Witam,
ponieważ jest to pierwszy mój post witam wszystkich hackintoshowców i pozdrawiam.
3 słowa o sobie: Macowiec od kilkunastu lat, a od 2 dni Hackowiec także.
Otóż trapi mnie jedna niedogodność przy starcie systemów (10.5.7 i 10.6.0)
zamiast desktopu system wyświetla blue screen.
Mały workaround to uśpienie systemu lub monitora a po wake up jest OK.
Karta GTX 260 na EFI stringu. Jak się pozbyć niebieskiego? Any ajdijas?
Nic to nie zmieniło. Poprawiłem NVCAP i wrzuciłem do EFI stringu.
Na razie działa. Przy okazji podpięłem VGA do DVI poprzez przejściówkę i jakość obrazu wreszcie jest poprawna i wreszcie korzysta z profili. Czyli jednak sprawdza się info że nvidia na VGA sux.
Zobaczę jeszcze na Snow jak się sprawdzi string, na razie mam detekcję karty z Chameleona.
I zaczyna mi już brakować pomysłów na ethernet pod Snowem. :(
A tak na poważnie do jak masz błędny NVCAP to tak się dzieje... BTW NVCAP wyciągałeś z BIOS'u takim fajnym narzędziem, czy wstawiłeś wyprodukowany ręcznie/znaleziony w necie?
macicg napisał/a:
Zobaczę jeszcze na Snow jak się sprawdzi string, na razie mam detekcję karty z Chameleona.
Możesz spróbować jeszcze NVEnabler, ona ma m.in patchowanie NVCAP w locie, ale nie wiem czy jest wersja dla Snow.
macicg napisał/a:
I zaczyna mi już brakować pomysłów na ethernet pod Snowem. :(
Porównywałem NVCAP wyrwany z biosu karty i ten, który był użyty w karcie - były inne.
Więc prawdopodobnie to było przyczyną.
A z siecią idę na inny wątek...
Snowa bootuje z Chameleona, natomiast 10.5 z Boot Think, ponieważ ten widzi mi dysk Windozowy podpięty pod ATA. Kontroler jest dość egzotyczny i nie zmusiłem go do działania żadnym kextem. Ale to temat na inny wątek
Otóż, Chameleon w opcji Graphic Enabler sobie nie radził z nvcapem i efektem był blue screen of death. Teraz popdpięłem poprawny efi string do boot.plist i działa OK.
Poza tym mogę potwierdzić: WEJŚCIE VGA NA NVIDII JEST CH....WE, OBRAZ JEST DO D....
Przejściówka DVI->VGA za 8 PLN ratuje sytuację.
Tak na prawdę sprawdzę poprawność nvcap, gdy przyjedzie nowy monitor i spróbuję podpiąć dwa pod kartę, jeden wyjście DVI, drugi HDMI poprzez przejściówkę HDMI -> DVI. Docelowo system ma chodzić na dwóch monitorach DVI.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.