pc podchodziłem parę razy z miernym rezultatem. Wziąłem się w garść, poczytałem sporo na tym i innych forach i w końcu się udało =D>

Mój konfig:
intel i5 750
gigabyte p55m ud2 (1156)
geforce 9800gt 512mb
3xhdd (500gb, 500gb, 1.5tb) w biosie ahci włączone

Do instalacji użyłem płytki iBoot oraz sl retali 10.6.2
Instalacja przebiegła gładko, jedynie co musiałem włączyć grafikę i kartę sieciową (RTL8168D/8111D) po instalacji. Do tego celu użyłem Multibeast 2.1.3.
Wszystko jak do tej pory gra i buczy. Grafika, sieć, dźwięk działa więc jestem wniebowzięty. Robię aktualizację do 10.6.3 i system dalej działa. Robię aktualizację oprogramowania
spod snow leopard i tutaj mam problem. Przy uruchamianiu systemu na chwilę mam szarą planszę z jabłkiem, po chwili ekran robi się czarny i reset komputera. Zaznaczam, iż system uruchamiam system cały czas z płytki iBoot, nie kombinowałem jeszcze z loaderem a hdd. Po poszukiwaniach na forum znalazłem poradę żeby odpalić system z komendą: npci=0x2000 lub 3000. Przy obu komendach system wstaje, widzę biurko na ekranie i zamrożony kursor myszy. System nie reaguje na klawiaturę, kursor ani drgnie. I tutaj bardzo proszę bardziej doświadczonych jak rozgryźć ten problem (łopatologicznie w miarę możliwości ;-) )

Z góry dziękuję
shaper

Astarael 
Wow:

Wysłany: 2012-01-26, 22:35   

Cytat:
Jako, iż jest to mój pierwszy post tutaj chciałem się najpierw przywitać :-D
Witamy i przypominamy o lekturze obowiązkowej: http://forum.osx86.org.pl...kowa-vt5156.htm
shaper napisał/a:
Do instalacji użyłem płytki iBoot oraz sl retali 10.6.2

Nie ma takiego retaila. Jak już to jakiś restore dla konkretnego maczka, do instalacji na PC niezbyt się nadaje...
shaper napisał/a:
Zaznaczam, iż system uruchamiam system cały czas z płytki iBoot, nie kombinowałem jeszcze z loaderem a hdd.
W ten sposób nigdy nie uzyskasz działającego systemu.
shaper napisał/a:
o poszukiwaniach na forum znalazłem poradę żeby odpalić system z komendą: npci=0x2000 lub 3000. Przy obu komendach system wstaje, widzę biurko na ekranie i zamrożony kursor myszy.
Fartnęło Ci się, npci służy do czegoś innego :P Gigabyte (zwane u nas Gigafailem) ma problemy z USB i trzeba robić rollback kextów - stąd niedziałanie urządzeń wejściowych.

To Twój pierwszy post, więc dostajesz to co wyżej, zamiast kosza. Jeśli następne będą świadczyć o niezapoznaniu się z instrukcją obsługi forum, kosz już będzie ;)

Nie licz na prywatne konsultacje via PW/GG! | Piszę poprawnie po polsku!
| Precz z dystrybucjami na vanilliowym sprzęcie! 
~Hack 'em all!~

shaper 

Wysłany: 2012-01-28, 18:23   

Napisałem o pomoc w konkretnej sprawie w dziale pierwsze kroki. Czytać czytałem to co powinienem i system jakoś działał tylko sprawa się rypła po aktualizacji. Myślałem, że ktoś pomoże przywrócić go do życia, może sprawa jest banalna. Ale najprościej odesłać do faq lub google niż próbować jakoś pomóc. Z moich obserwacji większość zapytań tutaj kończy się odesłaniem do tutków i pierwszych kroków dlatego to forum powoli umiera.

oswaldini 
Gigabyte stinks !

Wysłany: 2012-01-28, 18:54   

shaper napisał/a:
Z moich obserwacji większość zapytań tutaj kończy się odesłaniem do tutków i pierwszych kroków

Nie będziemy przepisywać setki razy tego co spisaliśmy w tutkach - po to one właśnie powstają abyśmy sobie nie strzępili języka - no chyba że chcesz załatwić kilka płatnych etatów to mogę powtarzać to samo w kółko.
shaper napisał/a:
dlatego to forum powoli umiera.

Tak ?! Jakoś nie zauważyłem, ilość userów ciągle rośnie.

Słuchaj jeżeli ludzie nie potrafią wyciągnąć wniosków i nie umieją czytać ze zrozumieniem to od razu stają okoniem i psioczą na moderacje. Ludzie zlustrujcie sie sami !

Instalacja 10.6.0/3 + aktualizacja do 10.6.8 + przed rebootem po aktualizacji 10.6.8 podmiana kextów odpowiedzialnych za USB (IOUSBFamily.kext + IOUSBMassStorageClass.kext) na te z 10.6.4 i reboot. Po zawodach.

Na pewno padnie pytanie a z kąd mam wziąć te kexty... To odrazu żebyś nie płakał odpisuje - wygoogluj (tak, tak... wygoogluj), wyciągnij je z combo update 10.6.4 za pomocą pacifista lub flat package editora, poproś kogoś z forum o podesłanie albo po prostu wybierz USB Rollback w badziewnym MultiBeast, który może Ci rozwalić system bo instaluje ukryte rzeczy.

Ave.

DLA OSÓB, KTÓRE NIE POTRAFIĄ CZYTAĆ POWIĘKSZAM TREŚĆ - NIE POMAGAM NA PW, NIE LICZCIE NA ODPOWIEDŹ, NIE MAZAĆ MI SIĘ DO RĘKAWA, ŻE NIE ODPISUJE - MACIE PROBLEM, PISAĆ NA FORUM

fenriz 

Wysłany: 2012-01-28, 20:32   

Nawet prosić specjalnie nie trzeba. Kext'y z 10.6.4 w załączniku...

shaper 

Wysłany: 2012-01-30, 17:09   

O i już lepiej ;-) Wielkie dzięki. Instalkę snow leopard retail przyznaję, że ściągnąłem z torrenta tylko po to żeby zobaczyć czy mi to wogóle ruszy. Ale skoro nie ma takiego retaila 10.6.2 to nie będę się z tym bawił tylko zamówię oryginała. Wtedy zacznę walkę.
Jeszcze raz dzięki.

Odpowiedz do tematu