Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4235 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-02-03, 17:49
to że wywaliłeś PciRoot=1 to nic nie znaczy, chameleon wykrywa to sobie sam. Tak jest u Ciebie i tego nie zmienisz. Musisz zmusic system do poprawnego działania z enablerem, wyżej podałem Ci link do fixa, ale to już zabawa z DSDT, pogadaj z 314TeRem, mam nadzieje że to pomoże !
Pomógł: 233 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4434 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-02-03, 18:19
oswaldini napisał/a:
to że wywaliłeś PciRoot=1 to nic nie znaczy, chameleon wykrywa to sobie sam.
Nieprawda - PCI Root wynika z tego, co masz w Biosie. Chameleon tego nie wykrywa automatycznie i jeśli jest to wartość inna niż domyślne 0 (zero), to trzeba dodać ową flagę. Po to została dodana taka możliwość w RC4.
W przypadku holdy89 jest to właśnie 1.
Właściwy PCI Root warunkuje działanie m.in. Graphics Enablera. Więc jeśli nie działa z PciRoot=1, to działać nie będzie.
W przypadku EFI Stringa jest to bez znaczenia.
Holdy89 przywróć tą flagę i dodaj EFI stringa dla swojej karty - tylko nie takiego jak miałeś wcześniej
Mała uwaga - automat typu EFI Studio czy OSx86Tools doda stringa nie do tego ...boot.plist co trzeba -> trzeba ręcznie wrzucić do tego w /Extra.
Czyli jeszcze raz odpalić EFI stringa i dodać ten kod czy jak bo się już pogubiłem.
Załączam dla pewności mój aktualny com.apple.Boot.plist
Muszę dodać:
Kod:
<key>PciRoot</key>
<string>1</string>
do mojego com.apple.Boot.plist a następnie?
Edit.
Dodałem ten kod. Dodałem również tego stringa o którym mówił oswaldini i mój com.apple.Boot.plist wygląda teraz tak:(załącznik)
Niestety to nie pomaga. Chyba, że cały czas coś źle robię.
Edit: A NVinstaller v.52 nie zaszkodziłby? nie wiem już jakie kroki mam podejmować.
P.S. Najlepsze w tym wszystkim jest to że na snow leopardzie dźwięk mi się nie przycina ani nie trzeszczy. Jest super. Czego o dźwięku niestety na iDeneb'ie nie można powiedzieć.
P.S. Mam jeszcze jedno zasadnicze pytanie. Na tym forum wyczytałem, że jak mamy snow leoparda i np iDeneb na jednym dysku fizycznym i po udanej instalacji retaila snow skasujemy partycję z systemem z którego instalowaliśmy retaila (w moim przypadku iDeneb) nasz snow leopard może nie chcieć się uruchomić.
Jak więc to bezpiecznie zrobić?
Monitor mam podłączony na to tradycyjne wejście (niebieska końcówka). W karcie graficznej mam 2 wyjścia jedno takie a jedno jeszcze takie białe ale go nie używam.
A dysk na którym mam oba OS X'y to GUID (specjalnie dla retaila formatowałem cały dysk i tworzyłem tabele partycji GUID)
Edit. Wyrzuciłem te 2 kext'y o których pisałeś i w efekcie w opcjach tła biurka mogę ustawić przeźroczysty pasek findera (wcześniej przy tych trzech kextach opcji tej nie było.
Edit: Przeźroczysty pasek jest ale także niestety dźwięk trzeszczy oraz się przycina podobnie jak na moim 10.5.8.
Czyli chyba jednak muszą być tamte 3 kexty.
Edit: wrzuciłem po raz kolejny zestaw trzech kextów z podanej wcześniej strony. Przeźroczystego paska nie ma ale za to dźwięk czyściutki i się nie przycina.
Osobiście wolę takowe rozwiązanie.
P.S. Czyli jednak grafika w jakiś sposób wpłyawa na dźwięk.
A ten program do dysku GUID to ten: Super Fdisk 1.0 (wole się 10 razy upewnić zanim coś spapram)
Program ten uruchamia się zpłyty bootowalnej czyli czy aby napewno nie uwale leosia jak przestawie flagi a potem przeinstaluje chameleona?
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4235 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-02-03, 23:27
holdy89 napisał/a:
Monitor mam podłączony na to tradycyjne wejście (niebieska końcówka). W karcie graficznej mam 2 wyjścia jedno takie a jedno jeszcze takie białe ale go nie używam
No i wszystko jasne ! EFI String był napewno pod grafe z dwoma DVI a ty masz D-Sub i DVI !! Wystarczyło skorzystać z samodzielnego wyedytowania EFI Stringa za pomoca gfxutil !
Wysłany: 2010-02-03, 23:28
holdy89 napisał/a:
Monitor mam podłączony na to tradycyjne wejście (niebieska końcówka). W karcie graficznej mam 2 wyjścia jedno takie a jedno jeszcze takie białe ale go nie używam.
Jak zaczniesz używać tego białego (DVI) to się pewnie okaże, że działa i Enbaler z Chameleona i poprzedni Efi String...
Można Stringa zrobić tak by działało i D-SUB.
holdy89 napisał/a:
Wyrzuciłem te 2 kext'y o których pisałeś i w efekcie w opcjach tła biurka mogę ustawić przeźroczysty pasek findera (wcześniej przy tych trzech kextach opcji tej nie było.
