Wysłany: 2010-07-21, 17:12 Przugotowanie do Instalacji Mac OS
A więc... Mam zamiar zainstalować sobie Mas OS X Snow Leopard na moim PC równolegle z Windows 7. Na sam początek podam może jaką mam konfigurację komputera:
*CPU:
C2D E6300
*GPU:
GF 9500 GT
Chipset:
Chipset: VIA P4M890
Southbridge: VIA VT8237A
+ SB Audigy (jakby co)
Mam parę pytań:
1. Czy Mac będzie na tym configu chodził ?
2. Jaką wersję mam wybrać (myślę nad iDeneb, Hazard Leopard)
3. Jeżeli uzyskam odpowiedź na 2 ww. pytania to zadam kolejne.
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-07-21, 22:59 Re: Przugotowanie do Instalacji Mac OS
JokeR napisał/a:
Southbridge: VIA VT8237A
Ojojoj... raczej będzie ciężko.
W każdym razie na powyższych skoncentruj poszukiwania. Jeśli znajdziesz kext do tego chipsetu to powinno pójść. Jeśli nie znajdziesz, to systemu nie uruchomisz.
Na początek radziłbym starego Leona, a w każdym razie na pewno nie distro Hazard'a.
JokeR napisał/a:
SB Audigy (jakby co)
Zależy jaka wersja. Działają tylko SB na chipsetach EMU10K1 i EMU10K2.
Wysłany: 2010-07-22, 11:43
Jest szansa. Pamiętaj tylko, że to kext pod 10.5. Jeśli to zadziała, to na 90% do znalezienia będzie też wersja tego kexta dla Snow Leo.
Kext o tej nazwie występuje chyba we wszystkich distach ale ma on conajmniej kilka wersji, wspierające różne modele chipsetów - nawet nie tylko VIA. Więc może się okazać, że nie każdy zadziała u Ciebie, ale myślę, że jest spore prawdopodobieństwo na sukces. Próbuj...
Aha - mimo "kompatybilnego" procesora, to ze względu na chipsety pł.głównej, będziesz raczej skazany na używanie zmodyfikowanego kernela.
Wysłany: 2010-07-22, 13:59
Przeczytaj porządnie poradnik jak zacząć. Koniecznie to przeczytaj od deski do deski.
Robisz podstawowe błędy:
1. Wybierasz więcej niż jedno rozwiązanie, dot. jednej sprawy -> grafika. Co spowoduje, że enablery zablokują sie wzajemnie i nic nie zadziała.
2. Niepotrzebnie starasz się uruchomić jak najwięcej na raz. Nie zaznaczaj nic dot. grafiki ani dźwięku.
3. Po co Ci USB fix? Jak nie wiesz czy coś jest niezbędne - to nigdy tego nie zaznaczaj.
Jeśli przy instalacji masz zaznaczony kext do chipsetu VIA - ten jest niezbędny - to już się tym martwić nie musisz. Niemniej ogólnie watro wiedzieć, co robić z kextami -> vide dział z poradnikami na naszym forum.
Poza tym:
EvOreboot nie jest niezbędny przy instalacji.
Nie wiem czy RTC jest Ci potrzeby. Jeśli masz Bios AMI, to na 90% nie jest, a jeśli masz Bios Award'a to na 90% taki fix się przyda.
PS2 zaznaczyłeś słusznie jeśli masz mysz/klawiaturę na tym złączu.
Żaden.
Jak już system wystartuje to się będziesz tym martwił. W dziale z poradnikami jest tutek dot. uruchamiania kart nvidii.
Jak bardzo już się upierasz na jakiś fix do VGA, to bezpiecznie zaznaczyć jest tylko GraphicsEnabler. Późniejsze usunięcie go to jedynie skasowanie dwóch linijek z com.apple.Boot.plist.
W drugim kroku warto zajrzeć do Bios'u i jeśli się da to ustawić kilka rzeczy:
- Obsługę dysków SATA (jeśli takie mamy) z trybu emulacji IDE na tryb AHCI.
- Jeśli mamy kontroler napędów, to w jego opcjach też włączamy AHCI.
- Włączyć USB Legacy Support (opcja "Enable", a nie "Auto").
- S3 włączyć, lub ustawić na Auto/S3
- Jeśli jest ACPI - to na 2.0 lub 2.0 Enable
- Jeśli jest opcja "Execute Disable Bit", to ustawić na Enable
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.