Wysłany: 2011-10-04, 14:05 Grafika z Cuda do montazu video w Adobe Premiere Cs 5.5
Witam
Poszukuje karty graficznej która przyspieszy mi prace AP Cs 5.5. Na stronie producenta Adobe podaje z na Mac jest tylko GeForce GTX 285, Quadro FX 4800, Quadro 4000. Czy tylko te karty będą w pełni wykorzystane? Na allegro jest kilka GTX 285 w dobrej cenie, ale może lepiej kupić np. GTS 450?
Proszę o rady i spostrzeżenia.
_________________ MacOS X 10.6.8 (retail, 64bit) | ASUS P5Q PRO | Q6600 3.17 GHz | GeForce 9500GT | OCZ 4x2Gb 1066Mhz
MacOS X 10.6.0 (retail, 32bit) | ASUS EEE 1005HA| Atom 1.6 Ghz |2Gb 800Mhz
Karty z serii GeForce 400 niezbyt poprawnie współpracują ze Snow Leopardem. Mogą na nich występować KP i smużenie, także seria Fermi bardziej nadaje się do użytku z Lionem. Natomiast pod Snow Leopardem poprawnie powinny działać karty z serii 200 i 300, gdyż są obsługiwane przez sterowniki dołączone do systemu. Z reguły aby odpalić taką kartę wystarczy sam GraphicsEnabler.
_________________ Mac OS X 10.6.8 retail|Windows XP Professional ThinkPad T61 8896-2FG- Core 2 Duo T7300 2GHz|2GB DDR2 667MHz|GMA X3100|GM965 + ICH8-M|AD1984|AR5BXB6 a/b/g|Intel 82566MM Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4241 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-10-05, 12:05
Z każdym GF jest problem. Z GTX285 także - dopisywanie DevID do AGPM, smużenie itp.
Wszystkim polecam karty ATI, ale myślę, że jeżeli komuś zależy na pakiecie Adoby (Mercury Engine) to można spokojnie kupić GTX460/465/470. Minusem tutaj będzie: prawdopodobnie dodanie DevID do AGPM, zainstalowanie oficjalnych sterowników nVidii, zainstalowanie sterowników CUDA oraz dodanie grafiki bezpośrednio komendą nano do plików Adobiego.
Nie każdy program korzysta z MercuryEngine tak więc osobiście wolałbym zainwestować w dużo mocniejszego kompa jeżeli używa się więcej programów. Jeżeli głównym jednak jest Premiere CS5 to przerzucenie obciążenia na GPU jest OK. Trzeba pamiętać tylko o bardzo mocnym zasilaczu bo wtedy GPU idzie na 100% obciążenia.
PS: GTX460 nie ma na liście kart na insanelymac ale działa prawidłowo - w którymś poście jeden user się wypowiada. osobiście jednak bymna to uważał bo listę robił iFabio - no ale nikt nie jest nieomylny
PSS: na zamianie 9500GT na GT240 wyjdziesz jak zabłocki na mydle wg mnie.
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4241 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-10-05, 12:29
Grafiki nie ma na liście z tematu, który podałem. Raczej bym sie jej trzymał. Ponadto ten GT440 to jakiś paździerz. Wg mnie żeby korzystanie z CUDA było wydajne i miało sens rozpatrzyłbym jedynie karty: GTX260, GTX275, GTX285, GTX465 oraz GTX470, przy czym GTX2xx to są stare prądożerne potwory !
GTX285 i GTX465 wymagają zasilacza 550W. GTX285 ma 240 jednostek CUDA a GTX465 już 352 ! GT440 już tylko 96 czyli tyle samo co GT240 ! Trzeba uważać na odgrzewane kotlety.
Można rozważyć karty, których nie ma na liście: GTS250 (128 CUDA 450W), GTS450 (192CUDA 400W) ale nie daję gwarancji, że zadziała Mercury Engine.
