Pomógł: 234 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4438 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-07-06, 22:03 Terminal dla początkujących
EDIT: Aktualizacja 07.01.2010
Nowy punkt (Drag & Drop) w pkt.3, oraz drobne poprawki redakcyjne.
UWAGA! - Przy pomocy Terminala można system naprawić, jak i bardzo łatwo go również uszkodzić!
Trzeba pamiętać, że zmiany dokonane w terminalu są nieodwracalne. Nie ma tu ani" kosza" ani opcji "undo" ani system nie pyta "czy jesteś pewien" !!!
Terminal czy inaczej konsola, działa tak samo w przypadku MacOS, jak i innych systemów NIX'owych (Unix, Linux). Dotyczy to komend, ich działania, jak i faktu, że przy ich wpisywaniu istotna jest wielkość liter.
Jeśli jakieś pojęcia czy zwroty są dla Ciebie niejasne, to polezajrzyj do Słowniczka.
1. Uruchomienie terminala
Do terminala w MacOS można dostać się na kilka sposobów. Podstawowy to uruchomienie go przez wybranie w z folderu Applications > Utilities > Terminal.
W sytuacjach awaryjnych można to zrobić tak:
Uruchamiająć system z parametram "-s", czyli w trybie single user. Gdy pokaże się wiersz poleceń należy wpisać komendę, która umożliwi dokonanie zmian na dysku:
Kod:
mount -uw /
* W trybie single user automatycznie mamy uprawnienia root'a i nie musimy używać komendy sudo.
Jeśli nie da się w ogóle uruchomić systemu, to można uruchomić instalator dowolnej hackintoshowej dystrybucji OSx86. I tam wybieramy z menu Tools > Terminal.
2. Podstawowe komendy
Poruszanie się po dysku:
ls : (list) pokazuje zawartość aktualnej lokalizacji.
ls -la : pełna zawartość, wraz z ukrytymi plikami oraz informacjami o uprawnieniach i właścicielach.
cd : (change directory) : zmiana folderu.
cd <nazwa folderu> : wejście do folderu o danej nazwie.
cd .. : wyjście z folderu, przejście poziom wyżej.
cd / : przejście do głównego folderu na dysku.
Operacje na plikach i forlderach:
cp : (copy) kopiowanie.
cp <źródło> <cel> : kopiowanie pliku do podanej lokalizacji.
cp -R <źródło> <cel> : kopiowanie folderu* (wraz z subfolderami) do podanej lokalizacji.
mv : (move) przenoszenie lub zmiana nazwy.
mv <źródło> <cel> : przeniesienie pliku lub folderu do podanej lokalizacji.
mv <stara nazwa> <nowa nazwa> : zmiana nazwy pliku lub folderu.
Jeśli podana lokalizacja docelowa, lub plik o podanej nowej nazwie, istnieje - to zostanie nadpisany.
mkdir <nazwa folderu> : (make directory) utworzenie nowego folderu o zadanej nazwie.
* -R : (recursive) rekurencja - dodanie tego parametru sprawia, że funkcja działa także na zawartość tego do czego się odnosi. W praktyce trzeba ten parametr dopisać do komend, które odwołują się do folderów, w tym i kextów.
Modyfikacje w systemie:
sudo : (superuser do) powoduje, że komenda następująca po tej, zostanie wykonana na prawach root'a (wymaga podania hasła).
sudo -s : powoduje przełącznie się na root'a. Wtedy nie trzeba przed kolejnymi komendami w danej sesji wpisywać ciągle "sudo".
chown : (change owner) zmiana tzw. właściciela
chown -R root:wheel <nazwa folderu lub kexta> : zmiana właściciela na root z grupy wheel (główna).
chmod : (change file modes - permissions) zmiana uprawnień.
chmod -R 755 <nazwa folderu lub kexta> : nadanie uprawnień 755 (niezbędnych dla takich plików systemowych jak np. kexty).
kextstat : (kext status) podaje listę kextów załądowanych do systemu wraz z ich tzw. statusem - w tym m.in. adres, rozmiar, wersja...
Jest to przydatne przy tzw. diagnostyce, gdy chcemy sprawdzić, co i jak się ładuje.
3. Tips & tricks
Kilka rzeczy, które mogą byc pomocne w różnych sytuacjach:
man : (manual) czyli podręcznik
man <komenda> : wyświetla wbudowany w terminal podręcznik dotyczący danej komendy.
Podpowiedzi są skrótowe i po angielsku, ale zawsze coś.
TAB : autouzupełnianie
Wystarczy napisać początek komendy, nazwy pliku lub folderu i nacisnąć przycisk TAB, a zostanie ona uzupełniona automatycznie o brakującą część.
