Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4235 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-02-04, 17:26
EFI String nie działa, dlaczego - nie mam pojęcia, wygenerowany był napewno dobrze przez EFI Studio i teraz tak patrze i recznie wyedytowany przeze mnie wygladał tak jak ten wyedytowany przez EFI Studio, pozostaje narazie sprawna grafa i trzeszczący dzwięk
A na jakim kexcie działała grafa i na jakim systemie jedziesz 10.6 czy 10.6.2 ??
Grafika w pełni działa na NVendebler.kext
Niestety nanim trzeszczy dźwięk.
Grafika NIE w pełni działa na Naiti.kext za to dźwięk na nim działa super.
System to: 10.6.2
Edit. Chciałbym dla sprawdzenia odpalić moją wbudowaną dźwiękówke. Z tego co pamiętam jest to ALC662 (realtek hd audio)
Jak to uczynić?
Próbowałem już chyba wszystkich kextów z tej strony: http://cid-8b65993ef55cf0...==?view=details i nic. :(
AzaliaAudio okazała się być pomocna. Ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu wbudowana dźwiękówka chodzi prawidłowo. Dźwięk się nie zacina i nie trzeszczy.
Może ta moja karta pod USB jest nie do końca na shakowanego Mac'a. Na xp/vista/7 działa elegancko.
Dziękuje wszystkim za pomoc w postawieniu snow leosia.
Teraz jeszcze tylko muszę poprawnie wykasować iDeneba aby nie uszkodzić bootloadera.
Masz pewnie konflikt w przerwaniach USB/VGA - działają na tym samym, stąd efekt że jak odpalasz VGA, to audio Ci tnie. Niestety czytałem o takich przypadkach na płytach Gigabyte.
Jak VGA działa na NVEnabler - to go zostaw - widać działa poprawnie... natomiast problem masz z płytą i usb. Można próbować naprawić to modyfikując DSDT.
ALC662 to kodek HD i jako taki chyba najlepiej odpalać go na VoodooHDA jeśli nie ma się poprawnych zmodyfikowanych oryginalnych zmodyfikowanych kextach AppleHDA.
314TeR: Dzięki za info. Teraz przynajmniej wiem że to nie moja wina.
Co do wbudowanej dźwiękówki to pisałem że dodawałem odpowiednio kexty (VoodooHDA także) do katalogu extra ale nie było rezultatu.
Na AzaliaAudio dopiero zadziałało. Co prawda działa tylko jedno wyjście, ale dźwięk nie trzeszczy.
A co do tego bezpiecznego usunięcia 10.5.8 mógłby mi ktoś coś więcej napisać? Czy lepiej go zostawić? (nie ukrywam przydała by mi się ta partycja jako wolna).
P.S. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy ten konflikt USB/VGA występuje pomiędzy wejściami USB a każdą grafiką? Mam jeszcze w płycie głównej zintegrowany układ graficzny Intel® Graphic Media Accelerator 950. Czy jeśli dało by się go odpalić to pomiędzy nim a USB również występował by konflikt? (szczerze bardziej zależy mi na dźwięku niż na grafice) No chyba że integrowanej grafy nie da się odpalić.
Masz pewnie konflikt w przerwaniach USB/VGA - działają na tym samym, stąd efekt że jak odpalasz VGA, to audio Ci tnie. Niestety czytałem o takich przypadkach na płytach Gigabyte.
... natomiast problem masz z płytą i usb.
Skoro problem (przypuszczalnie) leży po stronie usb na płycie głównej to czy pomógł by zakup karty PCI-USB. Ta karta z wyjściami USB wówczas działała by jako osobne urządzenie podpięte pod PCI. Jak myślicie mogło by pomóc?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.