Dlaczego nie chcesz gtx285 ? Działa bezproblemowo z CS5.5 i z SL 10.6.8 W moim przypadku a testowałem na P5QPRO i P8Z68 od Asusa i działa rewelacyjnie. Żadnego grzebania, czy dopisywania czegokolwiek, wystarczy "enabler" z chameleona na "yes" wyniki w kodowaniu do h264 z AdobeMediaEncoder są u mnie identyczne pod Windowsem jak i pod SL.
_________________ Asus_P8Z68-V_PRO;i7 2600k;16GB DDR3 Kingston 1600; EVGA_GTX285;mysz i klawiatura USB
A.... widać nie doczytałem. Niemniej uważam, że dobór karty graficznej do pracy z Premiere pod kątem zasilacza jest mocno orginalny.
.......... jaki to zasilacz bo nie mogę znaleźć?
U mnie chodzi na 600W OCZ +5 HDD i wyrabia. Chciałbym sprostować pewną teorię o pełnym obciążeniu karty podczas pracy z AP. Jeśli uda sie osiągnąć 70% to bedzie bardzo OK. Pod Win7 podczas kodowania, średnio obciazenie wacha się od 7-43%
Poza tym nie demonizowałbym aż tak Mercurego. TYLKO NIEKTÓRE FILTRY są przez ME obsługiwane. Reszta - a w szczególności dodatkowe pluginy typu MagicBullets jadą tylko na procesorze, a wprzypadku RedGianta dopiero od niedawna są one 64 bitowe.
_________________ Asus_P8Z68-V_PRO;i7 2600k;16GB DDR3 Kingston 1600; EVGA_GTX285;mysz i klawiatura USB
Warto. Nawet jeśli Mercury Engine ( ME) obsługuje tylko ograniczony zestaw filtrów, to np Kronos 5.02 liczy o niebo szybciej ze wspomaganiem GPU niż na i7 2600k. NeatVideo3.0 też ma obsługę CUDA, więc zakładam że wspierany przez GPU policzy szybciej - podobnie jak Kronos. GTX260 to przyzwoita karta, jeśli juz bawić się w starsze karty to upieram się, że GTX285 to najlepsze rozwiazanie. Nie bez znaczenia jest też fakt, że 285 jest bezproblemowa na Maczku, a ja osobiście miałem koszmarne doświadczenia z gtx260 od Zotaca. Pomogła dopiero jej sprzedaż i zakup 285-ki
Aby odpalić ME z gtx260 trzeba ją dopisać do listy..... gdzie ten plik jest na Maczku... nie pytaj, bo nie wiem, no i wydajność ME bedzie nieco mniejsza.
Popatrzyłem w Twoją stopkę..... Ja nie brałem sie za pliki AVCHD ( natywnie) nawet z Q9550+8GB RAM. To cholerstwo niby chodziło, ale przy dłuzszym i nafiltrowanym projekcie już tak od 7-10 minuty zaczynało mulić i marudzić.
Konwertowałem AVCHD do DVCPROHD pod Win7, no a później trafiłem na to forum i odkryłem FCP7. Gdyby nie fakt, że sporo pracuje dla małej firmy, którą przerażaja pliki **.mov i kategorycznie żąda się ode mnie plików **.AVI
to juz dawno Windowsa bym pogonił. Przy Twojej konfiguracji spróbowałbym jednak FCP ( to podobny program do Premiere). No i wtedy nie musiałbyś się trzymać Nvidii. Bogowie na forum potwierdzą, że od jakiegoś czasu Apple olało Nvidie i pokochalo ATI.
@Marucins
Z tym jest problem. Moduły 8GB niby są, ale koszmarnie drogie i bez gwarancji że zadziałają. Jak ktoś jest z większego miasta, to pewnie problem mniejszy. U nas na prowincji, żaden sklep nie sprowadzi takich modułów w ciemno.
Tak więc z koniecznosci mam tylko 16 GB, ale nie narzekam zarówno na Mac jak i Win da się pracować - oczywiście mówię o AfterEffect - miodu nie ma, ale w porównaniu z Q9550&8GB to jednak niebo i ziemia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.