Mam dokładnie ten sam problem na 4850. Boot z płytek EmpireOS i innych z których wcześniej system działał (co prawda bez dźwięku) teraz daje taki sam efekt co start z dysku. Po ekranie ładowania wszystko gaśnie ale widać po pracy dysku i karty muzycznej, że system działa tylko nie wyświetla obrazu.
Przed update'em wszystko działało świetnie.
Przypomniałem sobie o tym, że przed awarią zainstalowałem w systemie program do zdalnej administracji logmein.com, więc odpaliłem na moim kompie "niewidomego macos'a" i na innym komputerze zalogowałem się do niego.
System działa ale coś się zmieniło - rozdzielczość zmieniła się na jakąś 1280:960 i ogólnie w preferencje/ekran pojawiło się kilka rozdzielczości do wyboru ale wszystkie 4:3 kiedy mój monitor ma 16:10 1920x1200.
Monitor jest podłączony przez DVI i tak wcześniej działał.
Wcześniej natywna rozdzielczość monitora została wykryta automatycznie. Teraz wygląda na to, że jakiś sterownik przestał działać i brak jest komunikacji między monitorem.
Na wszelki wypadek poprawiłem wszystkie uprawnienie dla plików w /Extra/ ale nie dało to żadnego efektu.
W każdym razie mam dostęp do "działającego" systemu i mogę coś na nim zrobić - tylko co?
P.S.
Proszę adminów o nie usuwanie mojego postu. Wydaje mi się, że wnosi on jakieś nowe informacje co do poruszanego problemu.
Pomógł: 193 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 3691 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-04-28, 14:17
Czego nie rozumiesz w regulaminie ?? Czy 4870 to 4850 ?! Wlasnie że nic nie wnosi bo to 2 różne karty ! Zaraz z tematu o 4870 zrobi się temat o 4850. Jak ludzie mają potem cokolwiek znaleźć na forum !! To naprawdę nie jest upierdliwość ! 2 razy usuwałem, dostałeś warna a do regulaminu i tak nie zajrzałeś !
Robie to co Ty powinienies zrobić - tworze nowy temat ! Następnym razem bede kasował i dawał warny aż do bana. Przykro mi.
Ok, ok już spokojnie. Sorki nie chciałem robić bałaganu.
Dla mnie po prostu 4870, 4850 czy 4800 to 4xxx - seria kart, która ma jeden i tan sam sterownik dlatego najpewniej problem który zaistniał dotyczy wszystkich kart ATI HD z serii 4000 i rozwiązanie problemu karty ATI 4870 będzie rozwiązaniem dla ATI 4850.
4870 i 4850 to diametralnie dwie różne karty dla OS X.
4870 występuje jako opcja w Mac Pro i jest to klasyczna wersja desktop, to 4850 w makach jest w wersji mobilnej i nie bardzo przypomina analogiczną 4850 z desktopów PC. Do tego dochodzą różnice z BIOS, innymi typami wyjść itp itd...
Ale do rzeczy... o ile 4870 w wersjach 2xDVI działają jak marzenie, to 4850 wymaga spełnienia dwóch warunków:
1. od 10.6.3 znów wymaga wetknięcia niepodłączonej przejściówki DVI->VGA w drugi pusty port DVI
2. Dodania Device ID do kexta od ATI lub dorzucenia raz a porządnie legacyATI do /Extra.
W zasadzie nic dodać nic ująć...
W Leopardzie od 10.5.6 do 10.5.8 przejściówka dla 4850 jest konieczna, w Snow 10.6 do 10.6.2 przejściówka nie była potrzebna, w 10.6.3 obowiązkowo.
W przeciwnym razie czarny ekran, monitor wyłączony.
Z góry przepraszam za post'a ale nie wiem w jaki inny sposób zwrócić uwagę na mój problem z kartą graficzną.
Prosiłbym zerknąć raz jeszcze na ten temat http://forum.osx86.org.pl...date-vt1747.htm ... może wam przyjdzie do głowy jak mogę się z nim uporać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.