Instalacja przebiegła bezproblemowo.
Jednak podczas nadawania uprawnień kext'om nie chce utworzyć mi się plik Extensions.mkext.
Po wpisywaniu komendy z tutoriala terminal wyświetla mi oto coś takiego:
Kod:
Last login: Mon Feb 1 19:26:44 on ttys000
host-80-xx-xxx-xxx:~ michal$ sudo -s
bash-3.2# cd /Volumes/Macintosh
bash-3.2# chown -R 0:0 Extra
bash-3.2# chmod -R 755 Extra
bash-3.2# kextcache -v 1 -a i386 -a x86_64 -m Extra/Extensions.mkext Extra/KextStore
kextcache: processing architecture i386
warning: kernel extension /Volumes/Macintosh/Extra/KextStore/AppleIntelPIIXATA.kext is missing dependencies (including in cache anyway; dependencies may be available from elsewhere)
warning: kernel extension /Volumes/Macintosh/Extra/KextStore/ApplePS2Controller.kext is missing dependencies (including in cache anyway; dependencies may be available from elsewhere)
warning: kernel extension /Volumes/Macintosh/Extra/KextStore/ApplePS2Controller.kext/Contents/PlugIns/ApplePS2Keyboard.kext is missing dependencies (including in cache anyway; dependencies may be available from elsewhere)
warning: kernel extension /Volumes/Macintosh/Extra/KextStore/ApplePS2Controller.kext/Contents/PlugIns/ApplePS2Mouse.kext is missing dependencies (including in cache anyway; dependencies may be available from elsewhere)
warning: kernel extension /Volumes/Macintosh/Extra/KextStore/ApplePS2Controller.kext/Contents/PlugIns/ApplePS2Trackpad.kext is missing dependencies (including in cache anyway; dependencies may be available from elsewhere)
warning: kernel extension /Volumes/Macintosh/Extra/KextStore/fakesmc.kext is missing dependencies (including in cache anyway; dependencies may be available from elsewhere)
warning: kernel extension /Volumes/Macintosh/Extra/KextStore/LegacyJMB36xSATA.kext is missing dependencies (including in cache anyway; dependencies may be available from elsewhere)
warning: kernel extension /Volumes/Macintosh/Extra/KextStore/NullCPUPowerManagement.kext is missing dependencies (including in cache anyway; dependencies may be available from elsewhere)
kextcache: Extra/Extensions.mkext.cYEo contains 10 kexts for 480991 bytes with crc 0x1d0c021d
kextcache: processing architecture x86_64
warning: kernel extension /Volumes/Macintosh/Extra/KextStore/AppleIntelPIIXATA.kext is missing dependencies (including in cache anyway; dependencies may be available from elsewhere)
warning: kernel extension /Volumes/Macintosh/Extra/KextStore/ApplePS2Controller.kext is missing dependencies (including in cache anyway; dependencies may be available from elsewhere)
warning: kernel extension /Volumes/Macintosh/Extra/KextStore/ApplePS2Controller.kext/Contents/PlugIns/ApplePS2Keyboard.kext is missing dependencies (including in cache anyway; dependencies may be available from elsewhere)
warning: kernel extension /Volumes/Macintosh/Extra/KextStore/ApplePS2Controller.kext/Contents/PlugIns/ApplePS2Mouse.kext is missing dependencies (including in cache anyway; dependencies may be available from elsewhere)
warning: kernel extension /Volumes/Macintosh/Extra/KextStore/ApplePS2Controller.kext/Contents/PlugIns/ApplePS2Trackpad.kext is missing dependencies (including in cache anyway; dependencies may be available from elsewhere)
warning: kernel extension /Volumes/Macintosh/Extra/KextStore/fakesmc.kext is missing dependencies (including in cache anyway; dependencies may be available from elsewhere)
warning: kernel extension /Volumes/Macintosh/Extra/KextStore/LegacyJMB36xSATA.kext is missing dependencies (including in cache anyway; dependencies may be available from elsewhere)
warning: kernel extension /Volumes/Macintosh/Extra/KextStore/NullCPUPowerManagement.kext is missing dependencies (including in cache anyway; dependencies may be available from elsewhere)
kextcache: Extra/Extensions.mkext.cYEo contains 6 kexts for 82606 bytes with crc 0x4a00d1e9
bash-3.2#
Dodam, że wrzucałem kexty te, które były podane w tutorialu oraz kext na PS2 gdyż posiadam mysz i klawe na tym właśnie złączu.
kext utility. Przeciągasz folder z kextami do ikony programu i po sprawie, mas szybko wygenerowane
_________________ Pentium G620 LGA1155 ASRock H61DE/S3 2x2GB RAM DDR3, Radeon HD5450, Samsung F1 500GB Fortron 350W MDN Windows 7 HP Mac OS X Lion 10.7.3
Wygląda prawidłowo... sprawdziłeś zawartość /Volumes/Macintosh/Extra?
tam powinien być zapisany.
