Wysłany: 2011-09-30, 09:55 Ati Radeon x1950 pro, Problem z myszką, bo stoi w miejscu
Witam,
Od razu się przyznaję, że jestem osobą dość świeżą
Zainstalowałem OSX Retail 10.6.8 za pomocą BootCD. Przez proces instalacji musiałem przejść po omacku, tzn ze kursor myszki utknął w górnym lewym rogu, ale jego "duch" dalej żył (myszka działała, ale bez kursora). Nie instalowałem jeszcze nic, żadnych kextów, programów, bootloaderów, bo chce najpierw naprawić problem z myszka. Z czym może być problem?
Specyfikacja:
Asus P5B
C2D e6300 @ 1,87GHz (SSE2,3)
ICH8R
Ati Radeon x1950 pro
dysk sata
napęd dvd ide
myszka + klawiatura bezprzewodowa na USB - Tracer
Mam tez problem z zainstalowaniem Chameleona. To znaczy, jak otwieram Chameleon Wizard, wybieram folder z plyty z bootloaderem i klikam install. Pozniej chcialbym zedytowac org.Chameleon.boot.plist. Wchodze w zakladke i na starcje pojawia mi sie informacja ze tego *.plist nie znaleziono. O co chodzi?
A i jeszcze dodam, że aby mi sie uruchomił instalator, a poźniej ponownie system, to przed wybraniem dysku z Macintoshem w unibootx musze wpisac GraphicsEnabler=No, bo inaczej zacina się z komunikatem "Memory allocation error!"
a mógłbyś mi to skrócić i powiedzieć co i jak zrobić, bo nie bardzo tam rozumiem ;/
@edit
mam jeszcze x550 troche starszą, może z nią będzie mniej problemów, hm?
A jak nie to jaką kartę preferujesz ? W miarę tanią i bezproblemową dla snowa.
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-09-30, 15:20
Jeśli chcesz odpalić to co masz na pokładzie, to niestety musisz zrozumieć, co tam jest.
Jeśli utkniesz w którymś punkcie, to napisz gdzie konkretnie.
To co jest po angielsku raczej jest proste - ew. użyj google translate.
Obsługa terminala jest opisana tu:
http://forum.osx86.org.pl...acych-vt555.htm
Wspomniany 0xED, to hex-edytor:
Kod:
http://www.suavetech.com/0xed/0xed.html
Ownership, to sprawa właściciela / uprawnień - opisane w tutku o terminalu (komendy chown chmod).
Wspomniany w tekście edytor "vi" to rzecz analogiczna jak wymienioy w tutku "nano". Plik do edycji otwierasz np tak:
Kod:
sudo nano nazwa_pliku
Co do zmiany karty, to chodzi o wymianę na nowszą, a nie starszą
Najtańsza bezproblemowa, to widoczny w mojej stopcje GF 8400GS. Wydajność jest bardzo słaba, ale tak naprawdę, dopóki nie grasz w gry, nie tworzysz animacji 3D, to w niczym to nie przeszkadza.
Ciut droższa ale lepsza opcja to 9400GT lub 9600GT. Wydajność też nie powala (choć 8400GS bije na głowę), ale jest wsparcie sprzętowe dla kodowania H.264 i były to modele montowane w maczkach = mniej potencjalnych problemów.
Inne karty NVidia 8xxx i 9xxx też będą działać ok.
Karty w 100% godne polecenia pod każdym względem to ATI 4870, 5770, 6850, 6870... Ceny niestety zdecydowanie wyższe, ale jeśli możesz sobie na taki wydatek pozwolić to warto.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.