wogole, w czym ma pomoc zmodyfikowany bios ?
na stronie ze zmodyfikowanymi biosami, co podal mi ja rzoff, wyczytalem, ze moge sflashowac biosa, zamiast co uruchomienie maca pisac cpus=1
ale mi sie mac wogole nie odpala, nawet z tym cpus=1
Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-06-23, 22:38
Ma pomóc w uruchomieniu systemu.
Sprawa cpus=1 dotyczy DSDT i był (teraz już da się to obejść) to faktycznie najczęstszy powód modyfikacji biosu. Ale nie jedyny. Ja bym próbował.
wiec tak,
pobralem sobie live update z msi, i w folderze FlashUty mam foldery AMI, AWARD, NB, OSD
wiec otwieram folder AMI, a tam mam pare folderow:
AEFUWIN
AFUWIN
EFIWIN
WinSFI
i aplikacja WinSFI.exe
co wlaczyc i z czego korzystac ?
dalej: sam liveupdate dal mi znac, ze mam jakas aktualizacje, z wersji 1.6 na 1.A0 czy cos takiego... to moze najpierw zrobic ta aktualizacje czy do razy mod ?
@edit
dlaczego ten mod bios ma rozszerzenia .180 podczas gdy program szuka pliku .rom ?
ok, jestem po flashu
i tak: jas jak dalej "still waiting for root device"
iatkos wypluwa mi "prosba o screenshota, i pokaz go komus" (chyba mniej wiecej taki stan u kogos na forum widzialem, ze jest jablko w tle, a tekst jest bialy na czarnym backgroundzie)
ideneb jesli uruchamiany z parametrem -v to psuje mu sie grafa, jesli uruchamiany bez, to z grafa ok
Wysłany: 2009-06-24, 22:51
W tym linku, który podał 314TeR, masz też inne opcje. Np. podłączenie DVD przez przejściówkę. Względnie możesz też zawsze kupić nowy DVD na SATA.
Generalnie wygląda na to, że przy ICH9 nie przeskoczysz sprawy obsługi napędu na IDE. Te same problemy są z ICH8...
Możesz jeszcze spróbować innych dystrybucji, może któraś ma na to jakiś patent. Warto też zawsze pogooglować na insanelymac, hackint0sh itp.
Tak na marginesie, to popraw sobie specyfikację w stopce. Nie masz na płycie 3 mostków północnych na raz. Wg tego, co widnieje na stronie producenta, masz P35 i ICH9 (bez R).
no to wlasnie oprocz JaS pobralem dwie inne dystrybucje:
iAtkos: przed flashem biosa wogole nie moglem uruchomic instalatora. Teraz: dostaje error (logo apple na srodku, a na nim tekst na czarnym tle i prosba by zrobic temu czemus zdjecie i pokazac na jakims tam forum)
iDeneb: przed flashem biosa instalacja szla ok, jednak leos nie chcial odpalic po instalacji (probowane z roznymi komendami). dokladniej to w ktoryms temacie opisalem w dziale Leopard 10.5.x. Natomiast po flash BIOSU, gdy uruchomilem instalator z -v, to chrzanila mi sie grafika, natomiast normalnie uruchomiony instalator dzialal... normalnie (czyt. jak zwykle). Niestety nie instalowalem jeszcze iDeneba po flashu biosu, zrobie to jutro (znaczy sie dzis, ale pozniej)
To są biosy modyfikowane przez kabyl'a - czyli zdecydowanie powinno być OK.
Jeśli kabylowy, to wywalone są tylko Aliasy procesorów i nic więcej... więc nie powinien mieć żadnego wpływu na działanie grafiki, a tym bardziej w tym momencie...
Na wszelki wypadek przywróć ustawienia fabryczne BIOS'u i skonfiguruj go od nowa. Może zostały ci jakieś śmieci w NVRAM'ie BIOS'u.
Hi from Mac ^^
Udalo sie
da sie jakos teraz samemu kexty dorzucic? nie doinstalowalem do ata ani do dzwieku, ale jest jazz
@edit
i juz na wstepie pytania:
Processor: 1.6 GHz Intel Core 2 Solo
czyli wykrywa mi tylko jeden rdzen (czy jak to sie tam zwie) - mozna cos z tym zrobic ? zeby mi obslugiwalo 2 rdzenie ?
Grafika VRAM (Total): 256 MB
a mam 512 - zainstalowalem kexta o nazwie nvkush lub jakos tak. da to rade naprawic ?
@edit2
i jeszcze musze poszukac, jak doinstalowac jezyk (bo choc podczas instalacji mialem polski, teraz mam eng)
Wysłany: 2009-06-26, 21:41
Dami107 napisał/a:
da sie jakos teraz samemu kexty dorzucic?
Oczywiście forum jest także po to by sobie pomagać, ale poza pisaniem pytań, mógłbyś też poczytać inne wątki poza swoim. Szczególnie te przyklejone - zapewniam, że sporo cennych rzeczy tam jest. M.in. to:
juz na wstepie pytania: Processor: 1.6 GHz Intel Core 2 Solo czyli wykrywa mi tylko jeden rdzen (czy jak to sie tam zwie) - mozna cos z tym zrobic ?
1. Napisz dokładnie wszystko co powybierałeś przy instalacji.
2. Podaj też zawartość pliku: /Library/Preferences/SystemConfiguration/com.apple.Boot.plist
3. Zobacz czy w /System/Library/Extensions/ masz plik: SMBIOSResolver.kext
Dami107 napisał/a:
Grafika VRAM (Total): 256 MB
a mam 512 - zainstalowalem kexta o nazwie nvkush lub jakos tak. da to rade naprawic ?
Jak się instaluje NVkush'a to pokazuje sie informacja, co zrobić by rozwiązać Twój problem...
Kod:
http://diabolik1605.com/plister/
Dami107 napisał/a:
i jeszcze musze poszukac, jak doinstalowac jezyk (bo choc podczas instalacji mialem polski, teraz mam eng)
Google, szukaj, czytaj... tu już naprawdę mógłbyś wykazać trochę samodzielności!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.