Obecnie używam sterowników (NVdarwin Installer 1. 2. 5. mpkg) i tak zastanawiam się jaka jest najlepsza metoda tej karty, jeżeli ktoś posiada wiedzę jak jajlepiej zainstalować wyżej wymienioną kartę to pardzo proszę o podzielenie się nią.
Po zastąpieniu NVdarwin.kext na NVEnabler.kext system dochodzi mniej więcej do okna logowania i ekrano robi się czarny. Jak uruchamiam system z parametrem -v to niby wykrywa kartę. Czy czeba po tej zamianie jeszcze coś gdzieś modyfikować ?, acha użyłem NVEnabler 0.1.kext.
Cache czyściłem (dokładnie tym skryptem). Na NVdarwin w sumie nie narzekam tylko dziwne bo w profilu systemu pokazuje że grafika śmiga na szynie PCIe x4 a powinna być x16.
AB76, na 100% pozbyłeś się pozostałych injectorów, poprawiłeś uprawnienia po instalacji NVEnabler?
Zmień port DVI do którego podłączyłeś monitor.
Tu jest wątek na temat NVEnabler'a, poczytaj, może znajdziesz w nim jakieś wskazówki...
Tylko nie wiem dlaczego w dalszym ciągu pokazuje szyne PCIe x4 ?
Czy na płycie masz więcej niż jeden slot PCI-E w który możesz włożyć VGA?
Jeśli tak, to najprawdopodobniej włożyłeś w port dalszy id CPU, a ten fizycznie jest złączem PCI-E x16, ale elektrycznie to tylko port PCI-E x4. Przełóż VGA do slotu bliżej CPU.
Sprawdziłem na innym systemie (Vista 64 bit), okazało się że grafika też pracuje na PCI-E x4. W BIOS-ie nie ma żadnych opcji do zmiany prędkości szyny PCI-e na tej płycie. Poszperałem troszkę w sieci i okazuje się że wiele osób ma podobny problem. Jednym słowem tem Gigabyte to niezły badziew, niestety przy zakupie mobo kierowałem się zgodnością z OSX (pomimo złych doświadczeń z tą firmą). Reasumując nie polecam zakupu produktów tejże firmy.
Sprawdziłem swoją kartę GeForce Zatac AMP 9600 GT na płycie Asus P5N-e SLI i działa najnormalniej w trybie PCI-E x16. Sprawdziłem też inną kartę GeForce 8600GT Sonic + na tejże nieszczęsnej płycie głównej (dla przypomnienia gówn.... Gigabyte EP-35 DS3L) no i jest taka sama nędza czyli śmiga na PCI-E x 4.
BIOS mam najnowszy jaki jest na stronie producenta (F6). Przyczyną jest podkręcanie procesora (mam podkręcony z 2.66 na 3.2) jak przywrócę domyślne taktowanie procesora to karta graficzna działa normalnie w trybie x16 ?!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.