Wysłany: 2011-07-07, 17:46 10.6.7 + ASUS EAH5750 -> jak uruchomić tą grafikę?
Witam,
po dwóch dniach męki udało mi się postawić 10.6.7 na nastepującej konfiguracji:
płyta główna: ASRock Z68 Extreme4
procesor: Intel Core i7-2600, 3.40GHz, 8MB, LGA1155, 32nm, 95W
zintegrowany dźwięk: 7.1 CH HD Audio with Content Protection (Realtek ALC892 Audio Codec)
grafika: ASUS EAH5750 Radeon HD5750 1GB DDR5 (128bit),2xDVI/HDMI, PCI-E
pamięć: Crucial 4GB, 1333MHz, DDR3, NON-ECC, CL9 DIMM x2 => 8 GB
dysk: WD Caviar Black,1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache 4,2 mS
nagrywarka: Samsung DVD 22x SATA
...sposób opisałam w swoim poprzednim wątku w dziale "płyty główne"
Niestety to chyba tylko wstępny sukces bo teraz czeka mnie batalia z grafiką.
W tym momencie mam tylko rozdzielczość 1024x768 i system nie identyfikuje mojej karty graficznej, znalazłam informację że przy karcie tego typu trzeba dopisać DevID do ATI5000Controller.kext. Niestety po dopisaniu i zabootowaniu z hd po szarym tle z jabłkiem ekran zrobił się czarny. Po restarcie wciąż to samo, po próbie zabootowania z iBoot Legacy KP i brak możliwości dostania się do systemu (próbowałam tez safe mode). Ostatecznie wyciągnęłam dysk i na innym komputerze zmodyfikowałam info.plist z ATI5000Controller.kext do stanu sprzed dopisania DevID. System wstał i teraz nie wiem jak mam sprawić żeby karta graficzna zadziałała :(
do uruchomienia kart ati potrzebny jest bodaj graphics enabler z chameleona rc5 r700+ (z modem kabyla) albo jakiś ATYInit. Sama modyfikacja info.plist kexta nie wystarczy.
Poza tym możesz mieć cyrk z grafa SandyBridge...
_________________ Snow Leopard 10.6.8 Retail on Lenovo ThinkPad R61i 8932-FDG - This one is resting in peace now.
Lenovo ThinkPad Edge E420s 4401-6YG | Core i5-2430M | HM65 | Intel HD 3000 | Conexant CX20590 | Realtek RTL8111/8168B | Intel Centrino 1000 Nie licz na prywatne konsultacje via PW/GG! | Piszę poprawnie po polsku! | Precz z dystrybucjami na vanilliowym sprzęcie! ~Hack 'em all!~
i ponieważ jestem właściwie wciąż zielonym jabłkowiczem to zadam pytanie czy nie moge teraz zmienić tego bootlodera na chameleona? Albo inaczej pewnie mogę tylko czy to oznacza że będę musiała jednak postawić system przy jego użyciu zamiast Chimery co oczywiście wiążę się z prawdopodobnie z męką od nowa.
Janek napisał Chameleon Wizarda - nie wiem czemu się katować jakimiś wynalazkami, jak ma się pod ręką najlepsze i najprostsze narzędzie do instalacji owego. Nowe chameleon'y mają już zintegrowane rozwiązania Kabyla dla ATI.
...hmm, niezbyt to pocieszające, proponujesz jakieś konkretne rozwiązanie?
Albo inaczej pewnie mogę tylko czy to oznacza że będę musiała jednak postawić system przy jego użyciu zamiast Chimery co oczywiście wiążę się z prawdopodobnie z męką od nowa.
Polecam tworzenie obrazu dysku po instalacji systemu. Dzięki temu gdy coś popsujesz i jedynym wyjściem jest reinstall, przywrócenie trwa 15 minut, a nie 30-60.
Też jestem posiadaczem w/w karty i nie mogę jej uruchomić. Tutaj pokrótce pisząc jak to u mnie wygląda:
1. korzystając z iBOOT bootuje Snow Leoparda. Normalnie się instaluje i po restarcie wstaje (z drobną pomocą iBOOT)
2. włączam Multibeast i update do 10.6.8. Po instalacji uaktualnienie instaluje przy pomocy kext helper Ati500controller (ze zmodyfikowanym device-id), AtiFrambuffer, Atisupport oraz ATY_init
3. potem z poziomu multibeast instaluje easyDST (Chameleon 1.4) oraz ustawiam boot na 32 bit i GraphicsEnabler=yes. Restartuje system
4. system nie wstaje (kernel panick)
I tu potrzebuje pomocy doświadczonych użytkowników:
-czy może lepiej użyć Chameleon 2.0?
-czy GraphicsEnabler powinno być ustawione na 'no'?
-czy może zamiast multibeast użyć innego narzędzia (propozycje)?
-czy ja już sam nie wiem, jestem zielony w te klocki.
1. korzystając z iBOOT bootuje Snow Leoparda. Normalnie się instaluje i po restarcie wstaje (z drobną pomocą iBOOT)
2. włączam Multibeast i update do 10.6.8. Po instalacji uaktualnienie instaluje przy pomocy kext helper Ati500controller (ze zmodyfikowanym device-id), AtiFrambuffer, Atisupport oraz ATY_init
3. potem z poziomu multibeast instaluje easyDST (Chameleon 1.4) oraz ustawiam boot na 32 bit i GraphicsEnabler=yes. Restartuje system
4. system nie wstaje (kernel panick)
Chyba pomyliłeś forum... reklamacje do działania w/w wynalazków należy pisać na forum autora tego ustrojstwa.
Postaw Retail'a bez używania żadnych multi... to możemy powrócić do tematu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.