Wysłany: 2011-11-28, 18:24 Problem z partycjonowaniem
Witam!
Chciałbym odpalić na tym samym dysku Mac Os X i XP.
Na pierwszej partycji mam Windowsa XP, stworzyłem 15 GB partycję FAT32, którą ustawiłem na aktywną i gdy odpalam instalację iAtkosa to nie pokazuje partycji do zainstalowania, a jak wejdę w Dusk Utiltity to jest ta partycja lecz nie chce się sformatować na Macowską partycję.
Jak instalowałem Mac Os X na oddzielnym dysku to odpala ale muszę mieć koniecznie na 1 dysku.
Co mam zrobić?
Proszę o pomoc.
Bless.
Mój komputer:
1. FUJITSU SIEMENS D1931
2. Intel Celeron D 330J, 2666 MHz (20 x 133)
3. Intel 82801FB ICH6
4. -
5. Intel(R) 82915G/GV/910GL Express Chipset Family
6. Intel 82801FB ICH6 - AC'97 Audio Controller [B-1]
7. Broadcom NetXtreme BCM5750 Gigabit Ethernet Controller
8. -
9. DVD - Ide
Dysk - Sata (1 partycja ntfs- Windows, 1 partycja ntfs- Dane)
10. Mysz - USB
Klawiatura - PS2
Pierwszym dyskiem jest C: z Windowsem. Drugim Dyskiem jest dysk dla Maca. Trzecim dyskiem jest partycja logiczna z danymi. Co niby jest źle? Ten poradnik czytałem z 5 razy i nie wiem dlaczego nie działa.
Proszę o pomoc.
Bless.
My też nie wiemy, dlaczego nie działa skoro sam nie za bardzo napisałeś co nie działa... Skoro masz partycję FAT32 to powinieneś ją wymazać w Disk Utility na HFS+ i dopiero potem instalować. Aktywność patrycji nie ma znaczenia jeśli użyjesz co najmniej chameleona RC5.
[ Dodano: 2011-11-28, 18:59 ]
Może dlatego że Partycja z danymi jest logiczna, czyli rozszerzona z dysku C: z Windowsem, czyli musiałbym ustawić pierwszy dysk FAT32 a Windowsowy musiałby być drugi, ale jak to zrobić?
Nie ma partycji logicznych... na dyskach MBR możesz mieć najwyżej 4-ry partcycje, podstawowe i max jedną rozszerzoną, gdzie na rozszerzonej możesz mieć wiele dysków logicznych.
OS X nie może działać na dysku logicznym, ani na partycji podstawowej, za partycją rozszerzoną.
Jeśli układ partycji nie spełnia tego wymagania to musisz wykonać repartycjonowanie, najczęściej wymaga to zgrania wszystkich danych z HDD i ponownego założenia z uwzględnieniem specyfiki OS X.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.