Lechu, A której wersji chameleon'a używasz? Próbowałeś podmienić ją np na AsereBLN'a 1.19:
Kod:
http://efixusers.com/showthread.php?t=644
Jeśli nie zadziała GraphicsEnabler z tej wersji, to w linku który dostałeś jest opisane jak należy załadować rom, a poniżej cytat:
Cytat:
ATI and nVidia Video-ROM-Files must be renamed to <vendorid>_<deviceid>.rom and must be put into the Extra folder. vendorid and deviceid as 4-digit hex values without a leading 0x. For instance, a nVidia 9400 GT (55nm) has the vendorid "0x10DE" and the deviceid "0x0641", so the filename must be "10de_0641.rom". To enable nVidia VGA BIOS File Loading use: UseNvidiaROM=Yes in com.apple.Boot.plist. To enable ATI VGA BIOS File Loading use: UseAtiROM=Yes in com.apple.Boot.plist.
Czy AsereBLN'a 1.19 należy skompilować przed zainstalowaniem? Ewentualnie czy jest już dostępny w formie paczuszki do zainstalowania, bo szczerze powiedziawszy nie wiem jak to zrobić....
Masz już zainstalowanego chameleon'a... więc wystarczy że podmienisz sam plik boot w root partycji systemowej. Generalnie sprowadza się to do następujących czynności:
odpalasz konsolę, przechodzisz do folderu gdzie wypakowałeś nowego chameleon'a i wydajesz takie polecenia w konsoli:
Niestety nic nie pomogło gdzie mogę szukać bios'a do swojej konkretnie karty?
Do swojej konkretnie... to masz w kości... Ale nie o to chodzi... Spróbuj z którymś z w/w co ci podlinkowałem do postu. Chodzi że z oryginałem nie działa, może zaskoczy z "kompatybilnym".
To mi się osobiście skończyły pomysły... poza spróbowaniem postawienia od zera OS X'a na innym hdd i sprawdzenia jak zadziała po zaktualizowaniu do 10.6.3... Mało prawdopodobne, ale warto by wykluczyć problem błędnej aktualizacji.
Może jeszcze spróbuj zainstalować wprost z nośnika 10.6.3.
Jeżeli i to nie da spodziewanych rezultatów to zawsze możesz spróbować przebrnąć przez ten wątek.
To mi się osobiście skończyły pomysły... poza spróbowaniem postawienia od zera OS X'a na innym hdd i sprawdzenia jak zadziała po zaktualizowaniu do 10.6.3... Mało prawdopodobne, ale warto by wykluczyć problem błędnej aktualizacji.
Robię to cały czas...
zet120 napisał/a:
Może jeszcze spróbuj zainstalować wprost z nośnika 10.6.3.
Jeżeli i to nie da spodziewanych rezultatów to zawsze możesz spróbować przebrnąć przez ten wątek.
Jest mały problem... Nie znam kompletnie rosyjskiego a google nie chce mi tego przetłumaczyć...
Chciałem o to zapytać na
Kod:
http://www.insanelymac.com/forum/
ale nie mogę założyć nowego tematu, może ktoś z Was zrobi to w moim imieniu
Właśnie poddałeś mi nowy pomysł... W tym wątku na pierwszej stronie są 3 pliczki... przykład fix'u do DSDT, oraz specjalny programik do wyciągania danych z romu własnej vga i wstawiania potem tych informacji w własny fix DSDT. Może to by zadziałało. Brzmi groźnie, ale jest do przejścia...
1. Pod windows musisz wyciągnąć BIOS z VGA
2. pod windows używasz rom_dsdt_converter.exe
3. Wyjęte dane wstawiasz do fix'y dla DSDT.
4. Kompilujesz nowe własne DSDT, wyłączasz GraphicsEnabler, restart i patrzysz czy nie wybuchnie.
dwa pytania... gdzie znajdę BIOS'a swojej karty graficznej u mnie na kompie, bo są co prawdę w internecie, ale wolałbym mieć pewność że to BIOS konkretnie pod moją kartę
314TeR napisał/a:
wyłączasz GraphicsEnabler
to znaczy kasuję wpis GraphicsEnabler czy GraphicsEnabler=NO
Dobra:
1. Wyciągnąłem BIOS VGA
2. Użyłem rom_dsdt_converter.exe
3. Nie znalazłem sekwencji w DSDT gdzie mógłbym wstawić tego FIXa :( dodam że to DSDT nie jest wygenerowane przeze mnie lecz pochodzi z
Kod:
http://puru.se
mógłby ktoś na to rzucić okiem? Załączam moje DSDT, efekt pracy rom_dsdt_converter.exe oraz mój BIOS.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.