Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-08-17, 22:10
Wgrywanie rzeczy typu Exotic Patch, to ostateczna ostateczność. Takie rozwiązania mają sens przy kartach nie wspieranych w prosty sposób - czyli przez GE. Twoja jest wspierana i to od dawna.
Nie wiem czy uda Ci się teraz odkręcić to co zrobił instalator (m.in. dlatego nie lubię takich rozwiązań).
Z nazwy tematu wnioskuję, że używasz przejściówki - pewnie DVI -> D-SUB. I moim zdaniem stąd cały problem.
Taka przejściówka nie przekazuje lub źle przekazuje dane dot. rozdzielczości ekranu. I w tym temacie można szukać rozwiązania.
Zorganizuj gdzieś monitor na DVI i sprawdź czy jest obraz. Jeśli tak, to wg mnie grzebiąc w sterownikach za wiele nie zwojujesz. Albo trzeba by kombinować by ręcznie ustawić odpowiednią rozdzielczość / odświeżanie albo może przejściówka z HDMI lub DP będzie lepsza.
Z mojego doświadczenia wynika, że port DVI w kartach ATI 4xxx 5xxx działa na domyślnym Framebufer'ze, niezależnie od konfiguracji pozostałych wyjść. Dopiero uruchomienie pozostałych, mogą czasem wymagać kombinowania -> i właśnie to, czyli uruchamianie pozostałych wyjść, opisane jest w linku z AtiFramebuffer.kext.
ps. Pamiętam, że ktoś na forum miał kartę ATI 5770 i używał monitora DVI. To było w czasach 10.6.5 i używał do jej odpalenia ATY_Init w 32bitach. Może to jest jakiś trop...
maliktomek Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 177
Wysłany: 2011-08-18, 23:41
Tak, mam przejściówkę DVI->DSUB bo na DSUB mam monitor. Jeżeli podpinam monitor DVI u kolegi to sygnał idzie tylko na HDMI - korzystając z przejściówki działa (HDMI->DVI). Raz udało mi się uruchomić OSX że działał na DVI->DSUB ze zmienionym Framebufferem. Teraz jednak to nie pomogło, widocznie wgrywając coś poprzednio - testowałem wszystko co znalazłem w sieci pomogło. Myślałem że to zasługa przerobionego ATIFramebuffer'a którego na końcu wgrałem, lecz po postawieniu OSX na nowej płycie głównej nie działa ;(.
Sygnał znów idzie tylko na HDMI. A jak wiadomo to jest sygnał cyfrowy, a ja potrzebuję analogowy, a konwerter drożej wyjdzie niż zmiana monitora. Problem jest jednak w funduszach, bo nie chciałbym zmieniać aktualnie monitora.
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-08-19, 09:44
Teraz to już trudno coś powiedzieć, bo zainstalowałeś paczkę Exotique. Tak czy inaczej, skoro udało się raz odpalić to powinno się udać i drugi raz.
Ja bym sprawdził, co dzieje się na "czysto". Jeśli faktycznie wtedy idzie na HDMI, to znaczy, że w pierwszej kolejności problem jest z framebuffer'em. Jeśli nie - czyli jest obraz na DVI - to znaczy, że problem leży gdzie indziej.
Ogólnie najpierw trzeba sprawić byś miał sygnał na DVI, a dopiero potem sprawdzać kombinacje z przejściówką.
Zawsze też można jeszcze sprawdzić HDMI->D-SUB i DP->D-SUB...
Następnie zacząłem kombinować z exotice, ale otrzymałem jedynie artefakty. Teraz ostatecznie podmieniłem Framebuffer w S/L/E co skutkuje błędem framebuffera, i nie startuje wogole do trybu graficznego.
Czekam na nowy dysk zainstaluje od nowa OSX i znów zacznę kombinować.
maliktomek Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 177
Wysłany: 2011-08-19, 16:06
Tak, sprawdzałem u kolegi DVI nie działa. Przejściówka HDMI->DVI działa aler jak do niej podepnę przejściówkę D-SUB to nie działa i to jest normalne - sygnał cyfrowy (HDMI) nie można zamienić bez konwertera cyfra-analog na sygnał D-SUB (analogowy).
[ Dodano: 2011-08-19, 16:17 ]
Czyli po kolei sprawdzać poprzez wpisywanie AtiConfig=Alopias itd??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.