No właśnie się dziwiłem jak to może działać. Wszystkie 3 kexty robią mniej więcej to samo, więc jak są razem to sobie po prostu przeszkadzają.
holdy89 napisał/a:
Przeźroczysty pasek jest ale także niestety dźwięk trzeszczy oraz się przycina podobnie jak na moim 10.5.8.
A wrzuciłeś do Extra plik dsdt.aml, który Ci podlinkowałem?
holdy89 napisał/a:
Czyli chyba jednak muszą być tamte 3 kexty.
Edit: wrzuciłem po raz kolejny zestaw trzech kextów z podanej wcześniej strony. Przeźroczystego paska nie ma ale za to dźwięk czyściutki i się nie przycina. Osobiście wolę takowe rozwiązanie.
Jak wyrzucisz te 3 kexty, to będzie dokładnie tak samo.
Te 3 kexty razem po prostu blokują się nawzajem i nie działają. Działasz w tej chwili trybie VESA - też nie za fajnie... Spróbuj sobie jakiś film odpalić.
holdy89 napisał/a:
P.S. Czyli jednak grafika w jakiś sposób wpłyawa na dźwięk.
Masz coś namieszane - wina płyty / Biosu. Może da się coś wymęczyć przy pomocy DSDT, ale szczerze mówiąc nie wiem jak to ugryźć.
Spróbuj jeszcze Stringa z wyjście na D-SUB (inaczej VGA), zamiast kextow.
holdy89 napisał/a:
A ten program do dysku GUID to ten: Super Fdisk 1.0?
Na pewno nie.
Fdisk, o który chodzi jest wbudowany w terminal - masz go już u siebie.
oswaldini, to o czym piszesz to NVCAP - pewien parametr zaszyty w BIOS'ie VGA kart NV i właśnie opisuje konfigurację portów... najlepiej ten parametr wyciągnąć z BIOS'u swojej karty, a robi się to za pomocą programu NVCAP maker czy jakoś tak się nazywającego. Wcześniej tylko flasherem dla BIOS'ów VGA należy "wyciągnąć" obraz BIOS'u do pliku i ten plik zaaplikować na NVCAP Maker'a
rzooff masz racje. Oglądanie jakiegokolwiek filmu do przyjemnych nie należy.
Do karty dostałem przejściówkę z DVI na D-SUB także zaraz odinstaluje te kexty i przemienie wejścia.
Może w czymś to pomoże.
Plik dsdt.aml oczywiście wrzuciłem do katalogu Extra.
I znów problem. :( Usunołem te kexty od grafiki. Przemieniłem wejścia. I nic. W żadnym trybie nie chce zaskoczyć. A gdy próbuje ponownie dodać te kexty i nadać uprawnienia terminal wywala mi coś takiego:
Kod:
Last login: Thu Feb 4 10:03:11 on ttys000
host-80-51-200-160:~ Michal$ sudo -s
bash-3.2# cd /Volumes/Macintosh
bash-3.2# chown -R 0:0 Extra
bash-3.2# chmod -R 755 Extra
bash-3.2# kextcache -v 1 -a i386 -a x86_64 -m Extra/Extensions.mkext
No kexts or directories specified.
usage: kextcache <mkext_flag> [options] [--] [kext or directory] ...
kextcache -system-mkext [options] [--] [kext or directory] ...
kextcache -prelinked-kernel <filename> [options] [--] [kext or directory]
kextcache -system-prelinked-kernel
kextcache [options] -prelinked-kernel
kextcache -update-volume <volume> [options]
kextcache -system-caches [options]
use kextcache -help for an explanation of each option
bash-3.2#
I znów problem. :( Usunołem te kexty od grafiki. Przemieniłem wejścia. I nic. W żadnym trybie nie chce zaskoczyć. A gdy próbuje ponownie dodać te kexty i nadać uprawnienia terminal wywala mi coś takiego:
Kod:
Last login: Thu Feb 4 10:03:11 on ttys000
host-80-51-200-160:~ Michal$ sudo -s
No kexts or directories specified.
usage: kextcache <mkext_flag> [options] [--] [kext or directory] ...
kextcache -system-mkext [options] [--] [kext or directory] ...
kextcache -prelinked-kernel <filename> [options] [--] [kext or directory]
kextcache -system-prelinked-kernel
kextcache [options] -prelinked-kernel
kextcache -update-volume <volume> [options]
kextcache -system-caches [options]
use kextcache -help for an explanation of each option
bash-3.2#
Edit:
Po zrestartowaniu kompa retail nie chce się uruchomić.
Z poziomu 10.5.8 natomiast gdy próbuje nadać uprwanienia terminal wywala coś takiego:
Kod:
Last login: Thu Feb 4 10:16:32 on console
host-80-51-200-160:~ michal$ sudo -s
Password:
no kernel extensions or directories specified
Wysłany: 2010-02-04, 10:34
Kod:
no kernel extensions or directories specified
To znaczy, że nie wskazano folderu z Kextami - co jest prawdą, bo nie wksazałeś.
Masz w moim tutorialu napisane jak wygląda tworzenie mkexta. Wystarczy dokładnie przepisać / wkleić...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.