No dobrze. A dlaczego gdy przemieniłem wejścia przy grafice i wpisałem tą samą komende to zaskoczyło? I mkext się utworzył.
Na tym białym wejściu przy grafice nadal nie da się uruchomić maksymalnej rozdzielczości dla mojego monitora.
A z jednym tylko kextem (tym który wskazałeś) trzeszczy dźwięk.
Z tymi trzema natomiast nie trzeszczy. Co prawda obraz w filmach trochę się muli ale dźwięk nie trzeszczy. Widocznie tak musi zostać.
Modyfikacja DSDT jest nie na moją głowę niestety.
Pomógł: 233 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4434 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-02-04, 11:10
holdy89 napisał/a:
wpisałem tą samą komende to zaskoczyło? I mkext się utworzył.
Nie mógł się utworzyć po wpisaniu niekompletnej komendy.
Tym razem musiałeś wpisać całość tak jak jest w poradniku - w cuda nie wierzę.
holdy89 napisał/a:
Na tym białym wejściu przy grafice nadal nie da się uruchomić maksymalnej rozdzielczości dla mojego monitora.
A wywaliłeś wszystkie kexty dot. NV z Extra i dodałeś wpis uruchamiający grafikę do ...boot.plist?
Pewnie nie...
holdy89 napisał/a:
Z tymi trzema natomiast nie trzeszczy.
Już pisałem... jak masz je wszystkie trzy, to żaden nie działa. Albo używaj jednego albo żadnego.
Część programów wymaga do działania w pełni odpalonej karty graficznej. Więc raczej warto powalczyć.
Tylko, jak na razie postępujesz chaotycznie i nieuważnie. W sposób ten będzie Ci trudno wszystkie problemy opanować...
Co do tej pory robiłeś aby uruchomić audio? Może też masz kilka rozwiązań wrzuconych na raz?
Trochę to dziwne. Niby żaden nie działa a rozdzielczość jest. A co do Twoich pytań to:
-przed podpięciem monitora przez przejściówkę pod to białe wejście na karcie graficznej usunołem oczywiście wszystkie kexty do grafiki które znalałem i nadałem uprawnienia.
-po ich usunięciu zmodyfikowałem ...boot.plist do takiej formy (i tutej pewnie coś pokręciłem?)
- aby uruchomić audio nie robiłem nic gdyż posiadam interfejs audio pod USB kompatybilny z Mac (ESI Gigaport AG) . Nie wymaga żadnych sterowników.
Podczas pierwszego uruchomienia retail'a miałem filmik powietalny już z dźwiękiem. Także nie wiem czy trzeba robić coś jeszcze w tej sprawie.
- oczywiście w katalogu Extra cały czas znajduje się plik dsdt.aml który mi wysłałeś.
Wysłany: 2010-02-04, 12:52
holdy89 napisał/a:
Niby żaden nie działa a rozdzielczość jest.
Bo dla trybu VESA masz ją ustawioną w ...boot.plist.
holdy89 napisał/a:
zmodyfikowałem ...boot.plist do takiej formy (i tutej pewnie coś pokręciłem?)
Masz tam i wpis dot. Enablera i EFI Stringa - czyli tak jak z kextami.
Niezależnie od metody, na raz można używać tylko jednej. Inaczej to nie działa.
Wywal:
i dorzuć Stringa (to co wyżej) - tylko oczywiście całego a nie z "(...)".
Po tym restart.
Jak i to nie zadziała, to wywal też Stringa i w Extra zainstaluj NVEnablera.
holdy89 napisał/a:
aby uruchomić audio nie robiłem nic gdyż posiadam interfejs audio pod USB kompatybilny z Mac (ESI Gigaport AG) . Nie wymaga żadnych sterowników.
Wymaga - tyle, że - przynajmniej teoretycznie - działać powinien na sterownikach, które już są w Mac OS X. Pytanie czy owa "kompatybilność" dotyczy też Snow Leoparda. A nawet jeśli, to na 90% będzie to działać poprawnie tylko w 32bitach.
Przy uruchomieniu dodaj flagę:
rzooff: Stosowałem się bardzo dokładnie do twoich poleceń.
Niestety nie udało się. Nadal pełną rozdzielczość da się osiągnąć jedynie mając w KextStore wszystkie 3 kexty, bądź ten jeden tyle, że dźwięk trzeszczy niestety na 32-bitowym systemie również.
