Witam,
ja mam takie pytanko, jestem posiadaczem Gigabyte HD6850 i nie wiem czy karta jest dobrze odpalona. Uruchamianie systemu z GraphicsEnablerem skutkowało czarnym ekranem od razu po zniknięciu konsoli(uruchamiam verbose).
Tak więc Grafika bez instalowania niczego niby działa(lustrzane odbicia przezroczystość itd. jest) ale pytam ponieważ mam steam i gra mi nie chce ruszyć. Oprócz tego gdzieś przeczytałem że niby HD6850 od 10.6.7 są obsługiwane bez niczego, ale tylko chce się upewnić. Profil systemu pokazuje w grafice różne dziwne rzeczy:
Znalazłem kogoś z HD6870 i miał tak samo.
Z góry dzięki za info
PS. Niby znalazłem jakiś kext dla HD6xxx ale poco śmiecić system następnym kextem jeśli haMac może obsłużyć grafikę natywnie i może nawet z lepszą wydajnością
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2012-01-23, 15:46
Jak odpalasz system bez GraphicsEnabler to na bank wywala się Geekbench, Odtwarzacz DVD itp. Dlatego trzeba odpalić GraphicsEnabler. Najnowszy chameleon 1806 ma obsługę 6850 (devid 1002 6739), devid jest także w kextach systemowych.
Obowiązkowo zaktulizuj system do 10.6.8 v1.1 jeśli masz coś starszego od 10.6.8.
PS: tą grafikę obsługuje chameleon od wersji r1657 jeśli masz starszą to ni eodpali ona 6850.
Samo włączenie graphicsEnablera wystarczy czy jeszcze coś muszę zrobić (wgrać/usunąć jakiś kext, przerobić coś w panelu sterowania itd.?)
EDIT.
To org.chameleon.boot.plist po przeróbkach które chce wprowadzić.
EDIT2.
Uruchomienie z GraphicsEnablerem=po zniknięciu konsoli zamiast pulpitu mam VGA NO SIGNAL. Tyle w temacie -.- Zaraz nie wyrobie
EDIT3.
Nowe znalezisko:
Tylko czy jeśli ustawie tę parametry i nie zadziałają, to czy będę mógł jakoś odpalić system na starych ustawieniach?
[ Dodano: 2012-01-23, 17:09 ]
Dorwałem taką paczkę ale kto wie jak to zainstalować D: Żadnego readme ani nic:
[ Dodano: 2012-01-23, 17:45 ]
Poczytałem jak wykryć QE/CI na SL i potrzeba przezroczysty pasek, a ja taki mam, więc może coś innego jest przyczyną nieprawidłowego działania m.in DVD playera, skype czy gier na source(CS:S,GMod)
EDIT 4.
Wgrałem z tej paczki AtiControllerHD6xxx, ATIFramebuffer i ATISupport, w profilu systemu bez zmian, jedyne co to teraz jabłuszko jest w 1920x1080 (oraz chameleon) i przejście od tego niebieskiego tła do pulpitu jest płynniejsze(ale użycie graphicsEnablera nadal wyłącza monitor, być może sygnał jest wysyłany na 2 gniazdo, ale tam jest wtyczka też DVI ale nie ma takich 4 dodatkowych pinów, więc wtyczka od monitora nie pasuje).
_________________ OSX 10.6.8|Phenom II x4 955 3.2 Ghz|Gigabyte GA-870A-UD3 USB3|4 GB 1333 Mhz|Gigabyte Radeon HD6850-podobno idealny do haMaca ale u mnie oczywiście nie działa xd|Dźwięk na USB-VoodooHDA mnie nie lubi :< |Windows 7 HP 64bit
System działa, słychać jak się wczytuje skype, adium, tylko że nie ma obrazu, bo jest na 2 porcie pewnie, a na nim jest inna wtyczka(zaraz zrobię zdjęcie, to zobaczysz, one się różnią tylko 4 pinami).
Ostatnio zmieniony przez wiciu15 2012-01-23, 20:10, w całości zmieniany 2 razy
EDIT.
