Postanowiłem przejść z 10.5.8 na 10.6.3 (Apple SDK wymaga tego) wiec zdobyłem distro zeby postawić, uruchomić i zgrac kexty do RETAIL'a którego także posiadam.
Użyłem iAtkos S3 jako bootloader mam cały czas Chameleon'a RC5
Oto lista dostepnych kextów/itp w tym distro:
Ja wybrałem (mam SAMSUNGA NC10 - jego flaczki mam w podpisie):
- extra
- fakesmc
- disabler
- rtc
- atom kernel
- evo reboot
- Intel Sata
- Voodoo HDA
- Voodoo PS2
- Battery Laptop
- Intel Efi String for GMA 950
- Intel GMA 950 27AE
- Wireless Broadcomm (mam zmieniona karte wi-fi)
- Youkona ethernet
bootuje z -x -v arch=i386 wiec wszystko powinno działac ale mam caly czas KP...
i nie mam pojecia co go powoduje...
Z góry dziękuję za pomoc
_________________ Intel Atom N270 1.6 GHz, DDR2 1GB, Intel GMA 950, Wi-Fi BROADCOMM bcm94311mcg,
Leopard Retail & Snow Leo (not working) & Windows XP
and
Intel Q8400, nVidia GeForce 9400 1GB, Gigabyte G31M-ESL2 (G31 + ICH7)
SNOW Leopard Retail
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-07-20, 15:16
1. Jak w każdym innym przypadku, zacznij od ograniczenia wybranych opcji, to minimum. Jak będziesz się starał od razu odpalić wszystko, to będziesz szukał "igły w stogu siania".
2. Czy przy 10.5.8 używałeś waniliowego kernela bez np. DSDT
3. Czy przy AsereBLN flaga dla 32bit nie wygląda inaczej?
1. Zaraz zainstaluje okrojona wersje.
2. Tak waniliowy kernel bez DSDT, ale na 10.6.3 musi byc modofikowany, poniewaz obsługa Atom'a N270 jest zablokowana....
3. Używam Chameleon'a RC5 poniewaz mam 3 partycje
1 - 10.5.8 (tutaj jest Chameleon)
2 - 10.6.3 (instalowana)
3 - windows
a o co chodzi w tym:
"Mac OS version: not yet set"
Zaraz zainstaluje okrojona wersje 10.6.3 tego distro... chyba, że lepiej odrazu od retaila zaczynac ??
ale bd problem z kextami...
_________________ Intel Atom N270 1.6 GHz, DDR2 1GB, Intel GMA 950, Wi-Fi BROADCOMM bcm94311mcg,
and
SNOW Leopard Retail
Wysłany: 2010-07-20, 15:29
Nie rozumiem po co używasz distra mając działający OSX?
Być może przy instalacji bez bootloadera nie masz prawidłowej zawartości Extra...
Cytat:
3. Używam Chameleon'a RC5 poniewaz mam 3 partycje
Nie bardzo rozumiem, co ma wersja chameleona do ilości partycji.
Cytat:
a o co chodzi w tym:
"Mac OS version: not yet set"
To znaczy, że błąd następuje jeszcze przed pełnym uruchomieniem jądra, więc wersja systemu nie jest ustalona.
Najczęściej oznacza to problem z DSDT i/lub bootloaderem.
Mam działający 10.5.8 RETAIL... a Apple SDK wymaga 10.6.3 :(
Źle to sformułowałem, chodziło mi o to, że nie instalowałem z tym distrem jego bootloader'a ponieważ na partycji wyżej (wczesniej) niż na której instaluje, jest już bootloader.
I nie wiem, czy jeżeli zainstaluje ten AsereBLN na partycji-2 to czy nie wywali mi on bootloader-1 i bootloadera-3 (windows)
najwyzej rozwale kompa sobie... xD
Mam cos takiego DSDT Patcher... wygenerowalem nowy dsdt.aml zaraz go podmienie....
hymmmm. jezeli zrobie sobie bootloadera na pendrive, to uruchomie sobie spokojnie system z dysku twardego ?
and
SNOW Leopard Retail
Wysłany: 2010-07-20, 20:00
Przy pomocy pendrive można jak najbardziej. Trzeba tylko pamiętać, że jeśli na wybranej partycji będzie folder Extra to załaduje się jego zawartość, a nie zawartość Extra na Pendrive (czyli DSDT i mkext). A inna opcja to BootCD.
W każdym razie warto to sprawdzić i wykluczyć problem z bootloaderem, bo po objawach sądząc tu gdzieś tkwi przyczyna.
