Sterowniki X3100 w Leo4All śmigały z pełnym wsparciem QE/CI. Do czasu. 10.5.6 rozwalił mi QE/CI. Próbowałem kilku sposobów i nadal lipa. Wrzuciłem iDeneb 10.5.5 i on nawet bez update nic nie zmienił. No to efi string. I co? I czarno-białe poziome pasy mam. Ale za to wskaźnik myszki działa idealnie
Teraz nawet leo4all z combo update 10.5.4 wywala grafikę, a wczesniej było ok.
Ma ktoś może stery do tego działające pod 10.5.6 lub wygenerowany efi string?
_________________ 10.6.1 on: Gigabyte P35C S3 - Core 2 QUAD Q6600 - AHCI - HD2600PRO 512mb - GFX w/o qe/ci
10.5 BOX + 10.5.6 Combo on: Acer, GM965 (x3100), ICH8 10.6.1 on: Asus p6t deluxe X58, i7, GF260
Pytanko, czy na Acerze dziala wyjscie na dodatkowy monitor?
U mnie nie dziala, a raczej pojawia sie jakas kaszana, po podlaczeniu np. projektora do zewnetrznego wyjscia VGA, kursor myszki widac ale tlo jest cale pasiekane (800x600), po wyjeciu kabla VGA sytuacja wraca do normy, czyli na podstawowym ekranie wszystko doskonale widac.
_________________ MBP 13" 320 GF
Gigabyte GA-E7AUM-DS2H ,obudowa G4,2GB DDR2 800 MHz, Q8200, DVD slim USB, WiFi ASUS WL-138G,GF210 512MB - WiFi - dziala, Snow Leo Retail 10.6.8 nie dziala dzwiek, oraz zle widzi pamiec po wyzej 2 GB (wiesza sie po kilku minutach)
U mnie nie dziala, a raczej pojawia sie jakas kaszana, po podlaczeniu np. projektora do zewnetrznego wyjscia VGA, kursor myszki widac ale tlo jest cale pasiekane (800x600), po wyjeciu kabla VGA sytuacja wraca do normy, czyli na podstawowym ekranie wszystko doskonale widac.
Jak uruchomiłeś grafikę? Natit czy efi-string? Jeśli natit to przed podłączeniem zewn. monitora musisz go usunąć. Z efi-stringiem jeszcze nie próbowałem podłączać zewn. ekranu, ale według mnie powinno wszystko działać.
_________________ eMachines E730G (MBP8,2) | i5-430M | 2GB RAM DDR3 | HDD 320GB | Radeon HD5470 512MB (QE/CI @ Lion) | Atheros AR9287 | OS X 10.7.2 & Kubuntu 11.10 AMD64 & Gentoo AMD64
Modyfikuję framebuffery ATI Pisać w razie potrzeby.
Piszę poprawnie po polsku!
A mozesz dokladniej powiedziec, jak go usunac? Podlaczalem dzis inny projektor (1024x768) i sytuacja jest analogiczna, po podlaczeniu kabla VGA i wykryciu ekranow, nastepuje kaszana z widoczna strzalka.
_________________ MBP 13" 320 GF
Gigabyte GA-E7AUM-DS2H ,obudowa G4,2GB DDR2 800 MHz, Q8200, DVD slim USB, WiFi ASUS WL-138G,GF210 512MB - WiFi - dziala, Snow Leo Retail 10.6.8 nie dziala dzwiek, oraz zle widzi pamiec po wyzej 2 GB (wiesza sie po kilku minutach)
Ok ja mam podobny problem na moim Acerze. Po podłączeniu projektora wszystko działało jak należy. Był obraz itp. Jednak, gdy w opcjach zaznaczyłem odbicie lustrzane pojawiły się paski i po ptakach. Podobnie było z dodatkowym ekranem. I tu prosiłbym o pomoc. Jak usunąć ptaszka z opcji.
_________________ Acer Aspire 5720z
iPC 10.5.6 update to 10.5.8 Vanila 9.8.0
Asus P5QLD PRO | C2D e8500 | 4GB RAM | Nvidia 9600gt |
ideneb10.5.8 LiteEd. + Retail 10.6.0 + jakiś windows
sorry za odkopywanie, ale mogę w 100% potwierdzić działanie zewn. ekranu na X3100, efi-string. działa wszystko, włącznie z monitorami lustrzanymi. btw, super sprawa, OS X w 1920x1080
_________________ eMachines E730G (MBP8,2) | i5-430M | 2GB RAM DDR3 | HDD 320GB | Radeon HD5470 512MB (QE/CI @ Lion) | Atheros AR9287 | OS X 10.7.2 & Kubuntu 11.10 AMD64 & Gentoo AMD64
Modyfikuję framebuffery ATI Pisać w razie potrzeby.
Piszę poprawnie po polsku!
Sorry za odkopywanie staroci, ale problem w sumie ten sam, to chyba nie ma sensu nowego tematu zakładać...
