Witam,
mam szybkie pytanie bo spedzam juz drugi dzien na szukaniu skutecznego rozwiazania z przycinaniem myszki i pojawiajacymi sie artefaktami na GMA950 pod 10.5.6 na Dell Latitude D620 (wiem ze nie jest to kozak)
cwiczylem juz roznych kombinacji i nie wiem czy to taki juz jej urok czy cos omijam ...
Instalacja:
Retail 10.5.6
probowalem z EFI stringiem dla GMA950 laptop i bez EFI nie wiem czy ma to jakiekolwiek znaczenie
udalo sie tez QE/QI i rozdzielczosci mam jak trzeba (podmiana AppleIntelIntegratedFramebuffer bo nie dzialal display w lapie, reszta Retail'owa)
slyszalem ze mozna odpalic je z modyfikacja DSDT z wpisem dla GMA950 ale znalazlem tylko wersje desktopowa i nie wiem czy jest sens walczyc przy laptopie z tym wpisem ...
jezeli ktos jest w stanie jakos mi pomoc to bede wdzieczny... czytam jak ludzie post'uja jakies paczki z extra dopracowanymi kextami dla GMA i ze nie ma zadnych artefaktow i przycinania myszy ale jak instaluje owe czary mary u siebie to niestety nic z tego nie wychodzi ...
Wysłany: 2010-01-05, 17:07
lekko sie zmieszalem bo nie wiem czy miejsce wstrzykniecie w DSDT ma znaczenie bo dogrzebalem sie ze potrzebne sa 2 sekcje w DSDT do wstrzykniecie w odpowiednich miejscach i tu jest akcja bo nie mam u siebie omawianej sekcji
pierwsza czesc kodu dla GMA950 powinna znalezc sie niby nad Scope (_SI)
pierwsza czesc kodu dla GMA950 powinna znalezc sie niby nad Scope (_SI)
źle napisali...
To co używasz to metoda DTGP - generalnie ona może być w dowolnym miejscu dsdt... ja zwyczajnie wklejam ją na samym początku zaraz po pierwszym nawiasie otwierającym kod dsdt {
tu masz przykład, zobacz pkt 2. i zrób identycznie:
http://forum.osx86.org.pl...eluxe-vt857.htm
dee napisał/a:
a druga sekcja w miejsu Device (PCI0)
Tam gdzie fizycznie jest podłączona GMA - sprawdź w ioregexplorerze w jakiej gałęzi jest GMA950 - znajdziesz wyżej nazwę urządzenia (np nazwę portu PCI - PCI0, PCI1, PXE40, P0P7 itp) - odnajdź identyczną nazwę u siebie w DSDT i wiesz już gdzie dostawić wpis.
Z tego powyższego sam fix - to:
Mało poprawki powyżej... a dla zabawy wrzuć swój ioreg zapisany z ioregexplorer'a i dsdt które modyfikujesz... zobaczymy jak to wygląda, bo może będzie konieczne dopisanie trochę kod'u, np Device (GFX0).
Powinno być prosto... acz to dsdt jest jakieś chyba uniwersalne... bo i też znajdują się tu odwołania do portów AGP - a przecież ich nie masz... chyba...
VGA jest u ciebie pod urządzeniem "Device (VID)" adres 0x00020000, Odszukaj taką sekcję w dsdt - uważaj bo są dwie - znajdź tę z właściwym adresem:
Kod:
Device (VID)
{
Name (_ADR, 0x00020000)
Method (_DOS, 1, NotSerialized)
{
Store (Arg0, MIS4)
SMI (0x9E, MIS4)
}
i spróbuj wstawić tam kod od karty - w ten sposób:
Kod:
Device (VID)
{
Name (_ADR, 0x00020000)
Device (GFX0)
{
Name (_ADR, Zero)
Method (_DSM, 4, NotSerialized)
{
Store (Package (0x1A)
{
"device_type",
Buffer (0x08)
{
"display"
},
Wysłany: 2010-01-05, 20:53
314TeR napisał/a:
Nowa wersja z poprawkami dla HPET, RTC i TMR...
Możesz próbować odpalić speedsteep, tym bardziej że widziałem w ioreg'u że załadował Ci LPC.
dzieki za DSDT jednak akcja jest taka ze przy ladowniu AppleIntelCPUPowerManagement kernel panikuje z informacja o HPET.
wczesniej mialem zaladowany HPETdevice od netkasa i bez DSDT (nie uzywalem) ladowalo mi bez panikowania... po wyladowaniu tego kexta i zaladowaniu DSDT jest jak wyzej - panikuje...
Grafika laduje sie z retailowymi kextami ze wszystkimi feature'sami (rozdzielczosc...QI/QE..rotation.) tyle ze jest maly problem - z retailowym AppleIntelIntegratedFramebuffer laduje mi na external display podlaczony do lapa ... nie wyswietla na LCD
dzieki za DSDT jednak akcja jest taka ze przy ladowniu AppleIntelCPUPowerManagement kernel panikuje z informacja o HPET.
A to ciekawe... sekcja jest na 100% poprawna Muszę przyjrzeć się jeszcze raz... być może są jeszcze warunki zwrotu wartości HPET w zalezności od rozpoznanego systemu... widywałem już takie kwiatki i wtedy trzeba dołożyć rozpoznawanie Darwina do OSI.
dee napisał/a:
Grafika laduje sie z retailowymi kextami ze wszystkimi feature'sami (rozdzielczosc...QI/QE..rotation.) tyle ze jest maly problem - z retailowym AppleIntelIntegratedFramebuffer laduje mi na external display podlaczony do lapa ... nie wyswietla na LCD
No tu nie mam pojęcia nie znam się aż tak... to co zrobiłem powyżej to trochę "na czuja" na podstawie tego co już wiem. Trzeba porównać kod DSDT z MacBook'ów z GMA950 i tymi netbookami, może tam będą jakieś wskazówki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.