Przy reinstalacji (na HDD) trzeba pamiętać o odpowiednim ustawieniu aktywnej partycji. A windowsowy bootloader bywa kapryśny, ale jeśli jest to Vista lub 7 to jest szansa, że nic mu się nie stanie.
Ok, czyli musze jakiś pen znaleźć. Poprostu bootloader z pen'a zachowuje sie tak jakby byl na hdd...
bootCd owszem, ale jestem poza domem i napędu zapomniałem.
windows zawsze był kapryśny, mam xp z przymusu...
pytanie mam takie jeszcze, jak wybiore EFI String to mam wybierać także kext GMA950 27AE ??
jest jesza natit (eabler) ale mysle ze on mi kiepsko uruchomi grafike...
thx
EDIT:
bootuje z -x -v i po zaladowaniu kextow restart xD evoreboot nie pomogl...
and
SNOW Leopard Retail
Wysłany: 2010-07-20, 21:14
Z GMA950 nie miałem doświadczenia, więc nie wiem jak ją najlepiej uruchomić. Z tego, co pamiętam była wersja Chameleona, która miała możliwość odpalenia tej karty przez Graphic Enabler. Jeśli się da, to tak bym próbował.
Wątek był gdzieś na forum Voodoo:
Kod:
http://forum.voodooprojects.org/
Cytat:
bootloader z pen'a zachowuje sie tak jakby byl na hdd...
ok, popróbuję. Dla pewności, jak użyje EFI String'a to nie użīwać kexta ?? żeby nie tworzyć konfliktów?
coś się chyba instalacja posypała, leci od nowa. Oby wstała i dalszą zabawę przenoszę na retail'a...
btw, do osx86 potrzebny jest disabler i fakesmc obowiazkowo ?
wychodzi na to ze bd potrzebował niewielkiej ilości kextów do podrzucienia do snow'a...
jedyna wieksza zmiana to kernel ale bez tego wgl nie wstanie...
and
SNOW Leopard Retail
Wysłany: 2010-07-20, 21:42
groszz napisał/a:
jak użyje EFI String'a to nie użīwać kexta ?? żeby nie tworzyć konfliktów?
Na pewno nie należy stosować dwóch różnych metod. Natomiast może być tak, że jakaś metoda polega na zrobieniu 2 rzeczy - np. EFI string + podmiana kext'a. Tu musisz poczytać, albo może ktoś coś podpowie. Ja z tą kartą do czynienia nie miałem.
groszz napisał/a:
btw, do osx86 potrzebny jest disabler i fakesmc obowiazkowo ?
Obowiązkowo tylko fakesmc. Pozostałych, w idealnym przypadku, można się pozbyć przez grzebanie w DSDT.
Bez modyfikacji DSDT, jakiś disabler będzie potrzebny.
W Twoim przypadku (ICH7M o ile kojarzę) nie będzie potrzebny kext do obsługi SATA, a reszta mniej więcej tak jak w moim tutorialu o instalacji Snow'a.
na moim poziomie doświadczenia, modyfikacja dsdt jedynie automatyczna DSDT Patcher'em... Co do grzebiania, to tak mniej wiece w jaki kierunku mam się edukować
Wrzucę najpierw EFI String, jak nie ruszy dodam kext'a, przy okazji pogoogluje troszkę.
Tak mam ICH7M czyli przy retail odejdzie jeden kext... a jeśli zaznaczyłem go przy distro ?
jak uruchomię (nieustanna nadzieja ) to zrobie tutek, paczkę i może installer pod NC10, bo z tego co sie orientowałęm, sporo użytkowników tego lapka myśli o osx86
EDIT: kurczaki, wrzuciłem wygenerowane dsdt.aml na poprawnej insalacji, bootloader tez dziala ale KP wyskakuje to samo... możliwe zeby jakiś kext powodował te KP ?
wywale całe extra oprócz fakesmc i zobacze co bd.
and
SNOW Leopard Retail
EDIT: kurczaki, wrzuciłem wygenerowane dsdt.aml na poprawnej insalacji, bootloader tez dziala ale KP wyskakuje to samo... możliwe zeby jakiś kext powodował te KP ?
wywale całe extra oprócz fakesmc i zobacze co bd.
Jak masz KP, to tam jest napisane co go powoduje. Jak nie jest jasne dla Ciebie on, to dołącz jego zdjęcie na forum, to pewnie ktoś Ci wyjaśni.
BTW - W Atomie KP powoduje często włączony hyper threading (HT) w BIOS'ie. Wyłącz go. Dodatkowo jak masz 10.6.3 i wyżej MUSISZ koniecznie instalować specjalny kernel dla ATOM'a.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.