Otóż nie mogę dojść do porozumienia z moim X3100 na Snow Leo 10.6.5 Retail (ani na starszej wersji SL). Choć QE/CI mam ootb i nie muszę nic kombinować, żeby obejrzeć film w HD, to zewnętrznego monitora podłączyć już nie mogę, bo po wybraniu "wykryj monitory" na obydwu wyświetlaczach pojawia się kaszana - coś jak źle wczytana gra w mamenu
Przyciemnianie również nie działa i myślę, że obie sprawy są ze sobą powiązane. Tzn działa, ale nie tak jak bym chciał - w preferencjach ekranu mam suwak i nawet poruszanie nim wywołuje zmianę podświetlenia, ale wystarczy że przestawię go w dowolne inne położenie niż max w prawo i matryca jest podświetlona nierównomiernie - lewa strona ciemna że ledwie coś widać, prawa dużo jaśniejsza. Wygląda to zabójczo, ale walory użytkowe są, niestety, żadne...
Kombinowałem już z DSDT - na projectosx86 znalazłem temat z fixami do X3100 podobnymi do fixa w zasobach DSDTSE polegający na dopisaniu metody _DSM do grafiki, niestety, po jego zastosowaniu, komputer przestaje się nadawać do użytku.
W pierwszym poście powyższego znajduje się ów metoda (nie będę jej tu wklejać, bo zajmie pół strony). Jak już toto dodam do swojego DSDT no to klapa - po włączeniu kompa mam matrycę podzieloną na 4 identyczne kawałki, na każdej z nich jest pomniejszona wersja pulpitu, OS X działa, ale przyciemnianie w dalszym ciągu jest połowiczne.
Po zastosowaniu fixa z DSDTSE jest podobnie, tyle że pulpitu już nie ma, a jest "kaszana" na 4 malutkich ekranikach, na każdym z nich działający kursor.
Aktualnie mam metodę _DSM będącą hybrydą wszystkich dotychczas znalezionych + moje EDID, efekt jej jest taki, że po uruchomieniu mam odrobinę przyciemniony ekran, jednak bez różnic między połowami (bez _DSM też się da tak przyciemnić, ale to dosłownie milimetry na suwaku), można mu przywrócić pełną jasność w ustawieniach ekranu.
Oprócz powyższego i podstawowych (koniecznych) modyfikacji w DSDT jescze mam:
- zaaplikowany TMFix - dopisane i wifi i lan, przy czy wifi "udaje" inne device id, co pozwoliło mi wyeliminować AtherosFix.kext i zostawić w spokoju oryginalne IO802Family.kext
- dodane Device (PNLF) dzięki któremu w ustawieniach ekranu pojawił się suwak podświetlania oraz ekran jest automatycznie przyciemniany na baterii
- dopisane CStates
W /E/E: AppleACPIBateryManager, fakesmc, VoodooPS2Controller, AppleACPIPS2Nub, VoodooTSCSync oraz legacy kext z CState
W /S/L/E: VoodooHDA, IONetworkinkFamily (z podmienionym pluginem broadcoma), reszta to czysta wanilia, nigdzie nie dopisywane device id ani nic takiego
I teraz pytanie: w jaki sposób zmusić kartę graficzną do działania? Czy myślicie, że dalsze modyfikowanie DSDT ma szanse na przyniesienie jakichś pozytywnych efektów?
Proszę o jakieś wskazówki, bowiem mnie znowu zaczynają kończyć się pomysły.
Aha, EFI-String... Chyba jest możliwość, że coś tutaj pomoże, prawda? Wnioskuję to z wypowiedzi MietasSR'a
Załączam swoje DSDT z i bez modyfikacji w sekcji VID.
_________________ Snow Leopard 10.6.8 Retail on Lenovo ThinkPad R61i 8932-FDG - This one is resting in peace now.
Lenovo ThinkPad Edge E420s 4401-6YG | Core i5-2430M | HM65 | Intel HD 3000 | Conexant CX20590 | Realtek RTL8111/8168B | Intel Centrino 1000 Nie licz na prywatne konsultacje via PW/GG! | Piszę poprawnie po polsku! | Precz z dystrybucjami na vanilliowym sprzęcie! ~Hack 'em all!~
Tak jak pisałem - przy "nie zmuszaniu" akcelerację mam OOTB, jednak problem pojawia się przy próbie podłączenia zewnętrznego monitora, tudzież problemem jest połowiczne przyciemnianie matrycy - to wszystko jest BEZ kombinowania. A kombinowanie, póki co, nic nie zmieniło, pomijając fakt, że system pare(naście) razy nie wstał.
[ Dodano: 2010-12-02, 09:55 ]
Są pewne postępy, po zainstalowaniu tego
przyciemnianie zaczęło działać w sposób normalny ( w paczce są Natit.kext oraz jakiś AppleIntelGMAX3100.kext).
Jedyne, co mnie zastanawia, to to, że po max. przyciemnieniu ekran wciąż jest dosyć mocno podświetlony, w przeciwieństwie do tego, jak przyciemniał się w zeszłym roku, gdy to dosyć często pracowałem na baterii. Dziś na próbę odpaliłem ubuntu i co? Ano przyciemnianie równie słabe co na OS X. Zaczynam myśleć, że to może być kwestia sprzętowa...
_________________ Snow Leopard 10.6.8 Retail on Lenovo ThinkPad R61i 8932-FDG - This one is resting in peace now.
Lenovo ThinkPad Edge E420s 4401-6YG | Core i5-2430M | HM65 | Intel HD 3000 | Conexant CX20590 | Realtek RTL8111/8168B | Intel Centrino 1000 Nie licz na prywatne konsultacje via PW/GG! | Piszę poprawnie po polsku! | Precz z dystrybucjami na vanilliowym sprzęcie! ~Hack 'em all!~
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.