A tym:
holdy89 napisał/a:
is missing dependencies (including in cache anyway; dependencies may be available from elsewhere)
się nie przejmuj... to jedynie informuje Cię że kextcache przy kompilacji nie widział kextów z /S/L/E... ale spokojnie chameleon załaduje oba mkext'y przy starcie spełniając zależności dla tych z /Extra.
Pliczek pojawił się.
Takie jeszcze jedno moje pytanie nowicjusza:
Czy do karty sieciowej i graficznej także trzeba wrzucać kexty?
Obecnie mam iDeneb 1.5.7 gdzie podczas instalacji po prostu się wybierało parametry.
To mój pierwszy retail.
VGA niemal zawsze jakoś trzeba odpalić... U Ciebie spróbował bym "GraphicsEnabler" z chameleon'a. Lan powinien Ci zaskoczyć dla samego IP bez dodatkowego kext'a. Jeśli chcesz aby działał bonjour to musisz zaopatrzyć się w kext do sieciówki.
Co do grafiki to chciałbym jednak mieć rozdzielczość 1440x900 czyli maksymalną dla mojego monitora.
I te kexty wrzucić potem do tego samego katalogu co tutorialu?
Oczywiście dodając nowe kexty należy ponownie nadać uprawnienia?
Edit:
Co do sieciówki znalazłem coś takiego: 10_6_2_AppleRTL8169Ethernet.kext.zip
Z grafiką będzie ciężej.
holdy89, A Sieć ci nie działa już? 8111 powinna śmigać... jeśli tego nie robi, to szukaj kext'a na www.realtek.com.tw.
VGA - jak napisałem wyżej... wbij w wyszukiwarkę powyższe hasło i dopisz 2 linijki do com.apple.Boot.plist, zanim zaczniesz szukać nie wiem jakich kextów, może okazać się że będą zbędne.
Działać działa ale na iDenebie. Nie restartowałem jeszcze kompa w celu sprawdzenia czy wystartuje retail.
Ale widzę, że chyba czas najwyższy.
P.S. Zbyt szybko się cieszyłem. :(
Po wybraniu partycji z Slow Leo chameleon przez chwile się przywiesza po czym na białym tle przeskakują chwile literki i wyskakuje komunikat: You need to restrat your computer...
Coż więc może być źle?
Gdy instalowałem iDeneb'a również wyświetlał się taki komunikat. Pomógł fix ich7 czy coś takiego jeśli dobrze pamiętam.
Edit:
Nie rozumiem jednego stwierdzenia z tutorialu a mianowicie: Za pierwszym razem kontrolnie z "-v arch=i386" (32-bity).
Przed pierwszym uruchomieniem należy coś wcisnąć, wpisać czy jak?
Edit:
A więc tak: wpisałem przed uruchomieniem komende -v arch=i386 i na tel domyślnej skórki chameleona zaczęły ładować się pliki.
Po około minucie proces stanoł a na czarnym ekranie widniało:
"npv hash=4095
Pre endebled 64 bit mode endebled...
Darvin karnel version 10.0.0...
debuger called <panic>
...Mac os version : not set yet...
...system update in nanoseconds 76078022"
Jest jeszcze jakaś nadzieja na odpalenie śnieżnego leoparda na moim PC?
Edit:
Przy wpisaniu komendy ls -l otrzymuje taki oto wynik:
Zaktualizowałem sobie chameleona'a na moim iDeneb'ie do najnowszej wersji.
I gdy po tej aktualizacji próbowałem uruchomić retaila 10.6 z komendą: "-v arch=i386" (całośc w cudzysłowie tak jak napisałem) na monitorze pojawił mi się komunikat: poza zakresem pracy 74.5 - 60 Hz.
Po zrestartowaniu PC'a i ponownej próbie uruchomienia 10.6 tyle, że z komendą -v arch=i386 (całośc bez cudzysłowa) na tle domyślnej skórki chameleona ładowały się jakieś pliki po czym znowu pokazał mi się na monitorze komunikat "poza zakresem pracy..."
W obydwu przypadkach przy restarcie kompa zaraz na początku musiałem wcisnąć F1 a powyżej widniał komunikat:
"CMOS checksum error. Default loaded pres F1"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.