Panowie mam wielki problem który nie wiem jak rozwiązać a przypuszczam że stało sie tak po instalacji LIONA:
Oto moje dyski i partycje i wszystko było git do dzisiaj kiedy to skapnołem się że zniłko 500GB danych te 500GB na samym dole które są unlocca to były 2 partycje Primary po 250GB z danymi które w jakiś magiczny sposób wyparowały a cholerne dyski logiczne na których nic nie było są całe i zdrowe. Od początku mam 1TB która jest na MBR i była podzielona na 4 partycje po 250GB Primary 1-sze 2 na systemy a 2 ostatnie na dane, jenak potem doszedł SSD na GUID i tam postawiłem MAC i WIN XP, potem zainstalowałem na 1 TB WIN7 jednak problem insatlatora zmusił mnie do wygospodarowania 1 partycji na Logical bo inaczej nie chciał sie zainstalować. Do tej pory było wszystko OK jednak postanowiłem że zainstaluje 2 Maca i padło na LIONA MBR i tutaj prawdopodonie znikły 2 Ostatnie partycje które w żaden sposób nie byly formatowane ani usuwane. Ani Win XP, WIN7 MAC SL, LION ani Ubuntu ich nie widzi jeżeli by mi sie sformatowały to przecież były by jako pusta partycja a właściwie partcje a nie Unallocated. Jest jeszcze inna opcja że po reintallce SL się to stało bo po zainstalowaniu LIONA przeinstalowałem SL ale znów SL był na SSD.
Pytanie za 1000pkt. jak odzyskać te partycje albo przynajmniej dane z nich?
Nie będę zakładał nowego tematu, podepnę się tu. W tej chwili jadę na Win7. Dysk podzielony na dwie partycje NTFS - jedną systemową i drugą z danymi. I teraz pytanie czy mogę wyczyścić tą partycje systemową, wgrać na nią Snow Leoparda, a z drugiej z danymi będę mógł dalej korzystać już pod MacOSem bez problemów?
Nie. Po pierwsze masz partycje w schemacie MBR. Natomiast Mac OSa można zainstalować na partycjach GUID, chyba że zastosujesz odpowiedniego patcha. Twoje partycje są w systemie NTFS, natomiast NTFS jest obsługiwany w Mac OS jedynie do odczytu (można odblokować zapis przy użyciu chociażby NTFS-3G jednak jest to mało bezpieczne i może prowadzić do uszkodzenia danych).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.