Dodam,że bez wpisywania żadnych komend domyślnie ładuje się 64 bitowy system.
Nie da się tego zautomatyzować jakoś by za każdym razem ładował się 32 bit?
Nie rozumiem tylko czemu w tym trybie 3 kextów z dźwiękiem jest wszystko jak najbardziej w pożądku a gdy zostawie ten właściwy kext to są trzaski i dźwięk się przycina.
Edit. Z tych trzech znalezionych wcześniej kextów wrałem tylko ten: Natit.kex i to on chyba odpowiada za ten tryb VESA. Dźwięk mam czysty, pełna rozdzielczoścno niestety gorzej z filmami. A może istnieje jeszcze jakiś kext który by mi pomógł?
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4235 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-02-04, 15:12
No nie mogę czytać opisu tego co robisz... Nie jestem ekspertemw sprawie ha-maców ale Ty odwalasz niezłą akcje !
Powtórze po raz setny to co napisał rzooff !! NIE MOŻE BYĆ W SYSTEMIE KILKA KEXTÓW DO TEJ SAMEJ RZECZY !! TAK SAMO NIE MOŻE BYC KILKU WPISÓW W COM.APPLE.BOOT.PLIST DO TEJ SAMEJ RZECZY !!
Jeden kext do grafy albo jeden wpis do grafy - koniec KROPKA. Jak już tak działasz spróbuj za kazdym razem odpalić system TYLKO Z JEDNYM kextem z tych trzech, może któryś bedzie działał dobrze !
Cytat:
Nie da się tego zautomatyzować jakoś by za każdym razem ładował się 32 bit?
Da sie, poczytaj dokumentacje chameleona i dodaj odpowiedni string w com.apple.boot.plist !
Jeśli nic nei zadziała zrób recznie EFI String za pomocą gfxutil ! Kilka postów wczensiej już o tym pisałem a 314TeR napisał jak najlepiej wydobyc NVCAPa !! Musi zadziałać, skoro na jakimś kextcie działa Ci rozdzielczość. Robisz wszystko zbyt chaotycznie, jak dalej bedziesz robił wszystko na raz to zapomnij że Ci to będzie działać !
Wysłany: 2010-02-04, 15:16
holdy89 napisał/a:
Dodam,że bez wpisywania żadnych komend domyślnie ładuje się 64 bitowy system. Nie da się tego zautomatyzować jakoś by za każdym razem ładował się 32 bit?
Nie rozumiem tylko czemu w tym trybie 3 kextów z dźwiękiem jest wszystko jak najbardziej w pożądku a gdy zostawie ten właściwy kext to są trzaski i dźwięk się przycina.
Przycina Ci się dźwięk wtedy gdy nie odpala Ci grafika, a nie wtedy gdy masz 3 kexty.
holdy89 napisał/a:
Z tych trzech znalezionych wcześniej kextów wrałem tylko ten: Natit.kex i to on chyba odpowiada za ten tryb VESA.
Wybaczcie mi moje bzdurne komentarze ale jak widać kompletnie się na tym nie nam.
Próbowałem i w wersji 32 i 64 bity. Ze stringiem z GraphicEnabler'em nie moge odpalić.
Rozdzielczość uruchomia mi tylko Natit.kex lub NVendebler.kext z tym że na jednym jest obraz git w przeciwieństwie do dźwięku i odwrotnie co do drugiego kexta.
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4235 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-02-04, 16:35
OK, narazie wywal swój com.apple.boot.plist i w miejsce niego wgraj ten z załącznika
WYWAL WSZYSKIE KEXTY DO GRAFIKI
Włącz terminal i wpisz:
Kod:
sudo -s (i podajemy nasze haslo)
cd /Volumes/Snow (tu nalezy podac wlasciwa nazwe partycji, jesli jest inna niz w tutorialu)
chown -R 0:0 Extra
chmod -R 755 Extra
kextcache -v 1 -a i386 -a x86_64 -m Extra/Extensions.mkext Extra/KextStore
Niestety brak rezultatu. Sprawdzałem na obu wejściach.
rzooff napisał/a:
Przycina Ci się dźwięk wtedy gdy nie odpala Ci grafika, a nie wtedy gdy masz 3 kexty.
Dźwięk przycina mi się gdy mam jednego kexta (NVendebler.kext), gdy pasek Findera jest przeźroczysty i gdy chodząpłynnie wszystkie animacje i filmy (czyli chyba wtedy, gdy grafika działa w pełni?)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.