Po zainstalowaniu system nie wstaje... Ale uruchamiam go ponownie z plyty BootCD i sie włącza poprawnie. Robię pierwszą konfiguracje, pojawia się Pulpit I przystępuje do instalacji Chameleon-2.0-RC5-r518.pkg wybieram opcje Boothfs(dla tych co robią DualBoot). Po instalacji robię restart i wybieram MacOS z bootloadera... system zaczyna się ładować i tu sie zatrzymuje... tzn to kółeczko co pokazuje ze system sie ładuje cały czas się kręci i tyle... A jak wystartuję go z bootcd to się uruchomi...
Mój system partycji to GUID
sda1 - EFI
sda2 - MAC (hfs+)
sda3 - WINDOWS7 (FAT32 - system jeszce nie zainstalowany :FAT 32)
sda4 - UBUNTU(narazie nie zainstalowane system: FAT32)
sda5 - UBUNTU partycja /home (FAT 32)
Wszystko instaluję na laptopie Lenovo Y550 IdePad o konfiguracji:
1. Lenovo Ideapad Y550
2. Intel Core 2 Duo T4300
3. chipset Intel ICH9
4. nVidia GeForce GT240M
5. Wifi Intel
6. Reszty nie sprawdzę bo nie mam zadnego systemu na dysku...
7. a i Dysk SATA500GB
Tak wogólę to chcę zainstalować 3 systemy, tak jak w tym poradniku: multiboot-snow-win7-ubuntu910-na-jednym-dysku
Proszę was o pomoc co zrobić zeby MAC wstał? tak jak trzeba a nie przez bootcd.
edit:
aha i nie ma wgranych zadnych kextów... czysta instalka i chameleon
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-12-22, 21:38 Re: Problem z uruchomieniem MAC OS retail. (chameleon 2 rc5)
ptasioryzfr1 napisał/a:
aha i nie ma wgranych zadnych kextów... czysta instalka i chameleon
Przeczytaj poradnik, że którego "niby" korzystałeś.
Na przyszłość, przeczytaj też o podstawach:
http://forum.osx86.org.pl...czac-vt1023.htm
Informacja o kręcącym się kółeczku ma zerową wartość i nie pozwala na określenie problemu ani udzielenie pomocy.
Pomagać możemy, ale nie w ten sposób, że będziemy Ci przepisywać to co jest w poradnikach w Twoim prywatnym wątku.
Ok dzieki A takie pytanie jeszce jak zainstaluje Ubuntu to bo wybraniu z chameleona Ubuntu wlacza mi sie grub. Czy tak to powinno wygladac? grub jest zainstalowany na partycji na ktorej znajduje sie Ubuntu.
Kilka ładnych lat temu bawiłem się z rożnymi dystrybucjami na blaszaku PC (AMD jak i Intel). Po wielu trudach udało mi się ujrzeć pulpit Max os. Pamiętam, że dużo mniej problemów w szczególności na początku zabawy miałem jak instalowałem system na oddzielnym dysku, bez windowsów itp. tylko dysk dla maca. Proponuje "koledze" spróbować na początek w ten sposób. Ja niebawem biorę się za całkowitą przesiadkę (o ile to będzie możliwe - ale od czego forum w razie czego) na system z logiem jabłka. Patrząc z perspektywy tylu lat w chwili obecnej jest ogrom wiedzy na temat osx86 i chętnych do podzielenia się wiedzą.
Pozdrawiam
system juz wstał wgranie kextów opisanych w temacie z pierwszego postu pomogło.. system już się restartuje, wyłącza itd... teraz tylko grafika... dzwiek itd.. jaką polecacie karte sieciową do MacOS?
PS.
A to forum to instna kopalnia wiedzy na tem MacOS!! i naprawde fachowa pomoc
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-12-23, 12:44
Do grafiki NVidii mamy poradnik - przeczytaj i próbuj.
Do audio, najprościej VoodooHDA.
Jeśli jako sieciową masz na myśli wifi, to poczytaj w tym dziale:
http://forum.osx86.org.pl/karty-sieciowe-vf11.htm
- znalazlem cos takiego ale to jest pod mac os 10.2.8
Zainstalowałem VoodooPS2Controller.pkg i klawiatura nadal nie działa( a najdziwniejsze jest to, że działała cały czas dopóki nie wgrałem kextów z tematu o instalacji Snow Leopard z BootCD) Pomocy
PS te kexty to: FakeSMC 2.5, NullCPUPowerManagement (disabler) ,AHCIPortInjector.kext, OrangeIconFix.kext, JMicronATA.kext
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.