Zabrałem się za uruchamianie pod Mac OS'em mojej karty graficznej, ASUS GeForce GTS 450 z 1 GB RAMu. Monitor podłączony przez DVI.
Na początku spróbowałem zainstalować sterowniki z tonymacx86 i wykorzystać GraphicsEnabler. W efekcie w profilu systemu karta została rozpoznana prawidłowo (nazwa, ilość RAMu, PCI-E x16, itd.), ale nie uzyskałem QE/CI. Wtedy spróbowałem sprawę załatwić za pomocą EFI stringa (Custom string wygenerowany w OSx86 Tools). Efekt dokładnie taki sam jak wcześniej.
No to spróbowałem zainstalować sterowniki z blokadą ściągniętą przez oswaldini z tego tematu: http://forum.osx86.org.pl...t5560.htm#49163
Efekt jest taki, że po zastosowaniu zarówno EFI stringa jak i GraphicsEnablera OS X nie chce się uruchomić, w momencie jak powinien się pokazać niebieski ekran i załadować tryb graficzny, komputer się restartuje. System mogę odpalić tylko nie próbując uruchomić karty. Macie jakiś pomysł jak tą kartę zmusić do działania?
Na temat zmiany rozdzielczości nie piszę, bo nie mam jak tego sprawdzić. Na razie mam stary monitor, gdzie max. rozdzielczość to 1024x768.
[ Dodano: 2011-09-19, 21:59 ]
Dzisiaj uruchomiłem GPU-Z i zauważyłem, że w rubryce GPU jest nazwa GF116. Z tego co wiem, GeForce GTS 450 powinien mieć GF106. Czy to błąd GPU-Z, czy faktycznie mogę mieć inny GPU i inaczej należy odpalać kartę?
W sieci o podobnej sytuacji pisali różni użytkownicy, nie tylko kart ASUSA, ale np. EVGA, MSI, Palit. Padały sugestie fabrycznego wgrania innego BIOSu.
[ Dodano: 2011-09-23, 17:37 ]
Stwierdziłem, że spróbuję w związku z taką systuacją wypróbować EFI String z własnym NVCAP, a w przyszłości może fix DSDT. Ale pojawił się problem z wyciągnięciem BIOSu. NiBiTor nie wykrywa karty pokazując wcześniej komunikat o błędzie, a nvflash podobnie (no NVIDIA card found). Czym jeszcze można odczytać BIOS?
_________________ Mac OS X 10.6.8 retail|Windows XP Professional ThinkPad T61 8896-2FG- Core 2 Duo T7300 2GHz|2GB DDR2 667MHz|GMA X3100|GM965 + ICH8-M|AD1984|AR5BXB6 a/b/g|Intel 82566MM Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.