Wysłany: 2010-12-15, 09:19 [SOLVED] Problem z myszką i klawiaturą
Witam, w ramach poszerzania horyzontów postanowiłem postawić na swoim blaszaku Snow Leoparda
Sprzęt:
Gigabyte GA-M52S-S3P (nForce 430)
Athlon X2 5600+
4 GB DDR-2
Dysk Samsung 1TB HD103SJ
Grafika: Radeon 9800 PRO
Mysz USB, klawiatura USB lub PS/2
Zacząłem od dystrybucji iAtkos S3 Snow Leopard 10.6.3 intel/amd - jednak tutaj kończyło się na uroczym komunikacie "still waiting for root device" (jak wyczytałem: problem dotyczy braku kexta obsługującego chipset - jednak co dziwne, kext ten ładuje się), więc olałem sprawę i zaopatrzyłem się szybko w dystrybucję Hazard'a - pełny sukces - uruchomił się instalator :P W instalatorze wybrałem odpowiedni kernel, kexty grafiki, dźwięku oraz patch dla AMD, po kilkunastu minutach system był zainstalowany. No i od tego momentu zaczynają się moje problemy, system ładuje się niemiłosiernie długo (vista to demon szybkości), w końcu mam plansze ekranu powitalnego i ...działa jedynie kursor, nie działa żaden przycisk myszki ani klawiatury (początkowo używałem klawiatury ps/2 - po przełączeniu na klawiaturę USB system wywala komunikat, że nie rozpoznaje klawiatury - przyciski myszy nadal nie działają mogę tylko sobie kursorem jeździć po ekranie :P)
Jakieś sugestie co do rozwiązania jednego (boot iAtkos'a) jak i drugiego problemu?
Ostatnio zmieniony przez szulek 2010-12-20, 15:09, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-12-15, 10:17
Hazard to nie jest za świetne distro... Ale trudno coś więcej powiedzieć na temat problemów z USB bez jakis konkretów. Coś wybierałeś w kwestii USB przy isntalacji?
Czy Still Waiting przy iAtkos'wie miałeś przy starcie Instalatora czy już przy starcie zainstalowanego systemu?
szulek napisał/a:
problem dotyczy braku kexta obsługującego chipset - jednak co dziwne, kext ten ładuje się
Gdyby kext obsługujący kontroler napędów się załądował, to byś nie miał Still Waiting... Więc albo się nie załadował, albo nie był to ten kext, o który chodzi, albo kext ten nie działa.
Ustal czy masz wszystkie napędy podpięte pod ten sam kontroler. Jeśil masz np. dysk na SATA a DVD na ATA to do jednego i drugiego potrzeba innego kexta. Podobnie rzecz się ma jeśli chodzi o tryb w jakim działa SATA (AHCI lub IDE legacy).
problem rozwiązany - wgrałem nowy bios, iAtkos nie ruszył, za to zniknął problem z niewykrytą myszką i klawiaturą w dystrybucji Hazarda No i Snow Leopard śmiga aż miło, wieczorem podmianka wnętrzności blaszaka z AMD na intela i stawianie retaila
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.