Znalazłem gdzieś że wystarczy Dać AtiConfig=Duckweed lub Bulrushes oraz Atiports=4 lub 3 ale mi nie działało nawet na 2 ani 1. Może da się w kexcie lub framebufferze ustawić domyślny port (teoretycznie są 4 bo jeszcze 2 HDMI- może na nich jest sygnał). Albo w ogóle wywalić te 3 kexty z tej niewiadomojakiej paczki D:
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2012-01-23, 22:02
Wywal cały szajs jaki doinstalowałeś. Jak jesteś na samym początku to lepiej postaw od zera jeśli nie masz kopii kextów. Wpakuj AtiConfig=Duckweed lub Bulrushes oraz Atiports=4 lub 3 i powinno działać, w najgorszym wypadku czeka Cie edycja framebuffera.
PS:
Kod:
what doesnt work:
second dvi port
dvi->vga adapter on upper dvi port, for vga displays you will need active mdp->vga
Załatw sobie kabel DVI-I (najlepiej dual link i będzie z bani) bo obecnie masz najsłabszy DVI-A tylko z przesyłem analogowym! Podejrzewam, że to jest problem ! Działać ma górne DVI (to z czterema pinami koło "krzyża")
Tyle że monitor mam na VGA, więc jestem skazany na przejściówkę. A ona jest cały czas w górnym porcie
Jeśli chodzi o instalację od zera, na prawdę nie chce mi się znowu, 2 razy to przechodziłem D: Może i mam już ogarnięte co i jak ale czas, czas i jeszcze raz czas
Wysłany: 2012-01-23, 22:18
Z moniem na DSub możesz mieć problemy Skołuj przejściówkę DVI z innym układem pinów, możesz też w drugie DVI włożyć samą przejściówkę (takie zabiegi stosowało się dla 4850/4870)
Tylko własnie ta przejściówka nie pasuje do 2 portu, bo nie ma tych 4 śmiesznych pinów wokół krzyża
Co do innej przejściówki poszukam jakiejś bez tych pinów wokół, i dam ekran na 2 wejście na którym prawdopodobnie będzie sygnał.
A jeśli tam go nie będzie przetestuje na TV wyjście HDMI (kabel dostałem razem z kartą ^^ )
Co do wywalenia syfu co poinstalowałem, to tu baaardzo dziwna sprawa. Zainstalowałem kext wizardem do Exra/Extensions
Potem je usunąłem lecz nadal takie pliki są w S/L/E i w dodatku na liście załadowanych kextów. A nie wiem czy je z S/L/E wywalać bo może te są orginalne i i je jakoś "pobudziłem" do działania. W mkext'ie w Extra ich nie ma, i tu akurat jest dobrze.
EDIT.
System był tak zamulony że w końcu się wkurzyłem i zrobiłem format. Dźwięk nadal trzeszczy a GraphicsEnabler nadal nie działa ale system przynajmniej jest czysty
Co do przejściówki, gościu w sklepie powiedział że nigdy nie spotkał się z przejściówką bez tych 4 pinów D: Mówił że w kablach DVI to normalka ale przy przejściówce D:
EDIT2.
No nie wiem kurcze jakaś zamiana w DSDT czy coś no proszę, na prawdę nikt nie wie o co chodzi? To tylko samo zamienienie portów miejscami, sam bym to zrobił tylko nie wiem gdzie i jak.
_________________ OSX 10.6.8|Phenom II x4 955 3.2 Ghz|Gigabyte GA-870A-UD3 USB3|4 GB 1333 Mhz|Gigabyte Radeon HD6850-podobno idealny do haMaca ale u mnie oczywiście nie działa xd|Dźwięk na USB-VoodooHDA mnie nie lubi :< |Windows 7 HP 64bit
Powróciłem na maca, i problem pozostał, znalazłem na tonymacx86 temat właśnie o Gigabyte HD6850 ale żadne framebuffery tam podane nie działają.
Gość podał jakiś przerobiony ATI6000controller.kext ale jakoś mnie nie przekonuje jego instalacja, nie daj boże nie będzie pasować (co nie jest wykluczone, na moim kompie wszystko jest możliwe) to nie odzyskam systemu i lipa :(
Napisałem do MietasaSR żeby przerobił framebuffer, zobaczymy co się da zrobić
[ Dodano: 2012-05-14, 21:47 ]
W akcie desperacji zainstalowałem nawet Chimerę, ale też nie rusza, różne framebuffery, darkwake, npci nic nie działa :<
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.