Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4241 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-02-24, 17:50 [ATI] Mobilny 5650 z obsługą QE/CI
Natrafiłem na temat w pełni odpalonego Radeona 5650 tylko dla laptopów Acer 4745g, 4820t oraz 5740.
Jeżeli ktoś takiego posiada w linku garstka informacji i zdjęć. Nie wiem ile w tym prawdy oraz czy to nie jest fake !
Wreszcie ktoś poruszyłem ten temat po polsku Wertuję na Insanelymac i tym chińskim forum informacje o odpaleniu 5650m wraz z QE/Ci, po ang rozumiem, jednak google translator nie jest idealny do tłumaczenia chińskie, choć zawsze to coś.
Posiadam Packard Bell LJ75(i5, 5650m) - jest to laptop Acera, który wykupił Packarda jakiś czas temu. Wg moich informacji podzespoły te same, tylko obudowa inna. Próbowałem tej metody, jednak bez skutku. Myślę, że to z powodu braku odpowiedniej wiedzy.
@witucha0
Mógłbyś podać sposób na odpalenie 5650m, jeśli karta nie ma LVDS?
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4241 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-02-25, 15:22
To nie wystarczy ! Trzeba wybrać przez com.apple.Boot.plist framebuffer Nomascus ponadto trzeba dodać DevID swojej karty do ATI5000Controller.kext lub zrobić LegacyATI5000Controller.kext żeby nie edytować kextów systemowych.
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-25, 16:14
zapsu napisał/a:
com.apple.Boot.plist - ten plik edytuje w oryginalnej lokalizacji, czy zapisuje(po edycji) w /Extra?
W Extra
zapsu napisał/a:
trzeba dodać DevID swojej karty do ATI5000Controller.kext - gdzie znajdę jakąś pomoc do tego fragmentu?
Kext to folder (prawy klik i Show package contents) - w środku masz Contents, a tam znajdź info.plist - to właśnie plik, który edytujesz.
Tam są wpisane różne DeviceID (google Twoim przyjacielem) i to listy trzeba dopisać jeszcze swój i zapisać plik.
zapsu napisał/a:
LegacyATI5000Controller.kext żeby nie edytować kextów systemowych - lub tego?
Legacy kext zawiera w sobie tylko sam info.plist. Modyfikujesz go jak wyżej, a kexta instalujesz w Extra. Wtedy w S/L/E masz kexta w wersji niezmodyfikowanej.
zapsu napisał/a:
Jakie kexty muszę mieć w /Extra? Wszystkie co wgrywa aktualizacja?
Aktualizacja niczego do Extra nie wgrywa. Tam wszystko robisz ręcznie - ma być tam odpowiedni zestaw do Twojej konfiguracji -> opisy masz w tutkach o instalacji Snow Leo Retail.
zapsu napisał/a:
Podczas wgrywania usunąłem wszystko co miało w nazwie ATI, by system się uruchomił.
Skasowałeś sterowniki, więc trudno by one teraz działały.
Zacznij od reinstalacji systemu.
Jako, że instalacja zawsze mi dużo zabierała zrobiłem obraz partycji i w razie niepowodzenia instalacji kaxtów i braku możliwości(bądź umiejętności) uruchomienia systemu przywracam partycję.
Obraz jaki mam to Snow Leo 10.6.4 wraz z Chameleonem r700.
Oto co zrobiłem aby działała grafika:
- edytowałem com.apple.Boot.plist i wrzuciłem do /Extra. Dodałem do niego
Hmmm - a wiecie może jak sprawdzić (najlepiej pod windows), czy rzeczywiście LVDS jest używane w laptopie? Bo żeby dostać się do hdd to muszę się zbyt dużo bawić... a nie będę formatował partycji, żeby sprawdzić :P
Wgrałem ręcznie kexty po dokonaniu wszystich zmian, które kazaliście zrobić.
Kexty to nie wszystko, do kart są jeszcze frameworki i parę stuff'u... nie wystarczy wrzucić jeden kext dołączony do postu... aby wszystko miało szansę zadziałać to musisz mieć system w wersji co najmniej 10.6.5...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.