Witam, aktualnie siedze dniami i nocami przy dsdt... i postanowilem ze w koncu kurde musi mi sie udac dodanie grafiki do dsdt. Po kilku probach poddalem sie w IOREG Explorer znalazlem adres mojej grafiki jest to PCI0@0 wiec w ACPI Patcher wybieram PCI O bez PEGP bo nie mam tego wpisu i GFX DSDT... wybieram poprawna grafike oraz ilosc pamieci, co o ile wiem nie ma znaczenia. Niestety grafika dalej bez EFI Stringu nie wstaje na samym dsdt... jakis pomysl?
To zależy co dla kogo jest celem... Tu jest celem uruchomienie VGA tak aby Mac OS X myślał że ma do czynienia z oryginalnym sprzętem. Wszystkie metody sprowadzają się do "wstrzyknięcia" informacji w sposób zrozumiały dla kernela i kextów o sprzęcie jaki posiadamy... Pierwszą metodą było wstrzykiwanie przez kexty jak NVkush, Natit etc, potem netkas dodał do swojego PC_EFI możliwość podawanie przez Fake_EFI tej samej informacji jaką podawał kext, efekt ten sam a już brak konieczności posiadania kexta, ale nadal trzeba mieć wpis w odpowiednim miejscu. Wpis w DSDT eliminuje ten ostatni etap, bo informację tę przenosi się do tabel ACPI, a to pozwala praktycznie się uniezależnić od wersji systemu (Mac OS X) i od ewentualnej konieczności modyfikacji.
Reasumując poprawnie przygotowane DSDT potrafi rozwiązać wiele problemów z uruchomieniem sprzętu, ale też nie jest panaceum na wszystko. Czasami jakiś sprzęt jest zwyczajnie nie kompatybilny i nic na to nie poradzimy...
Dzięki za wyjaśnienie. Jeśli chodzi o mnie to mi śmiga system bez używania patcha DSDT. Teraz doszła karta i w końcu jest jak trzeba czyli jest miodzio
Czasami jakiś sprzęt jest zwyczajnie nie kompatybilny i nic na to nie poradzimy...
dlatego jak kupuje ostatnio czesci do kompa to patrze aby był on kompatybilny z osx86 i nie było problemów ze sterami itp. (abo było tych problemów jak najmniej)
_________________ Retail Lion 10.7.2 64 bit - Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111C/D (outof box)|GF 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne
Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481
Spoko, generuj sobie efi stringa i jest ok jesli ci to odpowiada mi nie bardzo. Ogolnie z watku zrobil sie syf... odpowiedzi nie uzyskalem, wiec moze ktos w koncu skupi sie na problemie i mi jakos pomoze.
Chce wklepac to w DSDT bo wszystko co moge w nim ujac chce ując i nie martwic sie pozniej o jakies modyfikowanie ...boot.plist tylko po prostu grafika ma dzialac od bata bez kombinacji jak reszta sprzetu.
Gdy juz ogarne wszystko co chce w dsdt to patchuje BIOS i flashuje by moj HA nie mial juz wiecej bawienia sie w szmery bajery tylko bootloader decrypt i jazda
_________________ Lion na XPC z FakeSMC, DSDT Fix. P5Q Deluxe/8800GT/C2Q (Cstates by Asus UEFI)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.