Forum OSx86 - instalacja Mac OS X na PC Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Zrobienie kopii dysku za pomocą dd
Netaro

Wysłany: 2010-06-13, 23:18   Zrobienie kopii dysku za pomocą dd

No a więc (wiem ze nie powinno sie tak zaczynac, ale nie mialem pomyslu na lepszy poczatek zdania) chce zrobic kopie swojego dysku. Mam dwa prawie identyczne dyski twarde (jeden to seagate 320gb 7200 rpm, a drugi to seagate 320gb 5400rpm, jeden sata, drugi tez sata tylko przepuszczony przez USB), I poniewaz ten drugi dysk nic nie robi i sie kurzy, postanowilem wykorzystac go do backupu mojego glownego dysku. I tutaj zonk, bo mam zainstalowane 2 systemy na dysku, osx 10.5.7 i windowsa 7, a Disk Utility jak odkrylem nie ma opcji skopiowania calego dysku, tylko jednej partycji. Wiec kopia bedzie, ze tak powiem, niezbyt wygodna w uzyciu ( a tak dokladniej, to bezuzyteczna).
Wiec jedyne co zostaje, to uzycie komendy dd. Poniewaz mam przykre doswiadczenie z ta komenda, to paranoicznie troche sie zapytam, jak sformułować ten rozkaz.
Aktualnie to wyglada to tak =
Kod:
dd if=/dev/disk0 of=/dev/disk1

Wiec pierwsze pytanie, bo nie moge znalesc na google, czy wykorzystac /dev/disk0 czy /dev/rdisk0 (najlepsze co znalazlem, ale nie rozumiem wyjasnienia podanego, to to -
Kod:
http://www.macosxhints.com/comment.php?mode=view&cid=53380
), i czym sie roznia te 2 rzeczy?
I Drugie pytanie - co ustawic jako block size? zostawic ta komende jak jest, czy dac bs=512? count zostawic w spokoju czy wyliczyc ta wartosc?[/quote]

Linki zewnętrzne podajemy w formie code - proszę przeczytać regulamin forum!

314TeR 
Administrator

Wysłany: 2010-06-16, 00:15   

Zamiast dd są wygodniejsze rozwiązania dla OS X.

Do klonowania lub tworzenia obrazu z zainstalowanego systemu użyj:
OS X - Carbon Copy Clonner
Win7 - WinClone

Oba programy z powodzeniem używam od paru lat na haMac'ach i maczkach i świetnie się sprawdzają.
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh
| Piszę poprawnie po polsku!
| Nie udzielam konsultacji na PW

Netaro

Wysłany: 2010-06-19, 19:39   

314TeR napisał/a:
Zamiast dd są wygodniejsze rozwiązania dla OS X.

Do klonowania lub tworzenia obrazu z zainstalowanego systemu użyj:
OS X - Carbon Copy Clonner
Win7 - WinClone

Oba programy z powodzeniem używam od paru lat na haMac'ach i maczkach i świetnie się sprawdzają.

Sprobowałem CCC, I o ile partycja z makiem została ładnie zgrana, to jednak nie obsluguje NTFS'a. :(. Co jest u mnie o tyle problemem, ze idzie to u mnie tak, najpierw odpala sie bootloader windy w ktorym mozna odpalic chameleona, wiec troche mi sie to rozwiazanie sypie.

dd jak przed chwila odkrylem nie obsluguje wogole NTFS'a, co wywołało u mnie zdziwienie, bo podajac if i of jako /dev/urzadzenie powinno chyba skopiowac bit po bicie z dysku na dysk, a jednak nie. I jeszcze osiagnalem rekord w nagrzaniu dysku (56 stopni, a ze ostatnio coraz czesciej widze duze liczby na kontrolce temperatury to troche sie boje, i wymusza troche na mnie pospiech w tej materii). :/

Odpalilem clonezilla, I wszystko wyglada ladnie, skladnie, ale nagle zaczal wyrzucac bledy dostepu do dysku zewnetrznego, co jest o tyle dziwne, ze kompletnie nie ma z nim problemow, wiec bede musial sie pobawic.

Nie testowalem/ukradlem jeszcze zadnych komercyjnych rozwiazan jak np norton ghost (zreszta nie wiem jakie z tych programow obsluguja HFS+), wiec w takim razie zostawie to w ostatecznosci. A w tymczasie pytanie - jakies jeszcze, darmowe najlepiej rozwiazania do zrobienia idealnej kopii calego dysku?

314TeR 
Administrator

Wysłany: 2010-06-21, 15:33   

Netaro, już napisałem wyżej:
OS X z hfs+ - CCC
Win7 + ntfs - WinClone.
O ile mi wiadomo, to poza dd nie ma programu który zrobi Ci idealną kopię 1:1 takiego dysku, ale jak znajdziesz to napisz...
BTW dd musi Ci działać, jeśli nie to napisz jaki komunikat Ci wywala. dd nie obchodzi jaką partycję masz, on zwyczajnie kopiuje dane raw z dysku bit po bicie, nie analizuje struktury danych. Jak masz Bad Sectory to je też skopiuje.

PS Sprawdź ten dysk za pomocą jakiegoś porządnego narzędzia S.M.A.R.T. może te objawy są efektem padania dysku i spróbuj zmienić lokalizację HDD w obudowie 56 stopni to zdecydowanie granica działania, a realnie nie powinno się przekraczać 50 stopni.
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh
| Piszę poprawnie po polsku!
| Nie udzielam konsultacji na PW

demiurg

Wysłany: 2010-12-15, 17:34   

Mam na jednym dysku OSx86 + XP + Ubuntu 10.4 oraz Ubuntu 9.10

Dysk bez problemu sklonowałem programem Clonezilla i wszystkie systemy na nowo ruszyły z nowe dysku,
nie klonowałem jednak dysku jako dysk tylko jako zbiór partycji
są błędy przy próbie kopiowania np partycji swap linuxa ale jest to bez znaczenia

odsyłam do poradnika :
Kod:
 http://forum.dobreprogramy.pl/tworzenie-partycji-recovery-przy-pomocy-clonezilla-partimage-t344650.html

Odpowiedz do tematu