Funkcja ta przydaje się szczególnie przy dłuższych, w tym wieloczłonowych, nazwach.
Drag & Drop : autouzupełnianie
Bardzo wygodną alternatywą, dla ręcznego wpisywania namiarów na plik lub folder, jest przeciągnięcie jego ikony na okno Terminala. Pełna nazwa pliku, wraz z całą ścieżką dostępu, pojawi się sama.
nano : edytor
nano <nazwa pliku> : otwiera zadany plik przy pomocy wbudowanego w terminal, prostego edytora tekstu "nano".
Edytowanie plików z nadanymi uprawnieniami (np. com.apple.Boot.plist),w normalny sposób - czyli przez GUI - jest nieco uciążliwa. Dużo wygodniej jest zrobić to w terminalu, przy pomocy "nano":
<komenda> | grep <szukana nazwa lub jej fragment> : dodanie tego polecenia do innej komendy spowoduje przefiltrowanie danych do wyświetlenia, zgodnie z zadanym parametrem.
Jeśli będąc w /S*/L*/E* wpiszemy komendę "ls", to zobaczymy tylko końcówkę długiej listy. Można ją jednak przefiltrować korzystając z programu wyszukującego "grep". np:
Kod:
cd /System/Library/Extensions
ls | grep USB
...spowoduje wyświetlenie listy wpisów zawierających "USB" (wielkość liter ma znaczenie):
Jeśli instalujemy lub naprawiamy system w trybie "sigle user", zachodzi czasem potrzeba dogrania np. jakiegoś kexta, który mamy na kluczu USB. Aby dostać się do niego z terminala w tym trybie trzeba wykonać następujące polecenia (zaczynamy z odłączonym kluczem USB):
Kod:
mkdir /Volumes/<nazwa klucza>
ls /dev (po tym podłączamy nasz klucz USB i czekamy chwilę)
ls /dev (na liście powinien pojawić się nowy dysk, np. disk2s1(**). To nasz klucz USB!)
mount -t msdos /dev/disk2s1 /Volumes/<nazwa klucza> (zakładam, że klucz jest sformatowany na FAT32)
Po tej operacji nasz klucz już powinien normalnie funkcjonować w /Volumes/<nazwa klucza>.
** Oczywiście w miejsce "disk2s1" trzeba wpisać właściwy, w naszym przypadku, nr dysku i partycji.
4. Przydatne linki
Więcej informacji o komendach dostępnych w terminalu:
Kod:
http://www.ss64.com/osx/
Informacje na temat Grup i Użytkowników w systemach Unix (a takim jest właśnie MacOS):
Pomógł: 234 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4438 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-01-07, 13:11
Metoda powyżej dotyczy konkretnie trybu Single User. W innych przypadach PenDrive powinien zamontować się automatycznie (w /Volumes), o ile masz poprawnie działające pod Mac OS X złącze USB.
W przykładzie jest FAT32, bo tak najczęściej jest w praktyce. Jeśli masz klucz w HFS+, to pomijamy opcję formatu: "msdos".
A ja chciałem zapytać jak zastąpić znak spacji w terminalu bo nigdzie nie znalazłem ponieważ przy wydawaniu komend jesli mam katalog np. "Macintosh HD" i próbowałem zamiast spacji dawać "_" oraz "-" ale nie skutkowało ,a wiadomo jak naciskam spacje to terminal mnie przykładowo nie przeniesie do tego katalogu
_________________ iPhone 3GS iOS 5.1 / OSX 10.7.3 ASUS P5G41T M LX|| Q6600 || G41/ICH7 || ALC 887 || DDR3 4GB ||GeForce 8400 GS|| Maxtor 500 GB SATA || DVD SATA ||
A ja chciałem zapytać jak zastąpić znak spacji w terminalu bo nigdzie nie znalazłem ponieważ przy wydawaniu komend jesli mam katalog np. "Macintosh HD" i próbowałem zamiast spacji dawać "_" oraz "-" ale nie skutkowało ,a wiadomo jak naciskam spacje to terminal mnie przykładowo nie przeniesie do tego katalogu
Spacje poprzedza się ukośnikiem:
Kod:
Nazwa\ Dalszy\ Ciąg
Możesz też ułatwić sobie wpisywanie długich nazw... zacznij wpisywać np "Macinto" i naciśnij "Tab" - powinien dokończyć nazwę...
Tak się wpisuje:
Kod:
Macintosh\ HD
A jak cię to wkurzy po raz xyz, to nazwiesz dysk bez spacji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.